1. La hidrosfera terrestre. És
la capa d'aigua que recobreix el 70% de la superfície de la Terra.
Es va formar a partir del vapor d'aigua existent a l'atmosfera primitiva
quan la superfície del planeta, format fa 4600 milions d'anys,
es va refredar suficientment.
2.
L'aigua a l'Univers. L'aigua líquida és indispensable
per a l'existència de la vida. A l'actualitat no s'ha detectat
aigua líquida en els altres planetes, però sí s'ha
detectat vapor d'aigua a Venus i a l'espai
interestel·lar, i s'ha detectat gel
a Mart (en els anomenats casquets polars) i en els anells de Júpiter
i de Saturn. A més, a Mart s'han observat erosions
produïdes per aigua.
3.
La molècula d'aigua. És una molècula formada
per dos àtoms d'hidrogen i un d'oxigen (H2O). Presenta
dos pols elèctrics positius on estan els hidrògens i un
pol negatiu on està l'oxigen. Com els pols elèctrics de
diferent signe s'atrauen, les molècules d'aigua s'atreuen entre
si i formen grups de 2 a 10 molècules. Per això, malgrat
tenir unes molècules molt petites, l'aigua és un líquid
i no un gas a temperatura ambient.
4.
Propietats de l'aigua. Les principals propietats són:
L'aigua pura
és un líquid incolor, transparent, inodor
i insípid que a nivell del mar bull a 100 ºC i
es congela a 0 ºC
Gràcies
a les seves càrregues elèctriques dissol un gran nombre
de substàncies.
És
indispensable per a l'existència de vida ja que totes les
reaccions químiques necessàries perquè es realitzin
les tres funcions vitals dels organismes (nutrició, reproducció
i relació) només es donen en el mitjà aquós.
Presenta
una gran resistència a canviar de temperatura, per la
qual cosa els oceans són un gran estabilitzador tèrmic
a nivell planetari.
Presenta
una densitat superior a la del gel. Això provoca que el
gel es mantingui a la superfície actuant com un aïllant
tèrmic. Si el gel s'enfonsés primer es congelarien els
fons aquàtics i després tota l'aigua, amb la qual cosa
en aquells llocs la vida es faria impossible.
5.
Els tipus d'aigua i la seva abundància.
Malgrat que l'aigua és molt abundant, la major part d'ella (97,2%)
és l'aigua salada acumulada en els oceans i mars que no
serveix per a les plantes i els animals terrestres. Aquests depenen de
l'escassa quantitat d'aigua dolça que hi ha en els llacs
i rius (0,01%) i en els aqüífers subterranis (0,6%). La gran
reserva d'aigua dolça la constitueixen els casquets polars i les
glaceres (2,1%).
Distribució
de l'aigua a la Terra
|
- Oceans i
mars 97,2%
- Glaceres
i pols 2,1%
- Aigües
subterrànies 0,6%
- Llacs i rius
0,01%
- Atmosfera
0,001%
|
6. L'aigua
del mar.
Presenta una salinitat mitja de 35 g de sal per litre d'aigua.
Aquesta salinitat oscil·la entre els 7 g/l del Mar Bàltic
(mar amb escassa evaporació i que rep molt aigua fluvial) i els
41 g/l del Mar Rojo (mar amb elevada evaporació i sense aports
fluvials). La salinitat dels mars procedeix de les nombroses vegades que
l'aigua de la pluja caiguda sobre els continents ha dissolt les seves
roques solubles.
Distribució
salina dels 35g de sals que hi ha en un litre d'aigua de mar
|
-
19
g d'ió clorur
-
10,5
g d'ió sodi
-
1,3
g d'ió magnesi
-
0,8
g d'ió sulfur
-
0,4
g d'ió calci
-
0,38
g d'ió potassi.
|
7.
L'aigua dels continents. L'aigua continental procedeix de la
pluja i de les nevades. Bàsicament és aigua molt pobra en
sals, per la qual cosa s'anomena aigua dolça. Pot estar
en superfície, ja sigui en moviment formant rius i torrents
o acumulada formant llacs, pantans i maresmes; o
infiltrar-se en la terra fins arribar a una capa impermeable, generalment
d'argiles, i quedar allí xopant el terreny formant aqüífers.
En alguna poques ocasions es formen llacs subterranis. El nivell
superior d'un aqüífer es denomina nivell freàtic
(veure els detalls en el dibuix següent).
|