La llengua, òrgan del gust

Amb el sentit del gust distingim els sabors. La llengua és l’òrgan del sentit del gust.

A la llengua es troben les papil·les gustatives, que recullen els sabors dels aliments i envien la informació a l’encèfal a través del nervi del gust.

La llengua pot distingir diferents sabors, el dolç, com per exemle en el sucre, el salat com en la sal, l'amarg com en el vinagre i l'àcid en la llimona.

La llengua és un múscul situat dins la boca.

La llengua serveix per moure els aliment i barrejar-los amb la saliva. També ens serveix per empassar-nos els aliments.

L’olfacte i el gust són dos sentits que estan molt relacionats. Per això, quan estem constipats, no distingim bé els sabors ni les olors.

El fons de la llengua està recobert per les papil·les gustatives, com uns granets molt petits que serveixen per a distingir els sabors i ens permeten diferenciar els diferents tipus de sabors i gustos.

A la llengua es distingeixen quatre parts. A la punta de la llengua hi ha la zona que agafa el sabor dolç, a la part de més endarrere, l’amarg.I a les vores el agre i el salat.

Quan ens posem menjar a la boca, la llengua el barreja amb la saliva i el triturem amb les dents. Aquests aliments tenen una sabors, que s’envien pel nervi gustatiu a l’encèfal, que el reconeix i memoritza.

Escola L'Àlber.   La Creu, s/n. 25135 Albesa (La Noguera)