El CESIRE. Aula de Recursos de Tecnologia del Departament d'Ensenyament, juntament amb Museu de la Vida Rural (MVR), Agencia Catalana de la Joventut (ACJ/XANASCAT), La Fassina Balanyà del Sistema Territorial del mNACTEC i el Museu del Vi, varen organitzar una sessió de treball amb el tema:
 
El Patrimoni Industrial a la Conca de Barberà.
Un recurs pedagògic per a conèixer.
   
   

Aquesta va ser una sessió pràctica dirigida especialment al professorat de tecnologia, ciències, ciències socials i matemàtiques de secundària interessats a conèixer i informar-se dels programes educatius i de formació que ofereixen les institucions participants, per programar posteriors visites amb l'alumnat. 

Descripció

El Museu de la Vida Rural [+ info]

S'hi expliquen les formes de vida de la pagesia tradicional catalana. Hi trobem tant tota mena d'eines i maquinària que s'utilitzava per treballar la terra i elaborar el producte. També podem veure com treballaven els artesans de què se servia la pagesia per aconseguir les eines i objectes que necessitava per viure i treballar: ferrers, serrallers, basters, llenyataires, fusters, boters, cistellers, corders, esclopers, etc.

També s'explica el procés de mecanització i industrialització del camp fins als nostres dies, amb reflexions del món rural avui i el futur més immediat. També hi trobem una selecció molt representativa de la flora i la fauna del país, etc. Tot plegat un entranyable camí, a pas de carro, des del nostre passat fins al dia d'avui. Perquè, com diem des del Museu de la Vida Rural, per saber on anem, cal saber d'on venim. 

Alberg Jaume I

A la comarca de la Conca de Barberà, a tocar del Monestir cistercenc de Poblet, s'ubica l'alberg Jaume I que forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Aquest edifici històric va ser construït a finals del segle XIX (1843) enmig d’un indret que es coneix amb el nom de les Masies i que es troba al peu de les muntanyes de Prades.

Des de la Xanascat es promouen les estades, colònies i convivències escolars als albergs amb programes d’activitats educatives desenvolupades per professionals de cada àmbit en funció de la demanda dels mestres i dels professors/es. 

Es desenvolupen diversos programes destinats a les escoles i instituts de Catalunya i de fora de Catalunya durant el curs lectiu. D’aquests, el programa d'activitats escolars, "Una eina al servei de l'escola" vol ser un instrument didàctic tant per als professionals de l'ensenyament com per als diferents actors del món educatiu per tal de reforçar les matèries del currículum. 

Un equip tècnic de la Xarxa d’Albergs ens acompanyarà per informar-nos sobre l’elaboració i el desenvolupament d’aquests programes que ajuden a la descoberta del territori, la història, la cultura, la natura i el patrimoni industrial de Catalunya.

Es farà especial incidència sobre els tres programes de temàtica tecnològica: Conviure amb les energies renovables, La tecnologia al servei de l'exploració submarina i  Robòtica cooperativa. [+ info]

    La Fassina Balanyà [+ info]

    La fassina era una indústria familiar on es destil·lava vi o brisa per obtenir aiguardent. Va funcionar des de finals del segle XIX fins a meitat del segle XX. És una instal·lació industrial emblemàtica del patrimoni industrial que conté tota la maquinària. 

    A partir del 4 de desembre del 2009, totalment restaurada, va obrir novament les seves portes per tornar a destil·lar aiguardent, ara però, com a demostració pedagògica del què es feia llavors. La caldera, la xemeneia, la màquina de vapor, les dues olles de bullir la brisa, la premsa, la triadora de pinyol, les vagonetes, la brisa, els dipòsits per al tartrà, tot torna a estar a punt com abans per al visitant que vulgui conèixer el funcionament d'una fassina. I com a experiència final de la visita, hi haurà una destil·lació en directe d'aiguardent per olorar i tastar els primers raigs. 

    El celler Cooperatiu i el Museu del Vi  [+ info]

    El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí és l’edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya. Fundada el 1902, és una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya. Consta de tres naus amb una bella decoració exterior, recentment restaurada. 

    Actualment acull el Museu del Vi, estructurat en tres nivells de I'edifici. En un primer nivell soterrat, tot habilitant els antics cups, s'exposa la història, el cultiu i I'elaboració del vi. Un segon nivell, entre les tines, és destinat a explicar l'elaboració moderna del vi. En un tercer nivell, per damunt les majestuoses tines, s'exposa I’edifici com a obra modernista, acompanyat de tres audiovisuals.

En aquesta sessió es va aconseguir 
    • Conèixer els recursos didàctics que poden oferir els Museus.
    • Donar i discutir estratègies actives per a la docència dels seus recursos educatius.
    • Informar i orientar al professorat com organitzar, treballar i fer ús d'aquests recursos. 
    • Conèixer el funcionament, la història de les màquines i sistemes tècnics que s'ofreixen.
    • Observar enginys tecnològics en funcionament.
    • Informar-se del programa d'estades escolars tecnològiques de l'Agencia Catalana de la Joventut
    • Experimentar un taller de destil·lació que fan de la visita una experiència atractiva i alhora entenedora.
Llocs: 
El Museu de la Vida Rural Carretera de Montblanc, 35 
Alberg Jaume I. Les Masies, s/n 

La Fassina Balanyà i Museu del Vi Plaça del Mil·lenari, 1. 

Data:  14 de juliol de 2011.

Informe Gràfic:



 

 
cesire* aulatec aula de recursos de tecnologia   Carrer de les Escoles, 5    Tel. 936 920 660  Fax. 935 808 878    08290 Cerdanyola del Vallès
Amb la col·laboració de l'Associació del Professorat de Tecnologia de Catalunya