Taller d'instruments musicals

 

A partir dels diversos treballs de recerda etnomusicològica realitzats amb els Ministrils del Raval de Terrassa, en Miqui Giménez s'ha especialitzat en la recerca, construcció i difusió de joguines i intruments musicals.

Ha participat en la confecció del Video "Instruments populars de bufar, picar i rascar". Benecé i Generalitat de Catalunya. Dep. de Cultura 1995, i també del vídeo "Quina Canya !!".

Actualment realitza un taller de construcció i mostra d'instruments populars i tradicionals a partir de la canya i altres materials fàcils d'aconseguir.

 

 

 

 

 

 

 



 
   
FOTOGRAFÍES D'ESTRIS I INSTRUMENTS
(aeròfons, membranòfons,
idiòfons i cordòfons.)
 VOLS FER-TE UN INSTRUMENT?

 

 

 

 

 

 

 



Fes-te'l

- Nunut o mirlitó
-
Sonall
-
Tricotraco
-
Requetetxec
-
Mussolera
-
Maraques



Requeriments per a la realització


Espai: Pot ser interior o exterior ( uns 30m2.). Va bé que estigui delimitat (una habitació, aula, tanques...).

Nombre de participants: Si són adults (monitors, caps, mestres...) i poden manipular les eines, un grup màxim de 20 persones x luthier. Si són nens/es, un grup de 10 persones x luthier. En aquest cas és obligatori que també hi hagi la presencia d'un adult (pares, monitor, cap, mestre) per cada 10 persones.

Durada: Si el grup és estable (mateixes persones), en 4/5 hores (amb descans) es poden realitzar un bon nombre d'instruments. Si van passant diferents grups de persones (ex.- 1 hora cada grup al llarg d'un matí), la quantitat d'instruments realitzats pot ser de 2 o 3 (depenent del grau de dificultat de fabricació dels instruments escollits).

Material: Els materials: canyes (el gruix i la llargada d'una escombra de canya és ideal), xapes (de cava i/o de refresc), fustetes i/o tronquets (aprox. 250 mm. de llarg, 20 mm. d'ample, 9 mm. de gruix), claus (1,5 x 25 aprox.), pots de iogurt (buits i nets), pots de rodet fotogràfic, paper fi (de fumar), gomes elàstiques, colors/ceres/retoladors, cola (blanca i de barra), llegums (arròs, cigrons), cinta adhesiva, closques de nous (ben obertes per la meitat), escuradents, fil de cosir, rotllos de cartró (de WC, de paper d'embolicar), taps de plàstic (ampolla gran de llet, garrafa d'aigua..) i les eines per treballar ( serres, tisores, martells ...), ho proporcionen els luthiers.
Cal dir però, que un dels objectius del taller és que els participants s'adonin que construeixen instruments amb materials que tenen a l'abast i també amb material de rebuig al que se li pot donar una nova utilitat. Per aquest motiu, es demana als participants que, en la mesura que els sigui possible, aportin alguns dels materials. D'aquesta manera, en trobar-se per fer el taller, es podran intercanviar experiències i indicacions sobre el tipus de material (rebuig, barat/car, altra utilitat...), lloc on s'ha aconseguit...
Va bé que cada participant (grups d'adults) pugui portar un ganivet (tipus Opinel núm. 10).
La organització facilitarà taules (20 m. lineals, aprox.), 20 cadires, escombra, recollidor i bosses d'escombraries.

Preu: Es pactarà depenent del temps i grup de participants.

Realització: Miqui Giménez i/o membres del grup de recerca etnomusicològica Ministrils del Raval de Terrassa.
Contacte: Tel 937330915, 600472597, e-mail:
miquigimenez@gmail.com