El Poble

El poble de Poboleda pertany a la comarca del Priorat. Té 392 habitants. El terme és petit de 13,73 km2. I es troba a una alçada de 343 m. sobre el nivell del mar i està ubicat als peus de la Serra Major del Montsant. El riu Siurana passa al costat del poble, també hi ha el barranc de Comacases. Com a paratge natural tenim la Font del Mingot. Pel que fa als monuments destaca l'església, algunes pintures i retaules del seu interior i un pont romànic sobre el Siurana. També trobareu l'estàtua al traginer, de factura recent. Pels seus carrers trobareu la casa pairal del Pare Benet Vinyes i Martorell, autor de les lleis dels ciclons. Nascut a Poboleda el dia 19 de setembre de l'any 1837 i mort a Cuba al 23 de juliol del 1893. Per aquest motiu Poboleda està agermanada amb el municipi de Plaza de la Revolución------ ( La Habana - Cuba). La vila es troba al vell mig del Priorat històric. Els primers monjos li van posar de nom Populeta pel gran nombre d'àlbers o pollancres que hi havia al riu. Malgrat les dificultats orogràfiques el poble és eminentment agrícola. Els productes propis són el vi amb DOQ Priorat i l'oli d'oliva arbequina. Com a productes típics de la gastronomia tenim els orellons. També hi ha artesans com la Teresa Vidal, la Mª Teresa Serres, la Cristina Mestres, la Loreto Silva, la Neus Llaberia i el Domènec Franquet, que es dediquen a la pintura, escultura, a l'artesania en vímet i fusta, la roba pintada, etc. L'economia de Poboleda es basa en el sector primari, com ja hem apuntat però en els darrers temps es treballa també la vessant de serveis, el turisme, amb interessants llocs d'hostaleria i restauració com la Fonda Populetus, Hostal Antic Priorat i El Cau també cases i allotjaments rurals com Cal Carles i Cal Julio i el Càmping Poboleda.
Pel que fa al vi DOQ Priorat, trobem els cellers del Mas de les Pereres, el Celler Mas Doix, Genium Celler , Els Cups, la Cooperativa Agrícola de Poboleda, el de Ricard Passanau, que és poboledà però que té la bodega en terme de La Morera, Mas Igneus S.L. o com el Celler del Mas Perinet també en terme de La Morera però a escasos 3 km. del poble en la carretera que comunica amb Reus.
La població té un cens de 392 habitants (2005), amb una forta implantació d'inmigrants fins un 13'01 %, que treballen al camp i en la construcció. Amb importants colònies búlgara (4%) i xinesa (3%).

 

Com arribar.