Els blocs i la seva aplicació a l'aula
 
Mòdul 1
 

BLOC, WEBLOG O BITÀCOLA?

   
  L'origen del nom
  La paraula bloc ve de l'anglès weblog ( 'logging the web': escriure a la Xarxa).
   
  Una mica d'història
 
 
El concepte de bloc existeix des dels principis d'Internet. Tim Berners Lee (l'inventor de la web), tenia una pàgina on incloïa els nous llocs web que s'anaven creant i feia un comentari sobre cadascun d'ells, però el primer weblog com a tal Scripting News va néixer el 7 d'octubre de 1994, de la mà de Dave Winer.
  (Extret de la Wikipedia)
   
 
Definició del TERMCAT

BLOC. Pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos.

 
Així doncs, un bloc és un lloc web gratuït, periòdicament actualitzat que emmagatzema cronològicament entrades o articles (textos, gràfics, fotos) personals o col·lectius al voltant de determinats temes, sense necessitat de cap programa d'edició de pàgines web. Les aportacions hi apareixen en un ordre cronològic invers.

El bloc permet que els lectors comentin les entrades o articles i l'autor pugui respondre aquests comentaris; fomenta, per tant, el treball col·laboratiu i l'intercanvi.

Al marge de les utilitzacions didàctiques concretes, bàsicament, els avantatges d'aquesta eina TIC són que permet...

  • l'edició, publicació i distribució de continguts online (textos, imatges, elements multimèdia...)
  • en ordre cronològic invers
  • de forma gratuïta
  • inclou la interacció amb els lectors (comentaris)
  • sense necessitat de programaris o llenguatges específics
  • sense requeriments tècnics
  • amb una estructuració dels continguts clara i entenedora
  • des de qualsevol ordinador amb connexió a la xarxa
  CONTINGUTS I ESTRUCTURA
 

El weblog o quadern de bitàcola té l'estructura d'un diari personal, però ofereix possibilitats molt diverses en funció dels continguts, els destinataris i la intenció amb la qual ha estat creat: pot ser una revista monogràfica, un espai de reflexió, opinió i actualitat, un banc de recursos, una agenda col.lectiva, un espai de treball col.laboratiu...
Tots el blocs tenen una estructura comuna molt senzilla que facilita, tant l'edició com la lectura dels seus continguts.