Projecte d'innovació Biblioteca PUNTEDU:

“ENGEGUEM LA BIBLIOTECA”

Som una escola de nova creació, que portem funcionant dos cursos. El curs 05-06, només amb sis aules d'Educació Infantil i el present curs funcionem ja com escola d'Educació Infantil i Primària amb 14 aules.

L'any passat vam veure la necessitat de fer ús de la biblioteca del centre, però no ho varem poder fer, d'una banda per estar en obres la part de l'escola en la qual està ubicat aquest espai i per l'altre, per no disposar del mobiliari adequat quan al mes d'abril es va signar l'acta d'ocupació de tot l'edifici. Per tal d'aconseguir més recursos, el curs passat vam participar en la convocatòria del projecte d'innovació de biblioteca “puntedu” del qual no vam resultar seleccionats i aques any tornem a insistir.

Tot i així, hem fet algunes passes per tal d'iniciar aquest projecte, que com a Claustre trobem tan interessant, amb les següents actuacions:

•  Recerca de títols adequats a cada edat, tant de coneixements com d'imaginació.

•  Distribució de l'espai de la biblioteca (zona audiovisual, zona d'infantil etc.)

•  Adquisició d'alguns títols amb el finançament de l'AMPA i l'Ajuntament.

•  Préstec d'alguns dels llibres a les aules.

Des de fa tres anys la mestra responsable del projecte assisteix i participa en el grup de treball de la Xarxa de Biblioteques Escolars de Rubí, primer des de l'escola Mare de Déu de Montserrat on era definitiva i a on va col·laborar activament en l'actualització i funcionament de la seva biblioteca tancada durant anys per la manca d'espais, i ara des d'aquest centre.

Per tot això i fent referència a alguns punts del MANIFEST DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR IFLA/UNESCO justifiquem el nostre projecte.

•  La biblioteca escolar en el context de l'ensenyament i de l'aprenentatge per a tothom.

•  La biblioteca escolar proporciona informació i idees que són fonamentals per tal de reexir en la societat contemporània, basada en la informació i el coneixement.

•  La biblioteca escolar dota els estudiants amb eines que els permetran d'aprendre al llarg de tota la seva vida i de desenvolupar la seva imaginació, fent possible així que esdevinguin ciutadans responsables.

Per tal de dur a terme aquest enunciat del Manifest creiem que és necessària una planificació, que s'expressi en un projecte de biblioteca aprovat i consensuat per tot el Claustre de Professors. Volem que aquesta biblioteca escolar sigui entesa com una biblioteca central o mediateca, és a dir, el punt on es concentren tots els materials de què pot disposar l'escola (llibres, revistes, recursos audiovisuals, ...) degudament organitzats.

OBJECTIUS GENERALS

El Manifest indica les funcions de la biblioteca escolar.

La biblioteca escolar és part integrant del procés educatiu.

Les funcions següents són essencials en l'adquisició de la lectura i l'escriptura, de les capacitats per informar-se i per al desenvolupament de l'educació, de l'aprenentatge i de la cultura. Aquestes funcions són els fonaments dels serveis de la biblioteca escolar:

•  Donar suport i facilitar la consecució dels objectius del projecte educatiu del centre i dels programes;

•  Crear i fomentar en els infants i adolescents l'hàbit i el gust per llegir, d'aprendre i d'utilitzar les biblioteques al llarg de tota la seva vida;

•  Oferir oportunitats de crear i utilitzar la informació per adquirir i comprendre coneixements, desenvolupar la imaginació i entretenir-se;

•  Ensenyar a l'alumnat les habilitats per avaluar i utilitzar la informació en qualsevol suport i format, tot fomentant la sensibilitat per les formes de comunicació presents en la seva comunitat;

•  Proporcionar accés als recursos locals, regionals, nacionals i globals que permetin a l'alumnat conèixer idees, experiències i opinions diverses;

•  Organitzar activitats que afavoreixin la presa de consciència i la sensibilització cultural i social;

•  Treballar amb l'alumnat, el professorat, l'administració del centre i les famílies per acomplir el projecte educatiu;

•  Proclamar la idea que la llibertat intel·lectual i l'accés a la informació són indispensables per aconseguir una ciutadania responsable i participativa en una democràcia;

•  Difondre la lectura, així com també els recursos i els serveis de la biblioteca escolar dins i fora de la comunitat educativa.

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE LA BIBLIOTECA

1.- Desenvolupament del gust per la lectura

Aquest objectiu vol desvetllar en els nens/es la curiositat pels llibres, orientar-los per tal de realitzar una tria adequada i promoure'n la lectura de manera lúdica i satisfactòria.

2.-Formació d'usuaris

S'inclouen aquí totes aquelles activitats que tenen com a objectiu des del descobriment del llibre i de la biblioteca, fins a la formació dels alumnes, per tal que puguin portar a terme tot el procés de recerca, des de l'ús dels catàlegs fins a l'obtenció de documents.

Aquesta pràctica cal iniciar-la des dels primers nivells educatius i s'hauria de graduar al llarg de tota l'escolaritat per aconseguir que al final de l'ensenyament primari els alumnes dominin la recerca de la informació i esdevinguin usuaris eficients i autònoms de qualsevol biblioteca.

3.- Recerca i tractament de la informació

Un cop s'han aconseguit els documents on hi ha informació, l'objectiu següent és aprendre a utilitzar-la. Per això cal conèixer els procediments de recerca, selecció, tractament i anàlisi de la informació, l'ús dels diferents suports i la comunicació dels resultats.

L'escola ha d'impulsar accions per treballar aquest objectiu, en tots els nivells de primària, incorporant treballs a l'aula. Per fer-ho és imprescindible que tots els grups assisteixin amb regularitat a la biblioteca.

INTEGRACIÓ EN EL CURRÍCULUM.

 Es pretén que la biblioteca s'inclogui en el Projecte Educatiu del Centre (PEC) i en els PCC de les diferents àrees del currículum, ja que com s'ha justificat s'intentarà que sigui entesa com a una biblioteca central o mediateca, on es concentrin tots els materials i recursos que té l'escola de manera organitzada.

D'aquesta forma s'aconseguirà tant que sigui un centre de documentació i informació a l'abast dels alumnes, dels mestres i de la resta de la comunitat educativa, com que pugui gestionar el coneixement, sabent buscar i interpretar la informació i potenciant el plaer pel saber i per la lectura.