La granja
· La cria d’animals mamífers i ovípars · Control de producció, seguiment sanitari , higiene. · Seguiment i control de la reproducció · L’alimentació dels animals de granja : herbívors, omnívors, carnívors i granívors · Els remugadors i els rosegadors · L’elaboració de pinsos i farratges
L’apicultura
· Les abelles de la mel, l’organització d’un recurs natural · La mel, procediments d’obtenció · La mel i l’alimentació · La pol·linització
L’hort
· El cicle de les hortalisses i el planter · Tècniques de reproducció de plantes · Evolució de les plantes i les seves malalties · Els adobs, els fems i el compost
El forn: productes panificables
· Els productes panificables i de pastisseria · Els llevats i les fermentacions · Elaboració artesana de pa i altres productes
Les farines i les pastes
· Els cereals i les farines en l’alimentació de les persones · Elaboració de farines i pastes fresques
La transformació dels aliments
· Processos de transformació i elaboració de productes làctics · Processos d’elaboració i transformació de productes càrnis · La transformació i conservació de les hortalisses. · Alimentació i salut, higiene personal i material |
Itinerari El reg i el canal d’Urgell
· Les tècniques de regatge i de transport de l’aigua · El Canal d’Urgell i les seves derivacions · La casa Canal i les col·lectivitats de regants · L’ús de l’aigua, la seva funció i la seva gestió
Itinerari : El Paisatge rural
· Estudi del paisatge agrícola-rural i les seves principals característiques · El paisatge rural com a sistema obert, canviant i viu, en equilibri amb altres sistemes · Treball de recerca sobre la salut de l’ecosistema agrari de la zona · Descoberta i estudi dels cultius de regadiu i de secà de la zona · Els camps : la seva distribució en el territori
Itinerari: Juneda, les Garrigues que es reguen.
· Descobrir i conèixer l’evolució històrico-urbanística de Juneda en relació a la seva activitat agrària.
La gestió sostenible de la granja escola. · Estudi, control i eficiència dels sistemes de producció d’energia. · Paràmetres de consum d’electricitat, gas, aigua i de pinyola de l’equipament · Producció de residus · Producció i consum d’aliments · I nosaltres, que hi podem fer? |
El programa d’estades a la granja escola, es basa en la realització dels talles , dels itineraris i de la gestió directa de l’equipament. Els àmbits de treball són propostes que fan comprendre els processos de producció i transformació dels aliments, a través de la vivència, el treball manual i l’experimentació. Els itineraris mostren la realitat del món rural i configuren lligams per poder comparar els processos artesanals amb la producció industrial agroramadera. |
CAMP D’APRENENTATGE DE JUNEDA |
Una altra manera d’aprendre de l’entorn |
Partida Secanet s/n 25430 JUNEDA Tel: 973 29 00 22 |
Partida Secanet s/n 25430 JUNEDA Tel: 973 29 00 22 Fax: 973 19 53 07 |
CAMP D’APRENENTATGE DE JUNEDA, una altra manera d’aprendre de l’entorn |
Els tallers i els itineraris |