APARELL DIGESTIU

 

L'APARELL DIGESTIU ESTÀ FORMAT PER:

LA BOCA

L'ESÒFAG,

L'ESTÓMAC,

ELS BUDELLS

I L'ANUS

EL COS NECESSITA ALIMENT PER OBTENIR ENERGIA I MANTENIR-SE SA. PERÒ, PRIMER, EL QUE MENGEM HA DE SER TRENCAT EN BOCINS PROU PETITS PERQUÈ LA SANG ELS PIGUI TRANSPORTAR PEL NOSTRE COS. AIXÒ PASSA MENTRE EL MENJAR CIRCULA PEL NOSTRE APARELL DIGESTIU.

QUAN EL MENJAR ENTRA A LA BOCA, LES DENTS I ELS QUEIXALS ESQUINCEN I TRITUREN EL MENJAR I JUNT AMB LA SALIVA EL COMENCEN A DESFER.

L'ALIMENT BAIXA PER L'ESÒFAG FINS A L'ESTÓMAC.

L'ESTÓMAC ÉS UNA BOSSA EN FORMA DE "J" I ÉS EL SEGON LLOC ON EL MENJAR S'ATURA I ES TORNA A TRITURAR FINS ACONSEGUIR UNA PASTA MOLT LÍQUIDA. LLAVORS VA ALS BUDELLS. ALLÍ L'ALIMENT BO L'APARTA I L'ENVIA A LA SANG. AQUEST SERVIRÀ PEL NOSTRE CREIXEMENT I BON FUNCIONAMENT. EL MENJAR QUE SOBRA PASSA DELS BUDELLS A L'ANUS. LLAVORS ÉS QUAN TENIM GANES DE FER CACA I TREIEM A L'EXTERIOR EL MENJAR QUE NO ENS SERVEIX.

EL LÍQUID QUE NO ENS SERVEIX EL GUARDEM EN "UNS SAQUETS", I D'AQUÍ EL TREIEM CAP A FORA EN FORMA DE PIPÍ.

QUÈ ENS PASSARIA SI NO MENGÈSSIM?

PER QUÈ A VEGADES TENIM MAL DE PANXA?

PER QUÈ TENIM GANES DE FER CACA?

I PIPÍ?

 

EXPERIMENTEM AMB LA DIGESTIÓ

HEM REALITZAT UNA EXPERIÈNCIA A CLASSE PER PODER ENTENDRE UNA MICA MÉS BÉ EL PROCÉS QUE PASSA EL MENJAR DURANT LA DIGESTIÓ.

AGAFEM BOCINS DE PA I ELS TRENQUEM MOLT PETITETS, IGUAL COM FAN LES DENTS AMB EL MENJAR. ELS FIQUEM DINS UN RECIPIENT (LA BOCA).
EL MENJAR S'HA D'ENSALIVAR PER PODER-LO ENGOLLIR. DONCS FIQUEM AIGUA ALS BOCINETS DE PA I HO REMENEM.
PER DONAR MÉS AUTENTICITAT A L'EXPERIÈNCIA, HI FIQUEM COLORANT ALIMENTARI. AIXÍ LA BOLA DE MENJAR VERDA ÉS ESPINACS, LA VERMELLA ÉS CARN, CIRERES,... LA GROGA ÉS PLÀTAN... CADA NEN FA CÓRRER LA SEVA IMAGINACIÓ!!
TIREM LA MASSA DE MENJAR DINS UN TROS DE ROBA (L'ESTÓMAC)

HEM APRÈS QUE L'ESTÓMAC TORNA A TRITURAR EL MENJAR, L'ENVIA ALS BUDELLS I ALLÍ ES SEPARA ELS NUTRIENTS BONS QUE ELS ENVIA A LA SANG, DELS DOLENTS, QUE ELS ENVIA CAP A L'ANUS.

DONCS, NOSALTRES TAMBÉ TRITUREM EL MENJAR QUE TENIM DINS LA ROBA (L'ESTÓMAC).

APRETEM AMB FORÇA LA BOSSA DE ROBA I ENS VA SORTINT UN LÍQUID
LA PART LÍQUIDA QUE ES FILTRA I SURT A FORA, ÉS L'ALIMENT QUE L'ESTÓMAC ENVIA A LA SANG I EL REPARTEIX PER TOT EL COS I QUE ENS FARÀ CRÉIXER.
LA MASSA SÓLIDA QUE QUEDA DINS LA BOSSA DE ROBA REPRESENTA ELS EXCREMENTS QUE SORTIRAN A L'EXTERIOR PER L'ANUS EN FORMA DE CACA.
AQUESTA CACA NO FA PUDOR!!!

US HA AGRADAT LA NOSTRA EXPERIÈNCIA?

 

CLICANT AQUÍ PODREM VEURE UN VIDEO EXPLICANT LA DIGESTIÓ