Tradicions que encara es conserven
Us venen de gust unes orelletes?
Doncs aquí teniu els ingredients i els passos a seguir per poder fer unes bones orelletes, tradició gastronòmica de l'hivern i concretament de la festa de la Candelera, el dia 2 de febrer, vigília de la Festa Major de Sant Blai
INGREDIENTS
UN QUILO DE FARINA
300 GRAMS DE SUCRE
OLI D'OLIVA
6 OUS
UNA COPA D'ANÍS
UNA COPA DE MOSCATELL
MATAFALUGA 
I UNA MICA DE SAL
També a l'hivern, es feia la  CASSOLA DE PAGÈS O DE TROS

INGREDIENTS PER ONZE PERSONES
1/2 Kg de  CANSALADA DEL COLL
3 CEBES
1/2 CABEÇA D'ALLS
JULIVERT
UN “BITXET CAROLET”
2 CONILLS I MIG
1/4 de litre de VI BLANC
3/4 Kg de LLONGANISSA
1 Kg i 1/2 de CARGOLS
1 Kg i 1/2 de BOLETS
1 Kg i 1/4 de TOMÀQUETS
OLI D'OLIVA I SAL

Al voltant d'un mas o cabana, es reunien els pagesos de l'entorn  per fer un dinar, en el que tothom aportava el que tenia a mà.

El dinar característic de la Festa Major, era el següent:

                   CARN D'OLLA
                   POLLASTRE DEL CORRAL

                   POSTRES:

                                      CREMA A L'HIVERN

                                      MELÓ I FRUITA A L'ESTIU 

Per tal de tenir el beure, més o menys fresc, es deixava el silló, el càntir o la cantireta a la serena de la nit i a primera hora del matí, es traslladava a la part més fresca de la casa, regularment a l'entrada. També era usual, anar a cercar una galleda d'aigua en aquelles cases pairals que tenien un pou.  En temps d'escassetat d'aigua, la gent anava a pouar-la al tancat de Cal Pujol, al camí de Fondarella

Els Hereus i les Pubilles
 
La Vigília de Sant Joan, el dia de la Revetlla, es fa la tria entre els nois i noies més joves del poble, els "solters", de l'Hereu i la Pubilla que "regnaran" durant tot un any, tradició que es recuperà l'any 1.979.
I els últims anys també s'hi ha afegit la tria de l'Hereu i la Pubilla dels "casats", entre els matrimonis del poble.

Podem veure els escollits en l'última festa de Sant Joan, acompanyats de l'Alcalde i el Bisbe,  Mn. Deig.
Els Pastorets
 
És un dels moments especials de les Festes de Nadal, ja que és una de les representacions teatrals més arrelades al poble, celebrant-se any rera any i amb més anomenada cada representació...
Les Tradicions Perdudes
 
Benedicció del Ram d'Olivera
El dia de Sant Pere Màrtir, era tradicional beneïr el ram d'olivera, que més tard, es planta en tots i cada un dels camps del terme, per salvaguardar de les pedregades.

Antigament les campanes, amb un só singular, avisava a la gent de la presentació de les  tempestes, que podien ser perilloses, per la gent que restava en el camp.
Les majorales
Les Majorales, persones encarregades d'ajudar en una sèrie de tasques de l'església, han tingut un fort arrelament en la majoria dels pobles de l'entorn. 
La duració del seu càrrec, era d'un any i el seu inici era sempre per la Festa Major de l'hivern, el dia 3 de febrer, festivitat de Sant Blai, diada en que tant les noves com les velles feien el recorregut per tots i cada un dels carrers de la vila.

La primera visita protocol·lària sempre era al  Sr. Rector i seguidament al Sr. Alcalde. 

Per la Festa Major d'estiu ( la degollació de Sant Joan), les majorales vigents, invitaven a una parella de noves, per servir d'ajut  i en certa manera, eren les que el proper torn, serien les noves majorales.

La seva presència  també es feia notar en les noces i els batejos. 

La recaptació es traduïa a RALS i aquesta informació es feia palesa en les campanades des del cloquer i la gent, moltes vegades, es quedava a l'entrada de la casa, per comptar la generositat dels vilatans i això sempre era motiu d'animades “xerrameques”.

El campaner cobrava un 20% dels rals recaptats.

Aquí podeu veure les majorales en plena el dia de la Festa Major d'estiu acompanyades del campaner del poble.
Les campanes i els seus tocs
El so característic i diferencial de les campanes i el conjunt de les mateixes eren els missatgers per la gent del poble i de tot l'entorn de la vida comunitària.
Un nou nat, casaments, defuncions, assenyalant si era home o dona, tempestes, sometent, toc “d'arravato” (foc i situacions d'extrema gravetat), “àngelus” al migdia i el “toc d'oració “ entre dos foscans, moment aquest en que les noies joves s'havien de recollir dins la casa i que moltes vegades era el moment oportú per resar el Sant Rosari. 

En definitiva, les campanes eren les pregoneres de tot el més important i interessant que passava a la població.
Altres tradicions i Devocions
 
SAL I OUS
El divendres, desprès de la Pasqua florida, el Rector del poble, revestit amb la capa, passava per tots i cadascun dels carrers del poble, i en el llindar de cada casa, amb una cullera, deixava l'emprempta de sal, per tal de guarir aquell habitacle de qualsevol mal, durant la resta de l'any . El escolans amb una panera, recollien el que bonament els donava la gent, preferentment ous, ja que aquest aliment predominava en tots els corrals de la vila. 

Un altre dia es visitaven les masies.

Dels ous recollits, normalment la majordoma, en feia crema per tota la comitiva.
MALEIR LA CUCA
El dia de Sant Gregori i des de la Creu del poble, situada al costat dels abeuradors dels animals, en el punt on avui dia està situada la bàscula municipal, es sortia en processó, pel camí de Fondarella, el Camí Gran o de Lleida i desprès pel camí del Tossalroig, fins  el punt més alt del terme lloc aquest que tenia una pedra plantada, que feia de suport de la VERA CREU. 

D'una forma solemne el Rector beneïa tots els camps per lliurar-los en la fe de la  pesta de la cuca.
LES NOU PEDRETES
Durant la Setmana Santa restava silenciós el campanar i el Dissabte Sant, a primera hora del matí, anunciant la glòria de la Resurrecció, es tornava a restablir el retruny de les campanes i en els primers cops del batall, es recollien del carrer, nou pedretes, que es guardaven a casa, per anar tirant-les, en els dies de fortes tempestes
ESQUELLOTS
Quan una persona era vídua i es tornava a casar, era igual que ho fes en el poble o en un altre indret, en la primera nit d'estada a la població, el jovent amb pots grans de llauna plens de pedres, es plantaven a l'entrada de la casa, i allí s'organitzava un veritable concert, que només podia tenir  el punt final, amb la promesa del nuvi d'entregar un corder. 

Si els noucasats, es resistien, el concert durava els dies necessaris, fins a aconseguir el trofeu. En certa ocasió aquesta sarassa va arribar a durar quinze dies sencers.
CASAMENTS
Els recursos de la gent d'aquells temps, només donava per sobreviure a prou feines i les festes dels casaments marcaven exactament  l'estatus d'uns i altres. 

Els més necessitats, després de la festa religiosa, anaven a passar el dia a l'Estany d'Ivars i tal vegada podien menjar una cassola d'arrós  amb anguila, tornant cap a casa tan prompte el dia s'enfosquia.  El retorn es feia normalment amb el carro de la casa i els que podien o bé els hi deixaven, podien fer-ho amb tartrana

La gent amb un xic més de recursos, agafaven el “LIGERO “ de les CINC I MITJA del matí (hora solar) i el destí del viatge, normalment era fins a Barcelona, amb una estada aproximada d'uns 2 o 3 dies. Els que en podriem dir més potentats, feien escala a Montserrat.

També era costum anar un dia a Lleida, a passejar pels carrers i per la plaça de Sant Joan, i al vespre tothom cap a casa.
VESTIMENTA DELS HOMES
Durant la setmana, el normal eren pantalons de vellut, essent molt característics, els “pedaços” a les genolleres.

Brusa blava des del coll fins més avall de la cintura o bé una camisa.  La faixa, en la que s’hi amagava el tabac, l'encenedor de metxa  i de vegades un mocador gros, era de ratlles blaves.

En els dies de festa, el característic era un traje de vellut, armilla, faixa, gorra i espardenyes envetades

VESTIMENTA DE LES DONES
Camisa, cotilla “amb barnilles fetes de tripa de balena les més cares”, enagües, sac, faldilla i per traginar un davantal. 

Les mitges, se les feia cada persona i per calçat, els dies feiners, espardenyes i per les festes botines.

Les faldilles de la gent rica, eren de llana a l'hivern i de seda a l´estiu, cobrint-se el cap amb un mocador, regularment de color negre. En les festes  solemnes per damunt de les espatlles  es col·locava un mocador brodat “estil mantó de Manila” acompanyant-se amb un ventall.

DEVOCIONS
En la temporada del batre, a les tres del matí, “hora solar”, es deia una Missa per als batedors,

ja que la jornada era llarga i esgotadora. 

Especial interès tenien les festes de Sant Roc i la de Santa Llúcia.
La primera era a la tarda del dia 15 d'agost, en que la gent s'arreplegava entorn de l'ermita, al camí de Fondarella, per cantar les “ COMPLETES” al Sant, aprofitant els més menuts i altres per estirar els raïms de la vinya veïna. El dia de Sant Roc, l6 d´agost, a punt de sol, es celebrava la Santa Missa.

Tant la festa de Sant Roc, com la de Santa Llúcia a l'ermita al costat del cementiri del Palau tenien una especial devoció per part de tota la gent del poble, encara que alguns d'ells no fossin massa devots.

La Representació de la Passió
 
"L'interès per conéixer la Vida, Passió i Mort de Crist no ha decaigut amb el pas del temps, i fins i tot homes indiferents en matèria religiosa s'han sentit atrets pel missatge esperançat del seu Evangeli. 
L'amor al proïsme, la caritat, l'anhel de justícia, la noblesa de sentiments, la rectitud i fermesa de consciencia són premises en les que es basa la doctrina de Crist i que tot home de bona voluntat, sigui o no creient, assumeix com a fita d'esperança en un món millor"

Pròleg d'un dels programes de mà de La Passió (1985)
Els orígens de La Passió es remunten a l'any 1933 quan mossén Josep Pont i Gol és enviat a El Palau, en qualitat de vicari, 
El seu interés pel teatre va refermar la vocació teatral d'un grup local sorgit uns anys abans de la seva arribada. Mossén Josep s'encarregà de polir les qualitats deis actors i d'animar-los, posteriorment, a sortir de l'ámbit local per tal de difondre les seves actuacions pels pobles de la rodalia. L'activitat teatral s'interromp únicament durant els anys de la Guerra i es reprén l'any 1941.

L’any 1948 s’inicia el projecte de “La Passió” que es representà per primera vegada l’any 1950, amb un text extret de l’Aute Sacramental de Fra Antoni de Sant Jeroni, escrit l'any 1792 sota el títol “Mort de Nostre Senyor Jesucrist”. 

L'any 1953 s'estrena un text catalá, en vers, escrit per mossén Serra i Janer titulat  “IESUS CHRISTUS”, que anirà eixamplant fins a estructurar-lo en quaranta-tres actes, acompanyat d’una música composada per  mossén Armengou i  interpretada per una orquestra. 

Degut a l’estil es feu palesa la necessitat d’un nou edifici i l'any 1956 es començà a construïr el Teatre Victòria, amb una superficie aproximada de 3.000 metres quadrats i un aforament de 770 butaques. 
L'any 1960 es fa la versió castellana, en atenció al públic provinent de la franja d'Aragó, i l’any 1971, degut a diverses circumstáncies, “La Passió” s'acomiada, tancant una de les etapes més significatives de la vida del poble.
Durant la dècada dels anys 80 però, hi hagué un grup de joves actors posaren en escena un “Recull de La Passió” amb la representació dels quadres més significatius de l’obra.

Informació recopilada pel Sr. Pepe Ripoll Ballesté
amb l'ajut de la Sra. Teresina Llobera Llorens