|
|
|
|
|
ROSSINYOL
DE PI
Cantharellus
lutescens
CAMAGROC,
C
PICORNELL
DE CÀRRITX, B
|
|
Darrerament
s'ha convertit en un bolet molt utilitzat als restaurants.
COMESTIBLE
|
|
GÍRGOLA
D'OLIVERA
Omphalotus
olearius
MATADONA
|
|
Bolet
tòxic, típicament mediterrani.
Té
la peculiari.tat,
que les làmines són bioluminescents.
TÒXIC
|
|
BOLET
DE TINTA
Coprinus
comatus
|
|
Les
espores es liqüen en una mena de tinta; D'aquí el seu nom
popular.
COMESTIBLE
|
|
PALOMA
Macrolepiota
procera
COGOMELLA
APAGALLUMS
PARAIGUA
|
|
El
bolet més gran dels Països Catalans. Només es menja
el barret.
COMESTIBLE
|
|
CAMPEROL
Agaricus
campestris
XAMPINYÓ
MORENA
LLANOSA
|
|
Parent
faréstec del xampinyó cultivat.
COMESTIBLE
|
|
PET
DE LLOP
Lycoperdon
perlatum
BUFA
DE JAIA
|
|
Les
espores, quan maduren, no poden sortir per si mateixes. Només
ho fan en forma de "fumarada" quan es produeix alguna pressió
externa.
COMESTIBLE
|
|
CAMA-SEC
Cantharellus
cibarius
CORRETJOLA
CARRERETA
|
|
Creix
formant rotllanes, anomenades "erols de bruixes". Ingredient
imprescindible del fricandó. Es ven assecat.
COMESTIBLE
|
|
FLOTA
D'ALZINA
Armillaria
mellea
GÍRGOLA
D'ALZINA
FLOTA
DE NOGUER
|
|
Tot
i que es considera comestible, molta gent no el tolera.
TÒXIC
|
|
NEGRITO
Tricholoma
terreum
FREDOLIC
GÍRGOLA
D'ESTEPA
GRISET
|
|
Un
dels darrers bolets de la temporada, quan ja comença a fer fred.
Molt bo, sobretot en sopes
COMESTIBLE
|
|
OU
DE REIG
Amanita
caesarea
REIG,
ORIOL, MONJOLA
|
|
És
el rei dels bolets de la mediterrània. Apreciat ja pels romans.
Excel·lent.
COMESTIBLE
|
|
PINETELL
Lactarius
deliciosus
ESCLATA-SANG,
PINENCA,
PEBRÀS
|
|
El
bolet més popular de Catalunya. És el primer bolet que
trobem representat en el món occidental, al segle I.
COMESTIBLE
|
|
ROSSINYOL
Cantharellus
cibarius
VAQUETA,
GINESTEROLA, PICORNELL
|
|
Molt
popular i excel·lent per guisar.
COMESTIBLE
|
|
REIG
BORD
Amanita
muscaria
ORIOL
FOLL, MONJAOLA BORDA
|
|
Origen
de mites i llegendes, sempre associat als gnoms i follets. tòxic
però no mortal.
TÒXIC
|
|
TÒFONA
Tuber
melanosporum
TÒFULA
|
|
El
diamant negre de la cuina. Molt aromàtic. Les tòfones
són els bolets que assoleixen el preu més alt.
COMESTIBLE
|
|
TROMPETA
DE LA MORT
Craterellus
cornucopioides
ORELLA
D'ASE
|
|
Tot
i el nom "de la mort", es tracta d'un bolet molt comestible.
Apte per assecar.
COMESTIBLE
|
|
ROVELLÓ
Lactarius
vinosus
ESCLATA-SANG,
PEBRÀS
|
|
Millor
que el pinetell, però més escàs. Després
de consumir-ne l'orina és de color de sang, però això
no indica cap problema.
COMESTIBLE
|
|
FARINERA
BORDA
Amanita
phalloides
COGOMELLA
BORDA
|
|
Gairebé
tots els accidents mortals els produeix aquest bolet. Cal conèixer-lo
molt bé !
TÒXIC
MORTAL
|