IDEES D’EDUCACIÓ

JOCS I JOGUINES

 

Els adults som mandrosos pel joc. No ens sembla que sigui una cosa que vagi amb nosaltres. Quasi ens sembla ridícul passar una estona jugant. Amb la quantitat de coses importants i urgents que hem de fer!

Doncs jugar, a més de ser una estupenda activitat a qualsevol edat és, també, una de les millors maneres per facilitar la relació entre pares i fills. El joc, que ens permet descansar i gaudir sense grans pretensions, ens ajuda a establir la veritable comunicació de persona a persona, de pare/mare a fill/a. Aquí és on les distàncies s’escurcen en una transmissió sincera de tendresa i afecte.

Jugar amb els nostres fills és sempre un temps ben aprofitat. Compartir jocs ens proporcionarà satisfaccions inigualables, i ni ells ni nosaltres oblidarem mai aquelles bones estones.

Quan juguem, quan gaudim tots – ells i nosaltres – d’una manera lliure i espontània, compartim complicitats, riem , ens coneixem, ens acceptem, s’enforteixen entre nosaltres llaços d’unió i comprensió, forts, càlids i entranyables i creem vincles afectius i de comunicació indestructibles.

Quan juguem grans i petits, les jerarquies desapareixen perquè tots som iguals davant les regles d’un joc. Els nens senten que ens apropem més a ells i que valorem les seves il·lusions i esforços, que gaudim d’ells i amb ells. Se senten, per tant, estimats.

Jugar en família no és només dedicar una estona a jugar amb els nens perquè se sap que és bo i necessari per a ells. Jugar en família és riure en família, és deixar de ser una mica pares i ser una mica més nens, és acalorar-se, és gaudir-se. En la mesura que els adults som capaços de divertir-nos jugant, els nens són capaços d’aprendre a atendre, a escoltar, a compartir, a esperar ... a confiar en els demés i a confiar en si mateixos, se senten valorats.

Però no val "fer veure" que s’hi juga. Ells ens demanen sinceritat, jugar de veritat, oblidar-nos per una estona de les nostres responsabilitats i deixar sortir el nen que, per sort, encara portem a dins i que ens proporciona la salut mental necessària per a ésser també persones sanes i felices.

Els jocs compartits fomenten les relacions socials i la comunicació, al temps que estimulen la satisfacció emocional i la seguretat.

Els jocs contribueixen positivament al desenvolupament dels nostres fills, ja que a més de permetre familiaritzar-se amb posteriors "eines" de feina, poden millorar l’atenció, la discriminació visual i auditiva, potenciar els raonaments, la reflexió i les deduccions lògiques, millorar la rapidesa de resposta, desenvolupar la capacitat per a anticipar-se a conseqüències de les pròpies accions, augmentar la coordinació, potenciar la creativitat i la imaginació, etc.

Quant als efectes negatius, és un contingut inadequat o un ús desmesurat allò que pot generar alguns efectes no desitjables. Aquells que tenen una temàtica violenta, o un ús excessiu d’aquesta, o els massa agressius, per exemple, augmenten els nivells d’agressivitat i ansietat, per tant, millor evitar-los.

Extret del CEIP Fuentenueva – San Pedro de Alcántara (Málaga)