.

... I volem conrear l'empatia

Dins la Programació General del Curs tenim previst la instauració d'un lema per promoure la convivència, un missatge que els nois i noies han de memoritzar i aplicar a l'hora de relacionar-se amb els companys i companyes, una frase que les mestres han d'utilitzar per resoldre els conflictes interpersonals.


Aquest curs el lema serà “Conrear l'empatia”.

Empatia és una paraula que només utilitzaven els estudioses de la conducta humana, però actualment s'ha fet molt popular i la utilitza molta gent.

Diuen que l'empatia és la capacitat per posar-se en el lloc dels altres, o per ficar-se en les sabates de l'altre, o per endinsar-se en la pell de l'altre.

Els psicòlegs parlen de l'empatia d'una manera una mica més complexa, però fàcil d'entendre, i ens expliquen que aquesta capacitat per posar-se en el lloc dels altres funciona de la següent manera:

•  Els éssers humans tenim l'habilitat per imaginar que passa pel cap de les persones que observem, i així identifiquem els seus sentiments i les seves necessitats.

•  Quan detectem els sentiments d'una altra persona, automàticament connectem amb ella i ens contagiem de les seves emocions, del seu dolor o de la seva alegria. Això és possible perquè al cervell tenim unes neurones que es diuen “neurones mirall” que s'encarreguen de fer-nos sentir el que senten els altres.

•  En el moment que ens hem contagiat dels sentiments dolorosos de l'altra persona ens sentim impulsats a consolar-la, a ajudar-la, tot i que ens comporti un sacrifici. A aquesta forma d'actuar li diuen altruisme.

La majoria de psicòlegs consideren que l'empatia és una capacitat innata, que la portem endins des del moment del naixement, que forma part de la naturalesa humana. Això vol dir que estem fets per sentir empatia, igual que estem fets per poder veure, parlar, caminar o menjar.

Però malauradament a més de tenir capacitats positives com l'empatia, també naixem amb tendències negatives com l'enveja, l'avarícia o l'agressivitat. És per això que és important conrear l'empatia i controlar aquestes males herbes que la poden ofegar.

Les persones que saben controlar els impulsos negatius i posar-se en el lloc d'un company que està patint, són aquelles que procuraran no provocar a ningú situacions doloroses que a elles no els agradaria viure, i intentaran consolar i ajudar als que estan patint, igual que a elles els agradaria que les ajudessin quan estan patint.

El control i repressió de la violència i l'estimulació de l'empatia ha permès crear societats avançades, més justes i democràtiques.

Així doncs, pares i mestres tenim una tasca en comú:

•  Hem d'ajudar els nois i noies a avançar en la superació de l'egocentrisme perquè puguin detectar els sentiments dels companys.

•  Hem d'estimular la seva capacitat per sentir el mateix que senten els companys quan estan patint.

•  Hem d'habituar els alumnes a aturar l'avarícia, l'enveja i la violència, i posar en marxa l'altruisme.

Això és conrear l'empatia, la capacitat per ficar-se en la pell de les altres persones.