ALIMENTACIÓ
Adaptació: "salut jove"
Generalitat de Catalunya
 

Introducció
Menjar no és només nodrir-se. L’acte de menjar respon a una triple demanda:

1) Fisiològica: que representa el component energètic.

2) Psicològica: que correspon al component afectiu i emocional (plaer, preferències, aversions, etc.).

3) Sociocultural: ja que a través de l’alimentació ens identifiquem amb el col·lectiu i l’àmbit cultural del qual formem part. Menjar és, en definitiva, a més d'un comportament biològic un acte social i profundament psíquic.
 

Una alimentació equilibrada consisteix en un 55% d'hidrats de carboni, un 10% a 15% de proteïnes i un 30% a 35% de greixos (percentatge en referència a l'energia total ingerida).

 
 
 
Hidrats de carboni o glúcids -55%

Són la principal font d'energia de l'organisme i estan en quasi tots els aliments: Hidrats de carboni simples:


Hidrats de carboni simples:
Mel
Sucre de taula
Sucre de les fruites
Hidrats de carboni complexos:
pa
blat de moro
llegums
patates
arròs
 

Greixos o lípids 30% a 35%
Tenen una funció energètica i estructural.
oli d'oliva
oli de llavors (girasol, blat de moro)

mantega/margarina
vísceres
ous (rovell)
carns no magres
embotits
fruita seca


Encara que els greixos tenen mala fama, cal recordar que no tots són iguals i que són necessaris per a la síntesi d’algunes vitamines, d’hormones per a la integritat de les nostres estructures cel·lulars, i per fer saborosos els nostres àpats. Recorda que l’oli d’oliva, tant per amanir com per cuinar, és el més saludable. 
 
Proteïnes 10% a 15%
ous (especialment la clara)
carn
peix
llet i derivats
llegums

El peix és una font proteica de primera qualitat que ens pot ajudar a moderar el consum de carn sense disminuir el valor nutricional de la dieta.


Vitamines i minerals
Tenen una funció reguladora dels processos metabòlics de l'organisme. Són presents en quasi tots els aliments i necessaris per al cos humà en petites quantitats. Com que el cos no els fabrica, cal obtenir-los de fonts externes, principalment de les fruites i verdures crues. Pel que sabem fins ara, les vitamines en forma de fàrmac només s’han de prendre en situacions concretes i per recomanació mèdica. Si les prens quan no és necessari no faran que estiguis més fort ni que et trobis millor.
Aigua

És fonamental per viure. Podem sobreviure diversos dies sense menjar (encara que millor que no ho intenteu!!), però no sense beure!!!

Què són les calories?
La Kilocaloria és la unitat per mesurar la densitat energètica dels aliments.

Quantes calories haig dependre al dia i quin nombre d'àpats haig de fer?:

Kcal/dia
home 13-15 anys 2.750 kcal
home 16-20 anys 3.000 kcal
dona 13-15 anys 2.500 kcal
dona 16-20 anys 2.300 kcal

*Font: Universitat Complutense de Madrid. Departament de Nutrició. Recomanacions d'energia i nutrients. Madrid, 1994.

Les calories que hem de prendre depenen també de l’activitat física que fem. Un bon indicador de salut és mantenir el pes adequat per a cada grup d’edat i sexe.
Quantes calories hem de prendre?

 

                     Àpats Kcal (%)
                     Esmorsar 10 (abans de sortir de casa)
                     Mig matí 10 a 15
                     Dinar 35 a 40
                     Berenar 10 a 15
                     Sopar 20 a 25
Ei!!! digues la teva!!!!
Com és la teva alimentació?

 
LA PIRÀMIDE ALIMENTARIA
 
 

Aquest esquema és molt útil per saber les racions dels diferents grups d'aliments que has de consumir durant el dia.

 
Una dieta equilibrada és aquella que cobreix els requeriments energètics i proporciona tots aquells nutrients que necessites per mantenir la salut. Això vol dir que has de menjar de manera variada, consumint aliments de tots els grups.

És important seguir un cert ordre en l’horari dels diferents àpats per tal de poder repartir adequadament els percentatges de cada grup d’aliments i respectar els períodes entre ingestes.

 
  Racions mitjanes d'alguns aliments bàsics
  Aliment   Aliment
Grup de
la llet
i els derivats
1 tassa de llet
formatge
mató
2 gots de iogurt
Verdures i
Hortalisses
1/2 plat de verdures fresques
1 plat d'amanida o d'escalivada
Grup de
les fruites
1 poma,taronja,
pera o plàtan
1 tall de meló
2-3 mandarines
3-4 albercocs
1/2 tassa de maduixes o cireres
Pa i fècules 1 pa petit o 2-3 llesques
1 patata mitjana
1 plat d'arròs o fideus
 
Grup de
la carn,
el peix i
els ous
1 bistec no gaire gros
1/4 pollastre mitjà
2 rodanxes de lluç
2 ous mitjans
   

 
LES DIETES PER APRIMAR

Si fas un cop d'ull als quioscs et trobaràs quantitats de revistes que porten dietes per aprimar o t'anuncien productes "meravellosos" per perdre pes o per mantenir-te en un pes baix.

Si analitzem aquestes dietes veuríem que són molt perilloses ja que són desequilibrades i  tenen moltes mancances de nutrients bàsics que són necessaris per el desenvolupament de la vida. Seguir aquestes dietes significa patir diferents malalties com per exemple anèmia, desnutricions, malalties metabòliques, trastorns hepàtics entre d'altres.

Els productes miraculosos que et prometen un cos perfecte són també una enganyifa. Sovint utilitzen estratègies publicitàries molt ben estudiades per arribar a tots els públics.

Quina opinió tens de les dietes per aprimar?
Creus que les persones s'obsessionen  massa per fer dietes?