ELS JOCS DE L'AMFITEATRE

A l'amfiteatre se celebraven diverses menes d'espectacles:

Les lluites de gladiadors: els gladiadors eren condemnats a mort o esclaus castigats pels seus amos o homes lliures que no havien trobat un altre recurs per viure. Eren entrenats en escoles especials. El dia del combat, els gladiadors desfilaven i saludaven l'emperador amb el crit tradicional: aue Caesar, morituri te salutant. Després es designaven a sorts les parelles de lluitadors i començaven a barallar-se. Uns instructors vigilaven que la lluita no fos fingida i, si calia fuetejaven els gladiadors. El públic cridava, animant el gladiador per qui havia apostat. Quan un dels dos lluitadors queia ferit alçava la mà per demanar gràcia. L'emperador o el magistrat que presidia els jocs decidia segons l'opinió del públic. Si havia lluitat bé, la multitud aixecava el polze. Si abaixava el polze, el vencedor matava el vençut i rebia la palma de la victòria. Un bon gladiador tenia molts admiradors i, sobretot, admiradores, i podia rebre regals i grans quantitats de diners fins que se li concedís una espasa de fusta com a símbol de la seva retirada.

    Lluites de gladiadors representades en el mosaic de Dar Buc Ammera, Zliten (Museu de la Jamahirjia, Trípoli). A l'esquerra músics acompanyen l'espectacle.

Les uenationes: eren espectacles amb animals. Incloïen exhibició d'animals exòtics, portats de les províncies més llunyanes de l'Imperi, lluites entre feres i caceres fetes per homes armats.

Les naumachiae: ofertes en ocasions excepcionals, eren representacions de combats navals. S'inundaven l'arena d'alguns amfiteatres o en estanys artificials i els gladiadors i condemnats reproduïen batalles navals històriques.

Naumàquia en un fresc de la Casa dels Vetis, Pompeia.

Execucions: a l'amfiteatre els condemnats a mort eren lliurats sense armes a les feres o a gladiadors armats. Eren generalment criminals, o bé enemics de l'Estat com els cristians. Se solien fer en hores de poca assistència, al matí o al migdia.

    Condemnat a mort lliurat a les feres, mosaic del Museu d'El Jem, Tunísia.

     

    Sabies que...?

    Hi havia dones gladiadores, com les anomenades Amazona i Aquíl·lia que apareixen en aquest relleu d'Halicarnàs (s. I-II d.C.), actualment al British Museum, Londres (foto: S.G.). També Suetoni explica que l'emperador Domicià va fer lluitar dones a la nit sota la llum de les torxes.

     

Webs d'interès: