alt

 

esq esq esq esq esq esq esq esq esq

Fundació Joaquim Morelló

Una breu biografia

En Joaquim Morelló i Nart va néixer a Esterri d'Àneu, Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) al 1859, de família acomodada. Eren tres germans: Anton, Joaquim i Vicenç. Anton, l'hereu, heretà una fonda. Joaquim, el germà mitjà, cursa estudis de farmàcia (apotecari) a Barcelona on va desenvolupar-hi la seua activitat professional. Excel·lí en investigacions farmacològiques adreçades al guariment de malalties pulmonars.

a

Fou el pare de les famoses "pastilles MORELLÓ", que actuaven per inhalació i curaven: refredats, tos, bronquitis, asma, ronquera, abscessos pulmonars, etc. Posseïa dues farmàcies, una a la Porta de l'Àngel núm. 21-23, on hi havia instal·lat el laboratori, i lloc de venda de les pastilles Morelló, i una altra al Passeig de Sant Joan núm. 85, l'especialitat de la qual eren les pastilles digestives per a malalties dels intestins i estómac. Fou una persona molt vinculada al món cultural, que cultivà des de diversos angles: astronomia, fotografia i escrits. Morí a Barcelona el 15 d'abril de 1926, a l'edat de 67 anys.

b

La història de l'edifici J. Morelló

L'any 1925 Joaquim Morelló deixà un llegat testamentari i es creà la Fundació Joaquim Morelló, una institució benèfica que tenia com a funció donar asil als vells pobres i atenció als malalts pobres de la Vall d'Àneu.
Als anys trenta es construeix l'edifici que havia de tenir la funció d'hospital. La seua primera funció va ser refugiar els propis habitants d'Esterri d'Àneu durant el gran aiguat de 1937. Més tard va ser

utilitzada pels refugiats de la Guerra Civil. L'any 1938 a l'arribada de les tropes nacionals va ser ocupat com a quarter fins que es retiraren. Durant els anys seixanta va ser utilitzat com a casa de colònies, fins que a l'any 1969 es cedí a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu per usar-lo com a Centre de Batxillerat. En aquells moments es comença el moviment de l'agrupació escolar a Esterri d'Àneu, i per tal de portar-la a terme, Ensenyament demanà poder instal·lar-hi la primera Escola Llar de Catalunya. L'any 1972 es creà L'Escola Llar J. Morelló, que també té la funció de menjador escolar. A l'any 1987 s'incorpora dins l'edifici el Camp d'Aprenentatge Valls d'Àneu. Actualment l'edifici J. Morelló acull al Camp d'Aprenentatge i el menjador escolar.

 

 

dret
 
 
baix