El passat 28 de juny del 2004, un grup de docents vàrem realitzar dos sessions de treball i la visita a l'exposició, on els interessats varen conèixer i gaudir de l'enginy desplegat en la construcció d'aquest ginys realment sorprenents, especialment ment per a l'època de la seva concepció.

Aquesta era unes sessions organitzades per el Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia. Aula de recursos de tecnologia del Departament d'Educació, juntament amb la col·laboració del professor d'Educació Secundaria Lluís Ribas, conservador i expert en automatismes mecànics, i amb la col·laboració de l’Associació de Professors de Tecnologia de Catalunya (APTC), amb el tema:
 
Presentació dels automatismes mecànics, la seva tècnica i el seu art com a recurs didàctic per a la motivació dels alumnes

Aquesta sessió va permetre conèixer aquest món, com a eina educativa, com a recurs didàctic i el que pot oferir com a suport a la tasca docent i en especial a la part de la tecnologia que té a veure amb els mecanismes programats, la transmissió de moviment i les aplicacions de la tecnologia en l'art de la fascinació. 

Va incloure l'explicació de part del creador, de com es realitzen aquest tipus de automatismes mecànics i la participació en un debat, de com pogué realitzar les activitats amb alumnes d'Educació Secundaria. 

També ens van donar a conèixer algunes possibilitats de com fer ús d'aquest recurs didàctic, al mateix temps ens va orientar al professorat de l'àrea de tecnologia per fer-ne ús 

Vàrem poder observar els mecanismes en moviment, conèixer les principals tècniques constructives emprades i veure que el binomi art i tecnologia poden treballar harmoniosament 

Interessant recordar:
 
Què és un autòmat?

Per contestar aquesta pregunta, segurament a la gran majoria ens ve al cap, una definició com aquesta: 
 • Un autòmat programable és un equip electrònic programable en un llenguatge no informàtic, dissenyat per controlar, en temps real, i en un ambient industrial, processos seqüencials.
Doncs..., que diu l'Enciclopèdia Catalana: 
 • autòmat: Màquina que per mitjà de dispositius mecànics, hidràulics, pneumàtics, elèctrics, etc. és capaç de produir moviments semblants als dels éssers animats. Coneguts des de fa molt de temps, els autòmats han pres diferents formes constructives i han tingut principis de funcionament molt divers a través del temps.    Cal esmentar els diferents objectes animats, estatuetes, figures, etc. que ja ben antigament eren utilitzades. 
  Durant molt de temps hom construí veritables autòmats moguts per mecanismes de rellotgeria de precisió i d'una gran complexitat. En molts casos eren objectes decoratius i sovint d'un gran valor artístic, i així es construïren figures amb moviment, caixes de música i sobretot rellotges amb figures mòbils que es movien al so de la música o que tocaven les campanades a les hores i als quarts, i que eren disposats en edificis públics: catedrals, ajuntaments, palaus, etc. 

  Al marge dels autòmats esmentats, n'hi ha hagut d'altres com el jugador d'escacs de Kempelen, mecànic, o el de Torres Quevedo, elèctric, que són capaços de jugar una partida, tot imitant així un jugador. 

  En altres casos, l'autòmat reproduïa animals, com ara ocells, o bé es tractava d'androides que tocaven un instrument musical, etc. 

  Entre els autòmats cal esmentar els robots (robot), capaços d'efectuar operacions i manipulacions amb gran precisió, i que modernament han trobat l'aplicació en certes indústries i treballs de laboratori, on poden suplir els moviments humans. 

Vol dir això, que també poden ser mecànics, de fet els seus orígens son això, mecànics. 
 • rellotge d'autòmats  Rellotge de taula o butxaca que disposa de figuretes de forma humana o d'ocells mecànics que poden efectuar uns moviments molt propers als reals, acompanyats per sons molt ben imitats generats amb tècniques de flauta i orgue. Van proliferar durant els ss XVIII i XIX, i sovint els rellotgers construïen autòmats independents dels rellotges. Els autòmats (amb rellotge o sense) més famosos sortiren del taller dels Jaquet-Droz al Jura suís. 
 • rellotge de cucut Rellotge de paret procedent originàriament de la regió de la Selva Negra que es caracteritza per la seva decoració rústica i per la presència d'un autòmat en forma d'ocell que apareix amb els tocs horaris. El moviment de l'ocell és complementat amb el so de dues flautes que imiten el cant d'un cucut. 
 • Museu d'Autòmats de Camprodon. Antoni Subirà, conseller d'Indústria i Energia de la Generalitat, inaugura el Museu d'Autòmats de Camprodon. El museu és al polígon industrial de les Planes de Sant Ramon i acull 600 figures realitzades pel matrimoni d'artistes francesos Michel i Jacqueline Wurfel, que fabriquen autòmats per a tota mena de firmes comercials. El museu ha estat possible gràcies a la iniciativa de Ramona Pulí i Sebastià Sala, un matrimoni de forners de Camprodon que van conèixer l'obra dels Wurfel fa nou anys. Les figures exposades al museu representen tota mena d'activitats quotidianes i oficis tradicionals situades en una maqueta de Camprodon. 

 

Més autòmats de la col·lecció particular de l'autorDetalls gràfics de les sessions


Penseu venir la propera vegada?, fer-ho saber a:

Centre Documentació i d'Experimentació en Ciències i Tecnologia
Aula de Recursos de Tecnologia 
Carrer de les Escoles, 5 i 7
Tel. 936 920 660 / 935 804 876
Fax. 935 808 878
e-mail: aulatec@pie.xtec.es
08290 Cerdanyola del Vallès