Descripció d'un animal



Pàgina 1 El gos

Classificació- El nom científic del gos és Canis familiaris (família dels cànids). El gos és un mamífer carnívor del subordre dels fissípedes. El seu aspecte, la seva forma i el seu pelatge són molt diversos segons les races.

Els orígens- Els gossos actuals sembla que provenen d'espècies salvatges que foren domesticades a la prehistòria per l'home. De fet, en moltes excavacions arqueològiques de poblats del neolític, s'han trobat nombroses restes de gossos conjuntament amb altres restes humanes, cosa que fa pensar en l'estret lligam que ja hi havia entre l'home i el gos en aquella llunyana època.

Però s'han trobat algunes restes ens uns jaciments de torba del paleolític, és a dir, molt abans, de la que podríem anomenar la raça més antiga de gossos que coneixem: el gos de les torberes (Canis palustris). Posteriorment, en l'àpoca del bronze, hi havia el Canis matrisoptimae, del qual es creu que prové el gos d'atura actual. Al llarg de la història, les adaptacions, els creuaments, l'evolució, ham portart a que en l'actualitat hi hagi una gran varietat de races arreu del món.

Descripció- En el gos actual persisteixen alguns costums primitius, bé que n'ha perdut la majoria; per exemple, continua d'una manera no massa definida la fixació del territori per l'orina. El seu antic règim carnívor, ha evolucionat fins a convertir-se en un animal omnívor. El gos no té glàncules sudorípares, per la qual cosa regula la seva temperatura corporal a través dels pulmons, la mucosa bucal i la llengua; caltenim present la imatge habitual del gos amb la llengua fora i respirant depressa després de fer exercici o també per que fa calor. Dels seus sentits es destaca en primer lloc l'olfacte i després la oïda i la vista; de fet tenen bastanta mala vista, i a més a més hi veuen en blanc i negre, perque la seva anatomia ocular no els permet distingir els colors. Té capacitat reproductora des del primer anys, però no convé a les femelles acoblar-se fins als dos anys. El zel es manifesta a la primavera i tardor i dura dotze dies. La gestació dura nou setmanes i en cada part solen nèixer uns quatre a sis cadells amb les parpelles tancades per una membrana que tarda deu o dotze dies a rompre's. El període de lactància dura sis setmanes. Comencen a caminar cap a les tres setmanes. La vida mitjana d'un gos és de dotze o tretze anys, bé que exepcionalment pot arribar a vint. El gos és emprat per aprofitar els seus sentits, la seva força física, la rapidesa, la valentia i la intel.ligència. El gos no té un hàbitat propi, i viu arreu del món. La seva fidelitat la convertit en un símbol; així, apareix en representacions escultòriques sepulcrals als peus del seus amos.



Anar al "Glosari"


Anar a les "Races""


Anar a la "Galeria d'imatges"



Tornar a la pàgina principal

Anar Web de la XTEC


Llocs interesants:

T'agraden els gossos? Ajuda a protegir-los. http:// http://www.protectoramataro.org/

Tot sobre el món dels gossos. http://www.perros.com

Associació espanyola de gossos d'assistència. http://www.ctv.es/USERS/aepa/

Enciclopedia canina amb cercador de races. http://www.interbuilders.com/canina