19-03-2010 L'ÀLIGA CUABARRADA DEL MASSÍS DEL GARRAF JA HA POST EL PRIMER OU
Avui a la tarda l'àliga cuabarrada ha post el primer ou. Fa dies que els tècnics del parc ja havien connectat la webcamp a un dels tres nius d'àliga cuabarrada. Enguany l'han posat a una parella jove que és el primer any que fa la posta. Possiblement la poca experiència conjuntament amb la climatologia (recordeu la nevada del dilluns 8 de març) han fet que la posta s'hagi retardat gairebé un mes. Tota aquesta informació es pot llegir al "Bloc de l'àliga". També hi trobareu un munt d'informació. Però el més interessant és poder seguir tot el procés des de la preparació del niu, la posta, el naixement dels polls i de com els seus pares en tenen cura fins que aprenen a volar. PER VEURE EL NIU MITJANÇANT LA WEBCAMP I OBSERVAR QUÈ PASSA EN AQUELL MOMENT AL NIU, CLIQUEU AQUÍ. TAMBÉ S'ACCEDEIX AL "BLOC DE L'ÀLIGA"

 
02-03-2010 JA HEM VIST ELS PRIMERS BALLESTERS!
Aquesta tarda d'inicis de març, al vol de les 6 de la tarda han passat volant en direció nord 5 Ballesters. Això ens indica que la primavera ja és a punt d'arribar i ja comencen a passar ocells que provinents d'Àfrica marxen cap al nord d'Europa a buscar espais de cria. Ja fa dies que estan començant a passar orenetes. Concretament el dissabte 20 de febrer al Delta del Llobregat a la reserva El Remolar- Filipines en Domènec va observar Oreneta cuablanca i Roquerols.
 
23-02-2010 RÈCORD D'OBSERVACIONS EN UN MES
Aquest mes de febrer ha resultat ser el mes, des de l'inici del projecte, que hem fet més observacions al pati de l'escola. En total hem vist 24 espècies diferents. Podeu consultar les espècies al registre. Curiosament no hem fet cap observació nova, tot han estat visualitzacions d'espècies que habiten regularment al pati. És aquest un bon senyal de consolidació de l'espai. Hem de tenir en compte que una alta biodiversitat ens indica una bona salut medioambiental. A partir del març que és a punt de començar haurem d'estar molt atents perquè començará el pas d'ocells emigrants de primavera (migració prenupcial). ATENTS I BONES OBSERVACIONS!
 
11-12-2009 L'ESCOLA PRESENTA UNA COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL:
"ELS OCELLS DEL PATI DE L'ESCOLA"
Els dies 27 i 28 de novembre es va celebrar a Viladecans el Ir Congrés de Pràctiques Educatives Innovadores al Baix Llobregat organitzat pels Serveis Territorials d'Educació del Baix Llobregat. Es van presentar ponències orals, en format audiovisual i en format cartell. L'escola va presentar tres ponències: 1) Descobrint Barceló (Educació Infantil), 2) Taller de cuina en anglès als tres cicles de primària i 3) Els ocells del pati de l'escola. Us convidem a veure la ponència:
http://www.xtec.cat/crp-esplugues/congres1bll/8042861a.htm
 

11-12-2009 N'ALBERT MARTÍNEZ, VETERINARI DEL C.R.A.C CONTESTA EL CORREU.
Un cop la iguana va ser retirada de l'escola i assabentats que havia anat a parar a Masquefa, vam escriure un correu interessant-nos per l'estat de la iguana. Molt amablement, el divendres dia 11 de desembre n'Albert Martínez ens informa amb aquestes lletres.

Hola,
En efecte, la iguana està a les nostres instal·lacions. Durant aquesta setmana se li agafaran mostres per a verificar que es troba en bon estat. Actualment està nerviosa i estressada, cosa normal en aquestes cirumstàncies. Posteriorment es colocarà en un dels terraris que tenim preparats per aquests animals.
Esperem que tingui una bona adaptació al seu nou entorn.
Atentament
Albert Martinez Silvestre
Veterinari

C.R.A.R.C
Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya


02-12-2009 EL DIA DE L'OCELL ES CONVERTEIX EN EL "DIA DE LA IGUANA"
El dia de l'ocell (Bird's day) del mes de desembre ens va portar una sorpresa. Mentre estavem observant el pollancre que hi ha al costat de la pista de futbol un noi de 6è va deixar anar una exclamació en veure amb l'ajut dels prismàtics que en una de les branques hi havia una iguana prenent el sol tranquilament. Les iguanes són animals de centre amèrica, sud amèrica i el carib... per tant aquest exemplar o bé s'ha escapat o el seu propietari l'ha abandonat. Ràpidament es va donar l'alerta a la policia local i ells es van posar en contacte amb els rurals per tal que la viguessin a recollir. Mentre això passava tots els nens i nenes de 1r a 6è (el més menuts eren al menjador) van anar baixant al pati en grups per poder-la veure. Un cop retirada del pati, la nostra iguana ha anat a parar al centre de recuperació d'amfibis i rèptils de Masquefa.

No és la primera vegada que el pati de l'escola ens ofereix alguna sorpresa. A les dues fotografies anteriors es pot observar com un ratolí de camp aprofita per menjar galeta en el tronc que teniem al pati per intentar fotografiar el tallarol capnegre en la nostra "Operació tallarol".
L'altra fotografia és d'un rusc d'abelles que es va instal·lar a la mimosa que hi havia just a l'entrada de l'escola. Va ser necessària la presència d'un apicultor el qual es va encarregar de "capturar" tot l'eixam.
Com es pot veure el nostre pati, les observacions ornitològiques que fem en són una prova, és un espai amb una elevada biodiversitat, la qual cosa indica que el nostre entorn (malgrat la densitat de població) té una bona salut medioambiental. La proximitat amb la Serra de Collserola, el riu Llobregat i el Delta del Llobregat, segurament en són factors importants. Cal per tant preservar el mediambient encara que estigui profundament humanitzat. El nostre benestar i la de un munt d'espècies animals i vegetals depenen de la conservació del mediambient. Recordeu que enguany el centre d'interés de l'escola és la biodiversitat.

 

07-10-2009 COMENÇA EL JOC DE L'OCELL AMAGAT.
Ha començat el joc de l'ocell amagat. Totes les persones de l'escola hi poden jugar i participar. Com? Fàcil! Cada setmana a la pàgina web del Projecte del Ocells del pati de l'escola hi apareixen la fotografia de 2 ocells. Els heu d'identificar. Una bona forma és amb l'ajut de les Guies de camp. De moment els ocells amagats seran ocells que veiem al pati amb certa facilitat, d'aquesta forma els alumnes de cicle superior els van aprenent mente juguen. A partir de febrer els ocells amagats seran ocells del Delta de l'Ebre, que és el lloc on anirem a fer les colònies de primavera. Els ocells els identifiquem sobretot per la vista, com si fossin cromos, i aquest joc ens ajuda a fixar-los a la memòria. Quan veiem un ocell que tenim fixat visualment a la memòria l'identifiquem i el relacionem ràpidament amb el seu nom. Mitjançant aquests jocs i amb la confecció de fitxes d'observació aconseguim que els nois i noies quan veuen un ocell el puguin identificar o els resulti més fàcil cercar-los a la Guia de camp (Peterson). Si vosaltres (pares, mares, avis, àvies, antics alumnes...) hi voleu jugar podeu enviar un correu electrònic indicant el nº de l'ocell amagat i el nom de l'ocell. A la setmana següent mitjançant la pàgina web es dóna la resposta. L'administrador del joc anirà fent una classificació amb el nº d'encerts de cada participant. Animeu-vos!
 
07-10-2009 ELS BALLESTERS I LES ORENETES MARXEN EN MIGRACIÓ CAP AL SUD.
Avui al llarg de l'observació dels ocells del pati de l'escola hem vist possiblement les últimes orenetes i ballesters. Aquests exemplars que hem vist es troben en època de migració i ara marxen cap a Àfrica a passar l'hivern. D'Orenetes vulgars n'hen vist 3 i de Ballesters n'hem comptat fins a 26 volant junts en un petit estol. Si mireu el noticiari podreu veure que els primers ballesters els vam veure el dia 16 de març i les primeres orenetes vulgars el dia 15 d'abril. Bon viatge i fins la primavera del 2010!
 
07-10-2009 ELS NOIS I NOIES DE CICLE SUPERIOR COMENCEN EL PROJECTE "BIRD'S DAY".
Hem iniciat el projecte d'observació d'ocells al pati de l'escola. Els nois i noies de 5è van fer una introducció al món dels ocells el passat dia 23 de setembre i van veure i treballar les principals característiques dels ocells i quins aspectes han de tenir en compte alhora de fer una observació directament en el medi. Un cop feta aquesta introducció a la classe de "Projectes" ja frisaven per sortir al pati per poder fer observacions. Qui va començar directament a fer observacions al pati van ser els nois i noies de 6è. Van fer la primera observació de l'any el dia 30 de setembre i van observar 6 espècies: tórtora turca, pardal, garsa, gafarró, estornell vulgar i cuereta blanca. En data d'avui els nois i noies de 5è s'han estrenat i han tingut molta sort perquè han fet molt bones observacions... han identificat 11 espècies diferents: xoriguer, oreneta vulgar, tórtora turca, cuereta blanca, garsa, mallerenga blava, mallerenga carbonera, pardal, gafarró, ballester i tudó. Han estat molt atents i engrescats en les diferents observacions. Informació dels ocells en català / anglès.
 

29-04-2009 HEM CELEBRAT EL DIA DE L'OCELL DEL MES D'ABRIL ALS AIGUAMOLLS DEL DELTA DEL LLOBREGAT.
El proper mes de maig anirem de colònies a Planoles i anirem riu llobregat amunt fins al seu naixement a Castellar de N'hug. Prèviament ens aturarem a la Colònia Vidal a Puigreig i veurem com s'aprofitava l'aigua del riu Llobregat per fer funcionar la fàbrica de teixits. Després anirem a veure el naixement del riu a les Font del Llobregat. És per aquest motiu que una mica abans de marxar de colònies (on veurem el curs mitg i el curs alt) anem a veure la desembocadura del Llobregat. Aprofitem aquesta visita per fer observacions directes dels ocells dels aiguamolls del Delta del Llobregat i per primera vegada farem dibuixos al natural de les espècies observades. A poc a poc i a mesura que vagin fent els dibuixos en net i passats a les fitxes d'observació els podreu veure clicant a sobre el nom de l'ocell.
Els ocells citats en aquesta sortida han estat:

"CAL TET": Fotja vulgar, Polla d'aigua, Falciot negre, Estornell, Oreneta vulgar, Oreneta cuablanca, Camesllargues, Oca vulgar, Ànec blanc, Ànec griset, Martinet blanc, Agró roig, Bernat pescaire, Ànec collverd, Pardal, Cadernera, Cabusset, Cabussó emplomallat, Gavina corsa i Corb marí.

"LLACUNA EL REMOLAR - FILIPINES": Ànec blanc, Arpella, Martinet de nit, Bernat pescaire, Bec d'alena, Pardal, Ànec collverd, Camesllargues, Ànec griset, Estornell i Fotxa vulgar.

à
26-04-2009 WEBCAM EN DIRECTE DEL NIU QUE L'ÀGUILA CUABARRADA TÉ AL PARC NATURAL DEL GARRAF.
Des d'aquesta càmera podreu veure en directe la nidificació i criança dels polls d'aquesta espècie. També podreu veure imatges d'altres anys.
Aquesta és una espècie vulnerable a Catalunya on només hi ha censades 65 parelles. Tres d'aquestes parelles viuen al Parc Natural del Garraf. Aquesta web us dóna molta informació d'aquesta espècie: com és, la seva dieta, el seu hàbitat, la seva protecció...
 
25-04-2009 PRIMERA OBSERVACIÓ D'UN TALLAROL GROS.
Dissabte dia 25, diada de la Festa Major de l'escola, a quarts de nou del matí a l'entrar al pati per tal d'acabar de preparar la festa, sorprén un preciós cant que surt del xiprer que hi ha a l'entrada de l'escola a prop de l'angle de l'aparcament (un xiprer que ha crescut espontàniament i que té una considerable alçada). Es deixa veure molt bé i al cap d'una estona s'embardissa en els xiprers que fan de tanca de l'escola. Aquesta zona de xiprers és una zona on els tallarols (Tallarol capnegre, Tallarol de casquet i ara el Tallarol gros) s'hi troben d'allò més bé. Possiblement es tracta d'un ocell de pas. L'època de pas prenupcial més intensa es detecta a finals d'abril i principis de maig . El cant el podeu escoltar a la pàgina web de la RSPB (Ang: Garden warbler)
 
24-04-2009 OBSERVATS ELS PRIMERS FALCIOTS AL CEL DE L'ESCOLA.
El dia 24 al vespre vam observar els primers falciots sobrevolant el pati de l'escola. Els seus xiscles, ben diferents del xiscle del Ballesters, ens van alertar i els vam veure en vols baixos per damunt les naus industrials del barri del Gall. Durant el dia volen molt alt i cal dir que el millor moment per observar-los és a primera hora del matí i sobretot al vespre quan tornen als forats de les cases on fan el niu.
 
15-04-2009 AVUI HEM VIST LES DUES PRIMERES ORENETES VULGARS.
A l'hora del pati han passat dues Orenetes vulgars (Hirundo rustica) volant per sobre la pista de futbol. Han arribat gairebé un mes més tard que el ballesters. A partir d'ara si us hi fixeu les veureu sovint. Encara no hem vist ni el Falciot (Apus apus) ni l'Oreneta cuablanca (Delichon urbica). Si alguna persona veu Oreneta cuablanca niant a Esplugues, agrairem ens ho comuniqui per tal de poder participar com a escola en el  Projecte Orenetes
Seguiment dels nius d'orenetes cuablanca de pobles i ciutats.
 
03-04-2009 INTERNET ENS PERMET SEGUIR EL NAIXEMENT DELS FALCONS PELEGRINS QUE HAN NIAT A LA SAGRADA FAMÍLIA DE BARCELONA.
L'Ajuntament de Barcelona ha instal·lat una càmera web que permet seguir en directe a través d'internet el naixement i creixement de 4 falcons pelegrins que han niat al temple expiatori de la Sagrada Família. Els quatre ous del niu situat al campanar de Sant Bertomeu, a la façana de la Passió, són fruit de l'aparellament d'un mascle alliberat al port de Barcelona lany 2001 i d'una femella nascuda al penyasegat de Montjuïc el 2006. L'Ajuntament ha instal·lat aquesta càmera web quan es compleixen deu anys del projecte de reintroducció del falcó pelegrí a la ciutat. Des de 1999 i fins al 2003, es van alliberar 47 falcons a Barcelona amb l'objectiu que s'aparellesin i criessin. I entre els anys 2004 i 2008, en van nèixer 39. El falcó pelegrí va ser una espècie regular a Barcelona fins l'any 1973, data en que va ser abatuda l'última parella, que tenia el niu a la basílica de Santa Maria del Mar. Actualment, l'Ajuntament té coneixement de l'existència de quatre parelles. La càmera es traurà del temple quan els falcons que han de nèixer abandonin el niu.
 
16-03-2009 LA PRIMAVERA ENCARA NO HA ARRIBAT PERÒ ARRIBEN ELS PRIMERS BALLESTERS
Avui dia 16 de març s'ha pogut veure el primer Ballester (Apus melba) sobrevolant al pati de l'escola.