El CESIRE. Aula de Recursos de Tecnologia
del Departament d'Ensenyament, juntament amb Museu de la Vida Rural
(MVR), Agencia
Catalana de la Joventut (ACJ/XANASCAT),
La Fassina
Balanyà del Sistema Territorial del mNACTEC i el Museu
del Vi, varen organitzar una sessió de treball amb el tema:
El
Patrimoni Industrial a la Conca de Barberà.
Un
recurs pedagògic per a conèixer.
|
|
Aquesta va ser una sessió pràctica
dirigida especialment al professorat de tecnologia, ciències, ciències
socials i matemàtiques de secundària
interessats
a conèixer i informar-se dels programes educatius i de formació
que ofereixen les institucions participants, per programar posteriors
visites amb l'alumnat.
Descripció
El Museu de la Vida Rural [+
info]
S'hi expliquen les formes de vida de la
pagesia tradicional catalana. Hi trobem tant tota mena d'eines i maquinària
que s'utilitzava per treballar la terra i elaborar el producte. També
podem veure com treballaven els artesans de què se servia la pagesia
per aconseguir les eines i objectes que necessitava per viure i treballar:
ferrers, serrallers, basters, llenyataires, fusters, boters, cistellers,
corders, esclopers, etc.
També s'explica el procés
de mecanització i industrialització del camp fins als nostres
dies, amb reflexions del món rural avui i el futur més immediat.
També hi trobem una selecció molt representativa de la flora
i la fauna del país, etc. Tot plegat un entranyable camí,
a pas de carro, des del nostre passat fins al dia d'avui. Perquè,
com diem des del Museu de la Vida Rural, per saber on anem, cal saber d'on
venim.
Alberg Jaume I
A la comarca de la Conca de Barberà,
a tocar del Monestir cistercenc de Poblet, s'ubica l'alberg Jaume I que
forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).
Aquest edifici històric va ser construït a finals del segle
XIX (1843) enmig d’un indret que es coneix amb el nom de les Masies i que
es troba al peu de les muntanyes de Prades.
Des de la Xanascat es promouen les estades,
colònies i convivències escolars als albergs amb programes
d’activitats educatives desenvolupades per professionals de cada àmbit
en funció de la demanda dels mestres i dels professors/es.
Es desenvolupen diversos programes destinats
a les escoles i instituts de Catalunya i de fora de Catalunya durant el
curs lectiu. D’aquests, el programa d'activitats escolars, "Una eina al
servei de l'escola" vol ser un instrument didàctic tant per als
professionals de l'ensenyament com per als diferents actors del món
educatiu per tal de reforçar les matèries del currículum.
Un equip tècnic de la Xarxa d’Albergs
ens acompanyarà per informar-nos sobre l’elaboració i el
desenvolupament d’aquests programes que ajuden a la descoberta del territori,
la història, la cultura, la natura i el patrimoni industrial de
Catalunya.
Es farà especial incidència
sobre els tres programes de temàtica tecnològica:
Conviure
amb les energies renovables, La tecnologia al servei de l'exploració
submarina i Robòtica cooperativa. [+ info]
La Fassina Balanyà [+
info]
La fassina era una indústria familiar
on es destil·lava vi o brisa per obtenir aiguardent. Va funcionar
des de finals del segle XIX fins a meitat del segle XX. És una instal·lació
industrial emblemàtica del patrimoni industrial que conté
tota la maquinària.
A partir del 4 de desembre del 2009, totalment
restaurada, va obrir novament les seves portes per tornar a destil·lar
aiguardent, ara però, com a demostració pedagògica
del què es feia llavors. La caldera, la xemeneia,
la màquina de vapor, les dues olles de bullir la brisa, la
premsa,
la triadora de pinyol, les vagonetes, la brisa, els
dipòsits
per al tartrà, tot torna a estar a punt com abans per al visitant
que vulgui conèixer el funcionament d'una fassina. I com a experiència
final de la visita, hi haurà una destil·lació en directe
d'aiguardent per olorar i tastar els primers raigs.
El celler Cooperatiu i el Museu del
Vi [+
info]
El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí
és l’edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya.
Fundada el 1902, és una de les societats cooperatives més
antigues de Catalunya. Consta de tres naus amb una bella decoració
exterior, recentment restaurada.
Actualment acull el Museu del Vi, estructurat
en tres nivells de I'edifici. En un primer nivell soterrat, tot habilitant
els antics cups, s'exposa la història, el cultiu i I'elaboració
del vi. Un segon nivell, entre les tines, és destinat a explicar
l'elaboració moderna del vi. En un tercer nivell, per damunt les
majestuoses tines, s'exposa I’edifici com a obra modernista, acompanyat
de tres audiovisuals.
En aquesta sessió es va aconseguir
-
Conèixer els recursos didàctics
que poden oferir els Museus.
-
Donar i discutir estratègies actives
per a la docència dels seus recursos educatius.
-
Informar i orientar al professorat com organitzar,
treballar i fer ús d'aquests recursos.
-
Conèixer el funcionament, la història
de les màquines i sistemes tècnics que s'ofreixen.
-
Observar enginys tecnològics en funcionament.
-
Informar-se del programa d'estades escolars
tecnològiques de l'Agencia Catalana de la Joventut
-
Experimentar un taller de destil·lació
que fan de la visita una experiència atractiva i alhora entenedora.
Llocs:
El Museu de la Vida Rural
Carretera
de Montblanc, 35
Alberg
Jaume I. Les Masies, s/n
La Fassina
Balanyà i Museu del Vi Plaça
del Mil·lenari, 1.
Data: 14
de juliol de 2011.
Informe
Gràfic:
|