DESCRIPCIÓ DEL TREBALL

 

Aquest treball consta d'un seguit d'activitats inicials, anomenades d'aprenentatge, que expliquen a l'usuari@ com resoldre inequacions amb una única incògnita (bàsicament de primer i de segon grau). Però no pel mètode usual sinó identificant la inequació amb una funció i dibuixant posteriorment aquesta funció sobre d'un sistema de coordenades. Per tant, prèviament s'hauran hagut de donar indicacions de com fer-ho. Podríem dir que aquestes primeres activitats són bàsicament de teoria, però farcides d'exemples perquè l'alumn@ experimenti i sigui ell qui tregui les conclusions a que es vol arribar.

Les següents activitats, d'avaluació, permeten saber a l'alumnat si ha entès el que se'ls ha explicat anteriorment. Algunes d'elles són d'ampliació.

S'utilitza la calculadora Wiris per a les representacions gràfiques i per resoldre les inequacions de manera directa. Ja veureu que en moltes de les activitats plantejades s'han inclós pantalles de la calculadora i les indicacions que es donen fan que es puguin realitzar les activitats sense un coneixement previ de la calculadora. Això farà que a part d'aprendre a resoldre inequacions, també coneixerem i utilitzarem aquesta calculadora gràfica i simbòlica amb grans possibilitats.

El treball estaria adreçat a alumnes de segon cicle d'ESO. És interessant que els alumnes entenguin bé les dues primeres activitats d'aprenentatge perquè són molt importants per a futures aplicacions en molts àmbits científics, i l'experiència em diu que costa molt que l'alumnat ho assimili, i la Wiris amb les seves prestacions pot ser una bona ajuda per aconseguir-ho. Per tant, es podria introduir quan s'expliquen o després d'explicar les inequacions a tercer d'ESO (seria una altra manera de resoldre les inequacions de primer grau, normalment es resolen deixant les lletres a un costat,...) o guardar-ho per quart d'ESO ja sigui en el crèdit comú (tema de funcions) o en un crèdit variable (si encara en queden).

Per tornar a l'índex inicial.