La reproducció dels amfibis

La majoria d`amfibis són ovípars que vol dir que surten dels ous. Els ous els ponen a l`aigua per que no tenen closca i si no es moririen.Els ous estan envoltats d’un líquid que és com una gelatina que els protegeix.

La primera setmana viuen a dins de l’ou. Al cap de dos setmanes surten de l`ou. Les larves, o cap-grossos, de granotes i gripaus tenen una aparença completament diferent a la dels seus pares. La diferència més notables és que els cap-grossos tenen el cap i el cos junts, i després una llarga cua.

Al principi els cap-grossos no tenen potes, que apareixen més tard, i necessiten quedar-se a l'aigua per sobreviure. Les larves tenen brànquies i mengen peixos petits o bé algues. A la tercera setmana se li fan els pulmons i li surten les potes. Segons quina classe d`amfibis la cua es fa més curta o desapareix, com per exemple, les granotes.

A la sisena setmana ja són adults i poden caçar insectes per menjar.
Aquest canvi des de l'estat larval, o cap-gros, fins a adult s'anomena metamorfosi. Els amfibis són els únics vertebrats terrestres que es desenvolupen d'aquesta manera, que és més fàcil d'observar en granotes i gripaus.

No totes les granotes i gripaus tenen formes larvàries de vida lliure. En algunes el desenvolupament té lloc dins de l'ou o a l'interior del cos dels seus pares.

Escola L'Àlber.   La Creu, s/n. 25135 Albesa (La Noguera)