VI Edició
Any 2005
 
 
 

Incorpora recull gràfic

 

VI EXPORECERCA JOVE


Els passats dies 7, 8 i 9 d'abril vam poder gaudir d'una nova edició de l'EXPORECERCA JOVE, en un marc idoni, la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona
Hem de dir que els veritables protagonistes eren els alumnes

L’EXPORECERCA JOVE és una mostra de treballs de recerca que acull la participació de joves de 12 a 30 anys. La temàtica de les recerques exposades és totalment lliure i els participants mostren els resultats de les seves investigacions en estants habilitats a aquest efecte. 
Durant els tres dies que va durar l'exposició, va ser visitada per tot tipus de públic. 

Ja fa cinc anys que se celebra la mostra i normalment hi participen entre 220 i 240 persones. A més, l’EXPORECERCA JOVE compta cada any amb la participació fora de concurs d'estudiants estrangers. Fins ara l'han visitat joves d'Eslovàquia, Bèlgica, França, Mèxic, Paraguai i Brasil.

Els criteris de selecció de aquest mostra estan al servei dels següents objectius:
 • Potenciar l'originalitat en el plantejament de l'estudi i el rigor en la metodologia de treball. 
 • Vetllar pel respecte escrupulós a les normes i terminis de presentació dels treballs. 
 • Estimular la participació del màxim nombre de centres escolars possible.


Nota per a la reflexió, provisional:
En aquests moments de propostes de canvi en les lleis d'Educació on el fracàs escolar esdevé una preocupació, alegra saber que l'alumnat motivat es capaç d'assolir fites importants en els seus processos educatius, i aquest recull de treballs i l'interès mostrat per l'alumnat, indica que la tecnologia pot jugar un paper clau en l'interès i motivació de l'alumnat per altres matèries molt relacionades amb aquesta, com ara les ciències, matemàtiques i el llenguatge.


Va ser encantador escoltar de primera mà, i pels veritables protagonistes, els alumnes, les seves experiències tant en el seu procés d'aprenentatge com allò que havien sigut capaços d'aprendre, i a més a més construir

Podem assegurar que la motivació era força alta, pel protagonisme que havien adoptat, i en els temps que corren, aconseguir que els alumnes s'interessin en els seus processos d'aprenentatge, pensem que és un èxit segur.
 


... Enhorabona a tots els organitzadors i participants
Treballs participants i relació dels projectes exposats:Alguns dels projectes exposats que vàrem poder consultar i de caire tecnològic:
 
 
 
CENTRE PROJECTE ALUMNES
IESM Serrat i Bonastre
 


Barcelona

Els Autòmats: Somnis mecànics
 


Albert Badosa

TR Batxillerat

IES El Castell
 


Esparreguera

Disseny i construcció d'un Buggy
 


Marc García i Nacho Llàcer

TR Batxillerat

Escola N.S. Montserrat
 


Olesa de Montserrat

Cotxe Autogenerat
 


Eric Marín i Martí Alconnica 

ESO

IES Narcís Monturiol

 

Estudi d'un prototip d'una casa que aguanti els huracans i tornados Ariadna Dols i Carla Aranda

ESO

IES Daniel Blanxart i Pedrals
 


Olesa de Montserrat

Comportament Animal  Adela Svobodovà i Deyanira Bueno

ESO

 
 
 
web. Nova informació:
Enguany tenim ja connexions amb pàgines web que poden ajudar i donar idees força interessants:
 • Alumne de l'IESM Serrat i Bonastre, Albert Badosa, en el treball "Els Autòmats: Somnis mecànics", proposa el següent, consultar la web 
 • Alumnes de l'IES El Castell, Marc García i Nacho Llàcer, en el treball "Disseny i construcció d'un Buggy", tenen una explicació a la seva web on explica de forma molt interessant, la construcció del Buggy.
 • Alumnes de l'Escola N.S. Montserrat, en el treball "Cotxe Autogenerat", tenen una explicació a la seva web on s'explica la seva construcció i las hipòtesi de treball.

 


Gaudiu de les imatges... i mireu les cares dels protagonistes i els seus projectes...
potser poden ser útils...


 
   

Foto 1
Foto 2


Foto 3
Foto 4


Foto 5
Foto 6


Foto 7
Foto 8


Foto 9
Foto 10


Foto 11
Foto 12


Foto 13
Foto 14


Foto 15
Foto 16


 
Foto 17
 Un detall interessant son els premis Exporecerca Jove que consisteixen en la subvenció per a la participació en diversos certàmens internacionals i nacionals

En la seva valoració el jurat te en compte els següents aspectes: nova aportació efectuada (originalitat i/o creativitat) pel treball); grau d'autoria i el coneixement del tema i de la investigació exhibida pels autors en la seva defensa oral realitzada al públic que li pregunti o davant d'un dels membres del jurat (fonaments teòrics, desenvolupament i plantejament del treball, resultats i conclusions obtinguts); rigor de la recerca (disseny, metodologia adequada al tipus de recerca, tractament de resultats, conclusions); finalment, l'estand (presentació, claredat del missatge, utillatge, material gràfic i escrit).

Els premis consisteixen en:

 • premi especial a la recerca amb més puntuació de les categories C i D, consistent en la inscripció a la Mostra Internacional MOSTRATEC a Novo Hamburgo (Brasil). 
 • primers premis concedits a totes les categories i consistents en la inscripció a l'Expociència Mundial que enguany tindrà lloc a Santiago de Chile (Chile).
 • segons premis consistents en la inscripció a l'Expociència de Kosice (Eslovàquia) per a les categories A i B, i a l'Expociència de Brussel·les (Bèlgica) per a les categories C i D. 
 • tercers premis concedits a totes les categories i consistents en la inscripció a la X Reunión Científica que tindrà lloc a Cáceres el març de 2006.
 • accèssits: diversos obsequis patrocinats per Fundació Catalana per a la Recerca, Grupo Anaya, Paco Rabanne i INICE-Catalunya. 
 • reconeixement del Públic atorgat pels visitants a la VI EXPORECERCA JOVE, aquest premi és dotat per Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona.
 • reconeixement dels participants atorgat pels participants a la VI EXPORECERCA JOVE, aquest premi és dotat per la Fundació Catalana per a la Recerca
 • Water Prize (Premi de l'Aigua). Aquest premi està convocat per AGBAR i KEMIRA IBÈRICA S.A. i està dirigit als joves menors de 21 anys amb treballs que tinguin com objecte d'estudi la conservació i la protecció de l'aigua així com la gestió dels recursos hídrics. El guanyador serà un dels 3 finalistes d'entre els quals sortirà el premiat amb la participació al certamen internacional que es celebra cada any a Estocolm amb el Patrocini de la Casa Reial Sueca. Els altres dos finalistes rebran igualment un premi concedit per AGBAR i KEMIRA IBÈRICA S.A
 • premis José Cantero. Estan convocats per FUNDACIÓ EPSON IBÈRICA i es concedirà una menció especial entre els participants a l'EXPORECERCA JOVE. Els Premis José Cantero estan dirigits a treballs realitzats per alumnes de Catalunya entre 16 i 23 anys que cursin Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Superior. Els treballs han de referir-se a qualsevol àmbit de la tecnologia o bé consistir en una reflexió sobre el seu impacte social. Han de ser inèdits i no premiats en altres concursos. Cada premi consisteix en un lot de material informàtic.
 • Villes Ariane atorgat per la Regidoria de la Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona i es dirigeix a alumnes de 16 a 18 anys (Batxillerat) de Barcelona ciutat. Consisteix en una estada de dues setmanes a França, en un camp de treball, on es desenvoluparà un projecte científic.
 • premi a la Recerca Jove en aeronàutica, astronàutica i ciències de l’espai. Opten a aquest premi els treballs i projectes relacionats amb aquests àmbits. Atorgat per Planetari Municipal i per Barcelona Aeronàutica i de l’Espai (BAIE).
 • premi Ciències de la Salut Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau atorgat per l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau per als treballs relacionats amb l'àmbit de les ciències de la salut. Consisteix en una estada tutoritzada d'un dia a l'Hospital de Sant Pau i l'assistència a una operació quirúrgica. 
 • premi Societat Catalana de Biologia atorgat per la Societat Catalana de Biologia per als treballs relacionats amb l'àmbit de les ciències del medi ambient. Consisteix en una estada a bord d'un vaixell de recerca oceanogràfica, col·laborant en totes les tasques científiques que es realitzin: recollida de mostres, anàlisis, etc.
 • premi Iberdrola atorgat per Iberdrola per als treballs relacionats amb l'àmbit de les energies renovables i el medi ambient. Consisteix a una borsa per presentar el treball guardonat en una fira internacional del mateix caire que l'Exporecerca.

 

 

Si necessiteu més informació, adreçar-se als coordinadors o a l'Aula de recursos de tecnologia