Dins de les activitats de la Setmana de la Ciència de 2006, el dissabte 11 de Novembre hem recreat l’experiment de Pascal a la nostra comarca.

La Secció d’Astronomia i Ciència i la Secció de Senderisme del Centre Excursionista de Banyoles, han preparar una travessia des del Pla d’Adri fins a Pujarnol passant per Rocacorba.


A 2/4 de 8 del matí ens hem trobat a la Torre de Pujarnol i hem baixat en autocar fins a la vora de l’estany de Banyoles, per fer la primera mesura amb un baròmetre de mercuri que portàvem. Malgrat totes les precaucions que havíem tingut pel transport del baròmetre, la columna de mercuri ha agafat aire i l’hem hagut de substituir per un altre de reserva. Amb aquest segon baròmetre hem obtingut un resultat de la pressió a la vora de l’estany de 757 mmHg, sent l’altitud de 178 m segons els mapes.

Hem continuat l’excursió anant amb l’autocar fins a Canet d’Adri, on hem fet una segona mesura al Mas Puig (Pla d’Adri), resultant 671 mmHg, amb una altitud de 314 m, segons els mapes. Cal dir que la columna de mercuri s’havia trencat durant el transport i que hem hagut de refer-la. Probablement ha entrat una mica d’aire a la cambra de buit del baròmetre.

A continuació hem fet l’excursió a peu passant per Can Madoixa, Mas Verd, Reblinco Fosc fins a Rocacorba, transportant el baròmetre en una motxilla i realitzant mesures en una fita del camí i a Rocacorba. En diferents ocasions s’ha tornat a trencar la columna de mercuri i ha calgut refer-la. A la taula i a la gràfica es mostren les mesures realitzades.

Sobre les dues del migdia hem dinat un magnífic arròs preparat pels cuiners de la secció Vertical del Centre i cap a 2/4 de quatre hem començat la tornada passant pel camí dels Morts, pla de Martí, prat de Sant Nicolau, Roure Gros, Oratori del Collet de Cal Negre, Bac de Can gelada i Pujarnol, arribant a les fosques, però il·luminats pels “frontals” cap a les 6,15 de la tarda.

Cal felicitar a la Secció de Senderisme per l’organització i la direcció de l’excursió.

 
Per fer l’experiment, hem utilitzat un baròmetre de mercuri semblant al de Torricelli, anomenat baròmetre de sifó. Per fer la lectura de la pressió s’ha de mesurar el desnivell entre les dues superfícies del mercuri: en el dipòsit i en el tub.
El resultat de la mesura són mm de mercuri.
lloc
altitud en m
Pressió mesurada
Pressió prevista
1- Banyoles (estany)  178  757  757
2 - Pla d’Adri- Mas Puig  314  671  745
3 - Fita del camí  645  647  715
4 - Santuari de Rocacorba  910  630  691
5 - Roca de dalt del Santuari  940  597  688
6 - Santuari de Rocacorba  910  598  691
Hem pogut comprovar que, tal com va descobrir Pascal, l’alçada de la columna de mercuri disminueix amb l’altitud degut a la diferència de la pressió de l’aire.
Respecte al resultats obtinguts cal dir:
La pressió del meteocat a Banyoles a les 6,00 de la tarda és de 1024 hPa, referida a nivell del mar. Descomptant l’altitud de Banyoles i passada a mmHg dona 754 mmHg, que s’acosta molt a la obtinguda per nosaltres a Banyoles sobre les 8,00 del matí. El temps s’ha mantingut estable tot el dia i la pressió ha variat poc o gens.
La resta de mesures s’allunya molt dels valors esperats (línia teòrica de la gràfica), tot i que la tendència de les mesures 2a, 3a i 4a és paral·lela als valors esperats. Segurament l’error en les mesures és degut a l’entrada d’aire en el trencament de la columna de mercuri.
Ja que havíem fet la principal comprovació, hem desestimat fer més mesures, ja que els resultats numèrics no eren els que esperàvem.

Per obtenir resultats més precisos caldria pujar el baròmetre en cotxe, per tal de preservar al màxim la columna de mercuri i fer lectures a peu de carretera en punts d’altitud coneguda.