Representació cartogràfica de l'entorn

1. Què es un mapa ?

Un mapa és una representació plana, reduïda i simplificada de part de la superfície terrestre. Per tant, tot mapa selecciona una informació en funció d'un objectius. Així, trobarem diferent informació segons el tipus de mapa que consultem (pot ser un mapapolític, o un mapa topogràfic, oun carreteres, etc. )

De tota manera, podem afirmar que qualsevol tipus de mapa ha de representar la situació de determinats punts de la realitat així com certs atributs , que poden ser molt variats: l'alçada, el tipus de roca, els usos del sòl, etc. Òbviament, la informació que apareix en un mapa depèndel tipus de mapa. Per exemple, a un mapa topogràfic trobem dos atributs fonamentals: la localització dels punts (mitjançant un sistema de coordenades) i la seva cota o alçada sobre el nivell del mar (mitjançant les corbes de nivell).

2.Part i elements bàsics d'un mapa topogràfic

Quan examinem un mapa topogràficpoden diferenciartres parts: el camp, el marc i el marge. El camp conté la reprentació del terreny. Al marc trobem els límits del terreny representats i les coordenades ( tot i que en molt casos no s'inclouen) . En el marge s'inclou tota la informació necessària per la seva correcta interpretació (Títol, llegenda). A vegades, per raons d'espai, la informació del marge es col·loca dins d'un requadre dins del camp del mapa.

Com elements fonamentals d'un mapa topogràfic podem citar:

  • Títol. indica la zona que representa el mapa i la temàtica del mateix.

  • Escala. L'escala és la relació de proporció existent entre una distància mesurada en el mapa i la seva corresponent mesurada a la realitat.L'expressió numèrica de l'escala és una fracció, anomenada escala numèrica. El denominador indica el nombre de vegades que s'ha reduït la realitat. En aquesta expressió mai no s'indiquen unitats mètriques:la unitat del numerador ha de ser semprela mateixa que la del denominador.Un altre manera de representar l'escala d'un mapa és mitjançant un segment de recta graduat o escala gràfica. L'escala gràfica ha d’indicar , en una unitat determinada, la distància a quecorrespon en la realitat el segment representat. Un mapa deescala gran representa un tros petit de territori. (Fins 1:50.000). Un mapa de escala petita representa una extensió gran de territori (1: 250.000)

  • Orientació. A la majoria dels mapes apareix una gràfica en la que es poden veure les direccions dels tres nords. El nord magnètic es la direcció on apunta la brúixola. El Nord Geogràfic és la direcció que apunta cap l’eix de gir de La Terra(Al cel es correspon amb l’estrella polar).El Nord de projecció és el cap on apunten els meridians del mapa. Recordem que un mapa parteixd’una projecció plana del globus de la Terra,i això crea deformacions. De tota manera, la diferència d’aquest nord amb el Geogràfic acostuma a ser mínima.

  • Altimetria. L'altimetria és la part de la topografia que s'ocupa de mesurar l’altitud dels punts del terreny, referida a un pla de comparació o altitud zero. El Pla de referència que es fa servir a l'Estat Espanyol es el nivell del mar d'un determinat punt de la costa d'Alacant.Per extensió, per altimetria s'entén el conjunt de signes que en els mapes representen el relleu del terreny, com les cotes, les ombres i les corbes de nivell. La xifra que expressa l'altitud d'un punt s'anomena cota.Als mapes apareixen nombroses cotes d'altitud, generalment en els punts culminants i en llocs d’ interès.Les corbes de nivell són línies imaginàries que uneixen punts situats a la mateixa altitud. També reben el nom de isohipses. Quan fan referència al fons marí s'anomenen isòbates, i el seu valor és negatiu.Entre dues corbes de nivell consecutives sempre hi ha la mateixa diferencia de altura.Al valor d’aquesta diferencia s’anomena equidistància de les corbes de nivell.Quan major sigui l'escala , menor serà l’equidistància.En la major part delsmapes excursionistes, d’escales grans, l’ equidistància és de 20 m. També podem distingir les corbes de nivell mestres, amb un traç més gruixut, que apareixen cada cert nombre de corbes de nivell( Per exemple, al mapes topogràfics usuals , les corrbes mestres corresponen a les cotes múltiples de cent).

  • Sistema de localització. Consisteix en un sistema de coordenades cartesianes, que es troba situat als marges del mapa. Per localitzar un punt qualsevol del mapa hem de donar hem de donar el valor de la seva latitud( normalment especificatal marge vertical) i el valor de la seva longitud (especificat usualment al marges verticals). Tradicionalment, el valor de la latitud i de la latitud s’expressa en graus, minuts i segons (mètodeconegut com Sistema de Coordenades Terrestres). Existeixen, però, altres sistemes de coordenades, com les Coordenades UTM, que per la seva facilitat de càlcul s’està imposant . No cal dir la gran utilitat de disposar d’un sistema de localització, especialment si treballem amb eines com el GPS.  

  • Llegenda, on s'exposen els signes convencionals i els distints tipus de rètols. També trobem el símbol d'identificació dels fulls ( nombres o lletres, segons el sistema), que ens permeten relacionar aquest mapa amb un altre contigu. S'incloutambé informació addicional,com la data, el tipus de projecció, els vèrtex geodèsics (punts amb coordenades perfectament conegudes i que serveixen com a referència per altres punts), els meridiansde referència per la determinació dela longitud, l’elipsoide de referència, etc.

 

3. Tipus de mapes

Distinció fonamental, segons l'amplitud de terreny que representa: mapa de gran escala (àrea petita, fins 1: 50.000)/ mapa d'escala petita (àrea gran, a parit de 1:50.000)

Segons el tipus d'informació: topogràfic/ temàtic

Tipus de mapes temàtics: carreteres, turístic, polític, geològic, econòmic, vegetació, guia de carrers, usos del sòl, etc.