EL COS HUMÀ
 
 
L'APARELL DIGESTIU (nivell 2)
1. L'APARELL DIGESTIU

Per poder viure i fer les activitats diàries necessitem aliments.

Els aliments poden ser:

  • d'origen animal: la carn, el peix, els ous, la llet.
  • d'origen vegetal: el pa, la fruita, la verdura, els llegums.
Aliments d'origen animal
CARN
PEIX
OUS
LLET
Aliments d'origen vegetal
PA
FRUITA
VERDURA
LLEGUMS

2. ELS NUTRIENTS
Els aliments contenen nutrients que necessitem per viure.
Cada nutrient fa una funció.
Segons els nutrients, els aliments es classifiquen en diversos grups:
a) Pa, arròs, cigrons i patates: ens donen energia.
b) Verdura, hortalisses i fruita: ens donen sucre, vitamines, sals minerals i aigua.
c) Llet, iogurt, formatge: tenen tots els nutrients.
d) Carn, peix i ous: tenen moltes proteïnes i ens ajuden a créixer.
e) Oli, mantega: tenen greixos; no convé menjar-ne gaire.

3. FUNCIÓ DE L'APARELL DIGESTIU

L'aparell digestiu té la funció de treure els nutrients dels aliments que necessita el nostre cos.

Està format per:

1. El tub digestiu

2. El fetge

3.El pàncrees


4. EL TUB DIGESTIU

a) Funció

És el camí per on passen els aliments des que entren per la boca fins que surten del cos. Hi té lloc la digestió.

b) Estructura

El tub digestiu està format per:

1- la boca
2- la faringe
3- l'esòfag
4- l'estómac
5- l'intestí prim
6- l'intestí gros

 

Els intestins (l'intestí prim i l'intestí gros) també són coneguts amb un nom més col·loquial: els budells.


5. LA BOCA

A la boca hi ha:


a) La llengua, que remena els aliments i els barreja amb la saliva. La llengua reconeix els sabors dels aliments.
b) Les glàndules salivals, que fan la saliva. La saliva es barreja amb els aliments i es forma el bol alimentari.
c) Les dents, que parteixen els aliments en trossos més petits i els trituren.

La llengua reconeix els sabors dels aliments.

6. ALTRES PARTS DEL TUB DIGESTIU
La faringe és la part posterior de la boca.

L'esòfag comunica la faringe amb l'estómac.

L'estómac és el lloc on s'acumulen els aliments.

L'intestí prim és llarg i prim.

L'intestí gros està situat a continuació de l'intestí prim i acaba a l'anus.


7. EL FETGE I EL PÀNCREES

a) Funció

  • Són dos òrgans.
  • Fabriquen sucs necessaris per a la digestió.
  • Són al costat de l'estómac.

 


8. EL FETGE

a) Funcions

  • Elimina el que pot ser dolent per al cos.
  • Ajuda a digerir els aliments que tenen greixos.
  • Ajuda a renovar la sang.
  • Guarda alguns nutrients.

9. LA DIGESTIÓ

a) Definició
Els aliments han de passar per diferents canvis fins que poden ser bons per al nostre cos.
Els canvis es produeixen durant la digestió.

b) Fases de la digestió

A la boca les dents trituren els aliments i amb la saliva formen el bol alimentari.

El bol alimentari passa per la faringe i d'allà a l'esòfag a través del qual arriba a l'estómac.

A l'estómac els aliments es barregen amb els sucs gàstrics i separen els nutrients que tenen. Els aliments s'han convertit en farinetes.

Les farinetes van a l'intestí prim i es barregen amb els sucs del fetge i del pàncrees. Els nutrients passen a la sang.

Els aliments que no necessita el cos s'expulsen per l'anus.


10. SALUT I CURA DE L'APARELL DIGESTIU
Recorda que hem de:
Rentar-nos les mans abans de cada àpat.
Menjar molta fruita, verdura, cereals i llegums.
Raspallar-nos les dents després de cada àpat.
Mastegar bé.
No menjar massa dolços ni aliments ensucrats.
No fer esforços físics ni banyar-nos durant les 2 o 3 hores després de menjar.

11. MALALTIES

Per no tenir malalties hem de tenir cura de la nostra boca.

Si mengem molts dolços podem tenir càries.

Per no tenir càries hem de rentar-nos les dents després de cada àpat.

Hem d'anar al dentista perquè ens revisi la nostra boca.