Informació de les visites i activitats de formació per al professorat realitzades el
Curs 2005/2006
Actualització 12.07.2006





dimecres 28
    juny 2006
Sessió de treball amb el tema:
El Tren de l'Ensenyament. La resposta tecnològica. Programa educatiu i recursos didàctics 
sobre el transport ferroviari de muntanya.
Organitzada conjuntament amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Es visità i s'utilitzà els diferents tipus de transport per ferrocarril, ferrocarril de cremallera i ferrocarril per cable, per tal de donar resposta tecnològica a les peculiars necessitats de transport, atesa l'especial orografia del nostre país, especialment la muntanya de Montserrat.

En aquesta segona part de l'Itinerari 3 del programa pedagògic de FGC per al coneixement i el foment del transport públic, que s'anomena "La resposta tecnològica", es va fer servir:
      El tren amb tracció tradicional de FGC de la línia Llobregat - Anoia. 
      El tren amb tracció de cremallera. El recorregut, que segueix el traçat de l'antic cremallera, té una longitud de més de 5 km i uneix l'estació de Monistrol de Montserrat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb el monestir. 
Es va visitar:
       El museu temàtic sobre els ferrocarrils de grans pendents, l'història, l'evolució i el funcionament d'aquest sistema de transport.
       Els tren amb tracció de cable. Els funiculars de Montserrat, Sant Joan i Santa Cova. 
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimarts 27
    juny 2006
Sessió de treball amb el tema:
L'essència de construir. Programa educatiu i recursos didàctics sobre el món de les eines per a la construcció.
Organitzada conjuntament amb l'Espai temàtic del Germans Boada a Santa Oliva. Tarragona.

La visita va permetre visitar l'Espai temàtic "Eines per a la construcció", el museu de l'eines del paleta, on es poden observar les eines del paleta fetes servir des de temps immemorial, coneixent per a què servien. 
La visita va incloure l'observació de una cabana de pedra seca, que és una construcció tradicional de la comarca del Penedès.
També es podrà participar activament en la realització dels tallers relacionats i observar diferents tècniques en la construcció, per tal de valorar la seva aplicació amb els estudiants en posteriors visites, i el seu potencial com a recurs didàctic.
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dilluns 26
    juny 2006
Sessió de treball amb el tema:
El Complex Hidroelèctric Subterrani de Tavascancom a font de coneixement i recursos didàctics.
Organitzada conjuntament amb Centre d'Interpretació de Tavascan de l'Ajuntament de Lladorre 
al Pallars Sobirà

Aquesta sessió va permetre als docents interessats conèixer l'impressionant complex hidroelèctric. com la caverna de Tavascan (accedint a traves del túnel de mes de 400 m) on es pot comprovar la magnitud del complex. 
També varem coneixer els seu serveis com a eina educativa, el seu potencial com a recurs didàctic, el programa educatiu i les instal·lacions que pot oferir com a suport a la tasca docent. 
Va incloure una visita a una serradora industrial amb processos de la fusta força interessants amb aplicació de les últimes tecnologies a processos automatitzats d'estructures de fusta.
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 31
    maig 2006
Sessió de treball amb el tema:
El Tren de l'Ensenyament. Programa educatiu i recursos didàctics sobre el món del transport i del ferrocarril. 
Organitzada conjuntament amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya,

Aquesta sessió va permetre als docents assistents conèixer el el programa educatiu, les instal·lacions del centre de Control de Trànsit Centralitzat (CTC) i al taller de manteniment de Rubí (COR), i el seu potencial com a recurs didàctic. 
Era l'Itinerari 3 del programa pedagògic de FGC per al coneixement i el foment del transport públic, que s'anomena Introducció a la diversitat tecnològica: Sistemes de control, seguretat i manteniment.
També va permetre orientar al professorat de l'àrea de tecnologia com organitzar i preparar les vistes amb alumnes per treballar els temes curriculars corresponents.
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 15
    març 2006
Sessió de treball amb el tema:
La Pedrera, l'edifici arquitectònic, com a font de coneixement i recursos didàctics.
Organitzada conjuntament amb La Fundació Caixa Catalunya, La Pedrera educació

Aquesta sessió va permetre conèixer l'edifici - museu com no pot ser d'altre manera, es un referent en l'obre del genial arquitecte Gaudi. Transporta l'imaginació anys enrere i fa reflexionar en el nostre món en evolució constant. 
En aquesta obra podem veure aplicada la recerca de l'obra d'art total, de la creació tècnica d'arquitectura amb la natura com a referent inspirador del seu constructor.
Aquest espai es singular també per la convivència del passat i present, combinant l'arqueologia industrial amb els usos que actualment té aquest edifici singular. Això permet fer una interpretació global i sistemàtica de la instal·lació que combina l'ús d'oficines i d'habitatge.
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 22
    febrer 2006
Sessió de treball amb el tema:
"On l'aigua viu, On vius l'aigua", un Museu per a conèixer.
Organitzada conjuntament amb el Museu Agbar de la Fundació Agbar, 

Va ser una sessió pràctica per als docents de tecnologia, interessats en conèixer i informar-se del que pot oferir el museu. Aquest te un discurs transversal al voltant d'aquesta substància tan especial, l'aigua, que permet la vida i determina els hàbitats, que és font de cultura i  motor de progrés tècnic, i molt especialment al nostre país, on l'aigua ha jugat un paper central en la industrialització.

El Museu en estar ubicat al recinte de la Central Cornellà, la planta històrica d'extracció i bombament. Aquesta situació en un lloc tan singular el converteix en un equipament on conviuen passat i present, combinant l'arqueologia industrial amb la maquinària actual i en funcionament.
 

Informe: Podeu consultar-lo


dimecres 25 
    gener 2006
Jornada tècnica amb el tema:
Tendències actuals de les tècniques l'automatització utilitzades en l'entorn industrial
Organitzada conjuntament amb l'Empresa Festo Pneumàtic S.A.U. a l'Avinguda Gran Via, 159 de l' Hospitalet de Llobregat

Va ser una sessió pràctica per als docents de tecnologia, interessats en conèixer i informar-se de les tendències actuals de les tècniques l'automatització utilitzades en l'entorn industrial que va servir per actualitzar coneixements i al mateix temps per a conèixer nous materials que poden ajudar a la docència d'aquesta disciplina de la tecnologia

Als assistents se'ls va lliurar el catàleg didàctic i el CD del catàleg industrial on es poden trobaran els diferents softwares de càlculs molt interessants
Per connectar amb la seva pàgina web
Podeu descarregar software interessants



dimecres 19
Octubre  2005
Jornada tècnica amb el tema:
III JORNADA TECNOLÒGICA. ESCOLA I FUTUR
Organitzada conjuntament amb l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el suport de l'APTC.

Aquesta jornada va ser una sessió pràctica per als docents de tecnologia i ciències, interessats en conèixer i informar-se dels programes de suport a l'educació secundària i d'orientació a l'alumnat i al mateix temps vàrem establir vincles de col·laboració amb el món universitari. Al mateix temps vam rebre orientacions sobre la docència de la tecnologia i les repercussions en les noves generacions.
Va intervenir el Sr. Mateo Valero director del Centre de Supercomputació de Barcelona. En aquest centre està instal·lat l'ordenador més potent d'Europa i el quart del món, el "Mare Nostrum"
A continuació va intervenir la Sra. Montserrat Oliveras, pedagoga i directora de continguts de "Educaweb" 
 

Informe:
Podeu consultar-lo
Ponència:
Sr. Mateo Valero: La Investigación como generadora de bienestar social
Ponència:
Sra. Montserrat Oliveras: L'ensenyament de la tecnologia a l'escola
Document:
Laboratori de Dinàmica de Làsers


Per a qualsevol consulta relacionada amb aquesta web podeu adreçar-vos a:
Aula de Recursos de Tecnologia