Antic Sindicat o Cooperativa de Vi
Antigament, la nostra comarca oferia un aspecte molt diferent de l’actual. 
Els cultius que més abundaven eren els cereals,  la vinya i l’olivera.

Cada casa tenia el seu celler, la gent piava el raïm i es feia el seu vi.

La verema es portava amb carros a Lleida i era molt feixuga la pujada pel carrer de Cavallers.

Cap a l’any 1915-1920, en molts pobles rurals van fundar-se sindicats els quals agrupaven als pagesos per a aconseguir millores.

Edifici antic de la Cooperativa

El Cicle Mitjà visita la Cooperativa.
Un senyor que era de Santa Coloma de Queralt va animar als pagesos d'El Palau a anar a  Reus, al Baix Camp a veure el Sindicat del vi i el seu funcionament. Reus era una ciutat que exportava aiguardent a l’estranger, d'aquí la dita Reus-París-Londres.
Aleshores, cent vint-i-vuit famílies de El Palau d’Anglesola van formar el primer Sindicat del vi que va inaugurar-se d’una manera oficial el dia 13 de febrer de 1919.

L’edifici del Sindicat va construir-se sota el mestratge de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí (Això en temps de Prat de la Riba i Puig i Cadafalch)
Funcionà a ple rendiment fins a l’any 1950 quan va començar a desaparèixer la vinya per donar pas als cultius de farratges i cereals.

Llavors va canviar la utilitat del Sindicat, adaptant-lo a l’emmagatzemat, subministres, secatge de panís, feines del camp com sembrar, recol·lectar, servei de plagues.......

 

El Sr. Eloi Palau ens explica la història 
de la Cooperativa als nens i nenes de Cicle Mitjà

Edificis Religiosos
L'església del poble d'El Palau, s'aixecà en honor a Sant Joan Baptista, patró del poble.
La primera referència que se'n troba és de l'any 1118, amb unes obres que duraren almenys fins l'any 1262, ja que es feia amb les aportacions particulars i del comú.
També havia existit l'ermita de Sant Roc, situada a l'avinguda que ara porta el mateix nom, de la qual no en queda cap resta visible.  A la fotografia veiem però, com era abans de ser derruïda.
L'ermita de Santa Llúcia, que actualment es troba en molt bon estat de conservació, rep cada any la visita dels fidels el dia de la Santa, celebrant-se una Missa al seu interior, que podeu veure en la fotografia.

Aquesta ermita està situada a la vora del cementiri.

 

   
Equipaments Cívics i Culturals
Un dels edificis amb més tradició fou el Teatre Victòria, amb gran anomenada al poble, on se celebraven la Passió, els Pastorets i altres obres teatrals a càrrec dels grups locals.
 

Foto de l'interior del teatre, encara amb tota la platea i la il·luminació que hi havia.


Actualment l'edifici s'està enderrocant, però encara hem trobat fotografies de quan estava en funcionament.
 

Vista exterior del teatre, abans de començar a ser enderrocat.

L'actual edifici de la Llar de Jubilats, és Ca La Sileta, una casa acondicionada per l'Ajuntament amb aquesta finalitat..
L'Ajuntament d'El Palau edificat l'any 1901, està en l'antiga casa-castell del poble, i als baixos hi ha també el Consultori del metge.

El Palau d'Anglesola també gaudeix, en el mateix edifici de l'Ajuntament, d'una Biblioteca municipal inaugurada pel Dr. Josep Pont i Gol i que porta el seu nom.

Els equipaments esportius d'El Palau estan integrats per un polisportiu, les piscines, un camp de futbol i una pista polisportiva, on a més a més de les activitats esportives pròpies també es fan les activitats d'educació física de l'escola.
Una de les cases del poble, amb més tradició és la coneguda com Cal Massot, de la qual aquí hi ha la mostra de la forja del balcó, en una foto d'arxiu molt antiga.
També són importants les restes que queden de l'antic Palau dels senyors d'Anglesola (Cal Blasió, Cal Iseta, Cal Felipet, Cal Miqueló, entre altres).