En el marc del Saló de Construmat 2009 realitzat al recinte de Gran Via, Fira de Barcelona a l' Hospitalet de Llobregat del 20 al 25 d'abril, el Departament de Medi Ambient i Habitatge juntament amb el cesire*.aulatec, aula de recursos de Tecnologia del Departament d'Educació,   han preparat i participat en una activitat innovadora a l'estand:
 
El segon Pas: rehabilitar
Descripció

L'estand conforma la segona part dels continguts de l'edició Construmat 2007. La instal·lació inclou diferents exemples de referència de rehabilitació a edificis. 

La forma més senzilla i eficient de reduir les emissions en l'edificació passa per la rehabilitació del parc edificat existent amb paràmetres d'eficiència energètica.

L'estand ha estat concebut i construït per la plataforma d'investigació “Arquitectura i Sostenibilitat PauS”, que agrupa alumnes d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Salle, i membres del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya. 

El col·lectiu ha aprofitat l'estructura de l'estand de l'anterior edició de Construmat, que es va fer amb material reciclable i d'aïllament, com a garantia d'eficiència energètica i de possible nou ús si en un futur fos necessari.

D'altra banda, els continguts de l'estand, que també han estat treballats amb coordinació amb la UPC, es divideixen en: l'àmbit català, on es mostren projectes fets per l'empresa pública Adigsa, adscrita al Departament, a Verdum i Trinitat (Barcelona), Can Jofresa (Terrassa) i Planoles (Girona); l'àmbit espanyol, amb iniciatives de Vitòria, Saragossa i Madrid i l'àmbit europeu, amb experiències de Viena (Àustria), Suïssa, França i Malmö (Suècia). 

Activitat: Els professionals del futur

Per primera vegada i com novetat s'inclou aquest any entre les activitats que tenen lloc en l'estand, la visita per als "professionals del futur", estudiants dels Instituts d'Educació Secundària de 4º d'ESO i Batxillerat Tecnològic (és a dir, els futurs enginyers, arquitectes tècnics, arquitectes, etc.). 

Disposen així d'una mostra, tant real com experimental dels coneixements científics i tecnològics aplicats en l'edificació en l'actualitat. 

Les visites d'una durada de 30 minuts, estan dirigides per estudiants dels últims cursos de l'Escola d'Arquitectura del Vallés (UPC), que no només han participat en els continguts i construcció d'aquest estand, sinó també del de 2007. 

Els estudiants van aprendran sobre la petjada ecològica a través dels continguts de l'estand, per a això s'ha previst que duguin a terme un treball previ i posterior a la visita sobre els continguts exposats. 

Es pretén així que els alumnes prenguin consciència dels problemes de l'energia, que les matèries primeres són limitades i claus per al desenvolupament d'un país, i que com usuaris i, molt possiblement, futurs investigadors, ells seran en gran mesura el motor del canvi que possibiliti tenir un futur més sostenible.

La sessió va estar estructurada en 2 sessions:

  • Primera sessió: 
    • Visites guiades per a grups d'alumnes de 4t d'ESO i Batxillerat
    • Es mostren una sèrie d'exemples de referència en la rehabilitació de barris i edificis de diferents llocs (Europa, Espanya i Catalunya)
  • Segona sessió: 
    • El taller científic: Aposta per la sostenibilitat, a càrrec d'en Dani Jiménez, conegut divulgador científic del programa El Club de TV3. 
    • Taller per sensibilitzar, gaudir i participar en grup.
Enllaços d'interès: Detalls gràfics de les visites: 

 
cesire*aulatec aula de recursos de tecnologia  Carrer de les Escoles, 5  T.936 920 660  08290 Cerdanyola del Vallès   e-mail:aulatec@xtec.cat