EL COL.LECTIU D'ARTISTES "MEMÉ DETRÀS"

EXPOSA AL CASTELL DE LA BISBAL

El col.lectiu d'artistes baix empordanès Memé Detràs, recentment reformat, presenta, amb el nom de "En transcició", una exposició al Castell medieval de La Bisbal.

Aquesta és la primera mostra del grup desprès del canvi i renovació d'alguns membres i convertir-se en associació, per raons econòmiques.

Es tracta d'una mostra heterogènea per les diferents particularitats i característiques de cadascun dels artistes d'aquest col.lectiu. L'exposició, que ocupa varies de les sales del històric Castell bisbalenc, es podrà visitar fins el 31 de juliol.

Si l'art és la manifestació individual per mitjà d'una tècnica concreta, aquesta exposició és una clar exponent de la diversitat d'un col.lectiu d'artistes en què, alguns d'ells, mostren una bona professionalitat, un "saber fer" i haver trobat un camí ferm amb personalitat pròpia.

Dolors Bosch presenta diferents treballs sobre paper i algunes ceràmiques conceptualment escultòriques. L'escultor Josep Canals ens mostra unes peces, en forma de cinta de Moebius, d'una gran sensibilitat. El pintor Francesc Carbonell presenta uns treballs monocromàtics sobre paper amb representació de cares. Carlets, ceramista amb gran coneixement de l'ofici, hi exposa tres peces verticals de formes cilíndriques. Juan Casado presenta unes pintures eclèctiques de caire surrealista. L'escultora Núria Efe ha evolucionat sensiblement respecte de l'obra que coneixiem d'ella i situa un munt de formigues al llarg de totes les sales de l'exposició. És com una mena de "leitmotiv" que ens guia i acompanya per tot el recorregut amb l'intenció de donar unitat a l'exposició. Josep Fernández hi exposa tres peces amb diferents materials, una d'elles amb un fort contingut simbolista de referències humanistes. Uns mòbils, realitzats amb petites peces extretes de l'interior de pianos i amb l'inteció d'expresar una certa musicalitat, són obra de Miguel Fulton. Javier Garcés, escultor de formació, exposa una sola obra sobre paper de grans dimensions amb un bon discurs formal de concepció tridimensional. Lluís Heras presenta una escultura amb ferro i ceràmica. Isabel Jover, amb pintures sobre paper i sobre tela, manifesta una certa sensibilitat. Cesar Reglero, autor molt conceptualista, ha realitzat una instal.lació que ocupa una de les sales del Castell. L'escultora Mercè Ribera, que treballa amb diferents materials, mostra una obra també molt conceptualista. Finalment Joan Vinyas, amb dues escultures realitzades amb materiales "no nobles", es caracteritza per una forta concepció abstracta d'una indubtable bellesa. L'exposició té una continuitat amb "boles" de ceràmica dels artistes Carlets i Josep Canals que s'exposen en el Museu de Ceràmica, també a La Bisbal.

Malgrat que la mostra, com la gran majoria d'exposicions col.lectives, no permet fer-se una bona idea de l'obra de cadascun dels artistes que la componen, recomanem la visita per la qualitat d'algunes de les peces exposades.

La inexistència, però, d'informació sobre l'exposició; catàleg, o bé altre material explicatiu, redueix la possibilitat, al simple espectador, de fer un seguiment correcte de la mostra.

Aquest escrit fou publicat en el Setmanari La Proa arrel de l'exposició del grup Memé Detràs en el Castell de la Bisbal el juliol del 1996

 

 

 

MEMÉ DETRÀS: UN GRUP D'ARTISTES ARRELAT AL BAIX EMPORDÀ.

Fa ja uns quants anys que la "Memé Detràs", un grup d'artistes de tendències contemporànies, va néixer al Baix Empordà. Des d'aleshores, tot tipus d'activitats artístiques arreu de la comarca i altres poblacions de Girona van servir per mostrar els treballs d'aquest col.lectiu de creadors que, originàriament agrupats en una societat civil, per raons organitzatives, ara farà aproximadament un any, van decidir la seva transformació en associació.

D'aquesta manera, el 5 d'octubre de l'any passat, naixia l'Associació Memé Detràs, una entitat sense ànim de lucre que, amb una nova estructura legal, pretén mantenir l'esperit i les activitats que aquest col.lectiu ja havia demostrat amb anterioritat.

El grup d'artistes, originàriament més reduït, s'ha anat ampliant i, avui està format per la Dolors Bosch, en Josep Canals, en "Carlets", en Francesc Carbonell, en Joan Casado, en Carles Conejero, la Mirenchu Eizaguirre, en Josep Fernández, La Núria Efe, en Miguel Fulton, en Lluís Heras, la Mercè Ribera, la Marta Vilarós i en Joan Viñas. L'Eugeni Prieto, un gran amant de l'art, coordina i organitza l'associació amb el càrrec de gerent.

La finalitat d'aquesta associació és la d'estimular i, alhora, promocionar la creativitat artística, a més de promoure la relació directa entre els creadors i els col.lecionistes. A l'esperit de l'associació hi ha una idea clara: posar per sobre dels interessos econòmics que moltes vegades envolten la creació plàstica, els valors estètics i creatius, així com la relació directa entre el creador i l'amant o col.lecioniste d'art.

Aquest col.lectiu d'artistes està fortament arrelat al Baix Empordà, una comarca que avui ja podem considerar, no tan sols un lloc de residència d'artistes sinó que, per les ja moltes associacions, fundacions, galeries i tantes altres entitats artístiques, un gran espai d'art que irradia les seves activitats dins i fora de la comarca.

L'Associació Memé Detràs ha creat una figura singular: El Còmplice de la Memé. Es tracta de que totes aquelles persones que ho desitgin puguin ser amics d'aquesta associació amb una simple quota anual de 2.000 pts. Els Còmplices de la Memé poden, així, accedir a condicions especials en l'adquisició d'obres dels artistes del grup, a més d'estar constantment informats de les activitats realitzades per aquesta associació.

Si un artista és un sac ple d'imaginació, penseu en què poden fer catorze creadors que es mouen a l'entorn de les més variades tendències, sempre sota el denominador comú de la contemporaneïtat. Una petita mostra d'aquesta imaginació la trobem en el carnet dels còmplices. Es tracta d'un carnet fet amb un troç d'una obra original d'un dels artistes, en aquest cas concret de la Dolors Bosch.

Un cop transformats en associació, el nou col.lectiu va fer la seva primera exposició entre el 20 de desembre de l'any passat i el 5 de gener d'enguany a Can Cors de Celrà.

Personalment, com artista i creador, així com persona vinguda al Baix Empordà i que, a poc a poc, va fent les seves arrels en aquesta comarca, desitjo que aquesta associació, amb seu al carrer de Sant Sebastià nº 12 de Corçà, continui desenvolupant la seva tasca en pro de l'art i de la cultura en general, a més de prestigiar artísticament el Baix Empordà.

Article publicat a La Proa el mars del 1997

 

 

 

 DIVERSITAT I CONTEMPORANEITAT: EL COL.LECTIU MEMÉ DETRÀS.

El col.lectiu Memé Detràs, un grup amb una llarga tradició expositiva, presenta una mostra de les seves creacions en el centre d'art contemporani de la fundació Rodríguez Amat. L'exposició es podrà visitar fins el 28 d'octubre i evidencia la forta diversitat del grup que es manifesta per obres de caràcter visual i representatiu al costat d'altres purament conceptuals. Seguint un camí més o meys figuratiu hi trobem l'obra d'artistes com Francesc Carbonell, Joan Casado, Carles Conejero i Joan Carles Sagarra. Dolors Bosch i Miguel Fulton s'expressen en una línia abstracta de concepció no-figurativa. En un camí purament formal hi trobem l'obra de Carlets, Josep Canals i Núria Efe. Mirenchu Eizaguirre i Lluís Heras exposen unes peces ceràmiques de concepció tradicional i, finalment, en un entorn molt més conceptual, s'expressen Josep Fernández, Javier Garcés, Mercé Ribera, Marta Vilarós i Joan Viñas.

Una porta feta amb una amalgama de materials ceràmics i d'altres no nobles és obra de l'artista Dolors Bosch. L'escultor Josep Canals presenta un parell de peces admirables en les que la geometria es transforma en ritme per obra i gràcia de la més exquisida sensibilitat. La figura femenina és la base del treball bidimensional que, amb certes reminiscències renaixentistes, presenta el pintor Francesc Carbonell. Carlets, un ceramista amb un gran coneixement de l'ofici, mostra una trentena de "boles" realitzades segons la tècnica del rakú. Certs graus de surrealisme palesen un parell de quadres de Joan Casado que tenen com a protagonisme el cos femení. Un conjunt de dibuixos a l'entorn del cos humà són obra de Carlos Conejero. L'escultora Núria Efe hi exposa una sola obra en ferro de forta concepció volumètrica. Tres peces de ceràmica de Mirenchu Eizaguirre i una de Lluís Heras manifesten una gran delicadesa de línia. Josep Fernández i Mercè Ribera mostren un conjunt d'objectes realitzats amb materials diversos i en les que la idea pren un fort protagonisme. La figura humana és per a Joan Carles Sagarra l'eina que li permet manifestar la seva actitud davant l'acte creatiu. Els escultors Miguel Fulton i Javier Garcés presenten cadascun d'ells una escultura de característiques formals amb una forta càrrega conceptual. La poètica objectual d'en Joan Viñas s'expressa en un conjunt de tres cadires al cim de les quals uns llibres i altres elements permeten de crear estats indeterminats d'ànim en els espectadors. Finalment l'escultora Marta Vilarós presenta una petita instal.lació titulada Mediterrrània i realitzada en diferents tipus de materials.

Es tracta d'una exposició d'un bon nivell, rica i heterogènia, però que pel reduït nombre de peces dels artistes participants, no permet contemplar amb profunditat la personalitat de cadascun dels membres del grup.

Aquest escrit va ser publicat en el Diari de Girona el setembre del 1997 sota el pseudònim de Francesc R. ORETÓ

 

e