Subdirecció General de 
Formació Permanent i Recursos Pedagògics

 

 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
El passat dia 28 de febrer del 2007, un grup de docents vàrem realitzar una visita formativa a les instal·lacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, interessats en conèixer el seu programa educatiu, les instal·lacions i els serveis  formatius que ofereixen, pel que fa a la disciplina de la tecnologia del transport i especialment per la seva espectacularitat i especificitat com són els trens, especialment els que tenim molt a prop i segurament en som usuaris. 

Aquesta era una visita organitzada per l'Aula de recursos de tecnologia del Departament d'Educació, juntament amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC), amb el tema:

El Tren de l'Ensenyament. Programa educatiu i recursos didàctics sobre el món del transport i del ferrocarril

 
Aquesta sessió va permetre conèixer, el programa educatiu, les possibilitats formatives de les instal·lacions, pel que fa al Centre de Control de trànsit (CTC), situat a l'estació de Sarria (Barcelona) i al taller de manteniment de Rubí (COR), i el seu potencial com a recurs didàctic sobre el món del ferrocarril. 

Formava part de l'Itinerari 3 del programa pedagògic de FGC pel coneixement i el foment del transport públic, que s'anomena Introducció a la diversitat tecnològica: Sistemes de control, seguretat i manteniment
 

Vàrem poder conèixer de prop les seves instal·lacions, tallers, laboratoris i sistemes de control que estan en funcionament i serviren per orientar al professorat de l'àrea de tecnologia sobre la seva utilització. 

El centre de Control de Trànsit Centralitzat  (CTC) permet observar i comprendre l'abast de les línies del metro del Vallès, especialment pel que fa la seguretat, i el control de la xarxa de trens d'FGC de la línia BCN - Vallès.

En el taller de manteniment de Rubí (COR), permet conèixer els diferents tipus de manteniment que es realitzen als trens, per tal de garantir la fiabilitat del servei i la seva seguretat. Es pot observar i fer el seguiment d’un programa real de manteniment amb diverses tècniques i oficis. També es poden apreciar detalls de la tecnología que hi ha en aquest mitjà de transport  que també està en continua evolució, en aspectes que poden passar desapercebuts al públic en general. 

En aquest cas la integració de l’electrònica en els sistemes de gestió dels convois, pel que fa a la regulació i control dels motors elèctrics, els sistemes de comunicació amb el centre de control, les estratègies per a transmissió de dades i control de posició a través de les vies, etc.. 
 


També vam rebre informació de com organitzar i treballar les visites de l’alumnat, i un exemplar del dossier i de les fitxes de treball. Molt interessant el fet de poder contemplar sobre el terreny les parts principals d'un ferrocarril i en especial les que no es poden veure i que en definitiva expliquen la tecnologia aplicada a aquest sistema de transport. 

D'altres aspectes positius es van tractar  com: la seguretat, el control total del sistema de circulació de trens, el manteniment dels trens, l'automatització aplicada, el control remot del funicular de Vallvidrera, el control de les màquines expenedores de bitllets, el control de les instal·lacions de tota la xarxa, sense oblidar que podem contemplar les màquines necessàries per treballar, ... i d'un grandària també especial. 

Dir que aquests tallers permeten, en una sola visita contemplar: fusteria, pintura, màquines elèctriques, automatismes, rodes de tren de molt a prop, frens, ... i una llarga llista d'altres materials de força interès tecnològic. 

Potser al conèixer millor el sistema tècnic i humà que tenim en funcionament darrera, pot també educar en valors als nostres alumnes... De segur que pot ajudar, com una eina complementaria, a comprendre millor aspectes de la tecnologia concreta dels transports, pel que fa al mon del ferrocarril. 
 

Si desitgeu més informació envieu un e-mail: aulatec@pie.xtec.es

Possiblement el proper curs organitzarem una altra visita, si voleu podeu ja feu-nos ho saber.


Podeu consultar la pàgina dels ffcc de la Generalitat
Detalls gràfics de la visita

 






































Per a qualsevol consulta relacionada amb aquesta web podeu adreçar-vos a:
Aula de Recursos de Tecnologia