pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

 

ARQUIMEDES

Arquimedes (-287, -212) va destacar com a geòmetra. Va demostrar que l’àrea de l’esfera és igual a l’àrea lateral del cilindre recte circumscrit, i el volum d’aquest cilindre és una 1,5 vegades el volum de l’esfera (és a dir, que l'esfera ocupa 2/3 del volum del cilindre. ). Com es pot demostrar empíricament que el volum de l’esfera és 2/3 de la del cilindre circumscrit? Tenint en compte aquesta dada, t'atreveixes a deduir la fórmula del volum de l'esfera?

També va desenvolupar un mètode de càlcul aproximat de π.

Es especialment famós per la seva física i per haver sabut trobar aplicacions pràctiques dels seus principis teòrics. Era, per tant, un científic i un enginyer.

El més conegut dels seus descobriments és el “principi d’Arquimedes”, que explica perquè no s’enfonsen els objectes que suren en un líquid. Segons aquest principi, un cos submergit en un líquid experimenta una força en sentit ascendent que és equivalent al pes del líquid que desplaça. Per tant, si el cos pesa més que el líquid que desplaça, l’impuls ascendent és insuficient per mantenir-lo surant i s’enfonsa. (si voleu llegir un acudit tonto, cliqueu aquí)

Sembla que també va investigar les lleis de la palanca que permeten vèncer una resistència determinada situada en un punt de la palanca amb una potència relativament menor aplicada en un altre punt. Se li atribueix la sentència: “Doneu-me un punt ferm i seré capaç de moure el món” (s’entén que ho faria amb una palanca prou gran).

CLIQUEU AQUÍ PER SABER-NE MÉS.

Finalment, també va desenvolupar el concepte de “pes específic”. Cada material té un pes específic per a un volum determinat. Així, per exemple, un cm3 d’argent pesa menys que un cm3 d’or. La llegenda diu que Hieró, tirà de Siracusa, que sospitava que el seu joier l’havia estafat barrejant plata en una corona que suposadament havia de ser d’or, va demanar a Arquimedes que ho investigués. Arquimedes va trobar la solució mentre era dins la banyera i va exclamar “eureka!”, és a dir, “ja ho he trobat!”. Coneixent el pes específic de l’or va poder calcular el volum que hauria de tenir la corona en funció del que pesava. Submergint la corona en aigua i mesurant la quantitat d’aigua desplaçada va poder calcular el volum real i comprovar així que el joier efectivament havia estafat Hieró.

Altres aplicacions tecnològiques dels seus coneixements foren l’hèlix per pouar aigua i invents bèl·lics com la catapulta, que van fer servir contra les naus romanes que assetjaven Siracusa. La llegenda diu que va utilitzar enormes miralls còncaus que concentraven els raigs de sol en un feix incendiari sobre les veles de les naus romanes que assetjaven Siracusa, però això és gairebé impossible.