La comarca de la Selva

 

Comarca de Catalunya, a la regió de Girona, situada entre la Serralada Transversal i la Costa Brava sud. Té una extensió de 995 km2 i una població de 151.477 habitants [2.006]. El cap de comarca és Santa Coloma de Farners.

 

Relleu
Ocupa una bona part del sector nord del Sistema Mediterrani. Participa de la Serralada Litoral (fragment anomenat Serralada de Marina), que les rieres de Tossa i de Lloret separen en tres blocs: el de llevant que culmina al puig de les Cadiretes (519 m); el central (puig Ventós, 419 m) i el de Blanes, que domina el delta de la Tordera (Montbarbat, 330 m). Enllà de la Tordera, la Selva participa d'un quart bloc, el Montnegre, amb el Maresme i el Vallès Oriental.
La segona unitat és la depressió de la Selva, enfonsada entre dues falles i composta de granit. A la conca de l'Onyar abunden els al·luvions i ha estat ocupada fins a temps moderns per l'estany de Sils, que la separava de la conca de la Tordera.
La Serralada Pre-litoral es compon de dos massissos: el del Montseny, el més alt de tot el Sistema Mediterrani (1.706 m a les Agudes) i les Guilleries (que comencen a la riera d'Arbúcies i són d'una alçada d'uns 600-800 m; s'eleven a 1.204 a Sant Miquel de Solterra).
La darrera gran unitat és la Serralada Transversal, que damunt cingleres com la del Far apareix al NW de les Guilleries.

Hidrografia
La Selva és repartida en tres conques hidrogràfiques: les rieres, sovint eixutes, que vessen directes a mar, la conca de la Tordera i la del Ter.
La Tordera, abans de travessar la Serralada Litoral, rep per l'esquerra les rieres de Breda, d'Arbúcies i de Santa Coloma i, després de travessada, forma un delta compartit amb el Maresme.
El Ter s'acongosta a les Guilleries durant una trentena de quilòmetres i forma els pantans de Sau, Susqueda i del Pasteral. El Ter és engruixit per la riera de Rupit i el riu Brugent, i, per la dreta, per la riera d'Osor i l'Onyar.

El clima
El clima de la Selva és tan variat com el relleu: entre la muntanya mitjana de les Guilleries i l'arrecerada Costa Brava hi ha una gamma de variants degudes a l'altitud, el relleu i les dificultats que troben els vents marítims de llevant. Les mitjanes anuals depenen de l'altitud, i per tant, de ponent a llevant..
La pluviositat oscil·la entre 600 mm (Costa Brava) i 1.100 (Guilleries), més plujoses que el Montseny (900-1.000 mm). Quant a la distribució estacional, hi ha una divisió marcada entre les Guilleries, amb màxims de primavera, i la resta de la comarca, amb màxims de tardor. L'estació més poc plujosa és en general l'hivern. En canvi l'estiu és l'estació més eixuta, no solament al litoral mediterrani, sinó també a les viles típicament balneàries: Caldes de Malavella i àdhuc Sant Hilari Sacalm.

La vegetació
Hi predomina la sureda, aclarida per l'home i transformada en una brolla d'estepes i brucs amb sureres i pins pinyers dispersos. Els terrenys més bàsics porten alzinar, brolles de bruc, etc.
El caràcter mediterrani humit del clima, amb l'eixut estival molt atenuat, fa que a les obagues frescals i a les fondalades es mantingui una rica vegetació de bosc caducifoli: rouredes, castanyedes plantades per l'home, etc. Vora els rius i les rieres, les vernedes mostren espècies del bosc humit. Al costat hi ha els prats dalladors.
Les muntanyes occidentals (el Montseny, les Guilleries) presenten damunt l'estatge de l'alzinar muntanyenc, paisatges de bosc de fulla caduca diferents segons l'altitud.

L'economia
Una de les característiques de l'economia de la Selva és l'equilibri i diversitat de tots els sectors productius.
El relleu i la climatologia ha afavorit una certa diversificació dels conreus. Tradicionalment a les àrees de muntanya hom conreava patates i fruiters (pomeres) i a la plana predominaven els conreus de cereals. El regadiu i l'horta es limitava a la rodalia dels pobles i a les valls. El desenvolupament de la ramaderia ha potenciat els conreus herbacis com els farratges, blat de moro ordi i les lleguminoses.
Les facilitats de comunicació han permès un desenvolupament del bestiar boví. Els porcins segueixen en importància pel retrocés que han experimentat els ovins. També hi ha granges d'aviram i de conills.
La comarca disposa d'una extensa superfície forestal. Hi ha una activitat tradicional lligada a aquest sector de la que encara hi ha testimonis (carboneres, pous de glaç, serradores, etc). Actualment l'explotació del bosc s'ha especialitzat en la plantació i en la tala d'espècies de creixement ràpid per a convertir-les en fusta, pasta de paper o llenya.
El sector primari és completat per una discreta explotació pesquera, que només a Blanes assoleix importància.
Com a recurs mineral, hom pot esmentar les aigües minerals embotellades a Caldes de Malavella, Sant Hilari Sacalm i Arbúcies.
Bé que mai no ha estat considerada una comarca industrial, la situació de la Selva en el corredor que uneix el Vallès i el Gironès la va convertint en una àrea d'expansió industrial. La industrialització és força recent. El tèxtil és el sector amb major ocupació que comporta paral·lelament fàbriques de fibres sintètiques i artificials, i la confecció. Hi ha indústries del sector metal·lúrgic i alimentari (centrals lleteres, escorxadors, plantes embotelladores, embotits, pinso, etc). El sector de la fusta, el suro i el moble mantenen una certa presència. Els darrers sectors en implantació han estat el químic, el dels materials de construcció i el del paper i arts gràfiques.
La construcció, finalment, és notable, sobretot a Blanes i Lloret de Mar.
El turisme ha vingut a completar una economia ja variada. A la clientela balneària tradicional s'afegí al començament del s XX la descoberta de la Costa Brava pel turisme estranger, més encara que pel nacional, i darrerament l'estiueig s'ha generalitzat. Nuclis com Tossa de Mar, Lloret i Blanes tenen una població molt superior a l'estiu que al llarg de la resta de l'any. A l'interior, el turisme es concentra a Sant Hilari Sacalm, Caldes de Malavella i Arbúcies.
El comerç s'ha vist afavorit per l'increment turístic, si bé la Selva representa més el paper de corredor cap a Barcelona i d'àrea d'expansió dels serveis gironins.
Pel que fa a la població ocupada el 2001 hom calculava el 3% de persones ocupades al sector primari, el 27 % a la indústria, el 13 % a la construcció i el 56 % als serveis.

Les comunicacions
Els ferrocarrils tenen estacions importants a Maçanet i Maçanes (on enllacen amb la línia del Maresme que puja per Blanes), a Sils i a Caldes de Malavella. La carretera N-II, travessa de N a S la Selva sense passar per cap vila. L'autopista A-7 segueix la ruta del Vallès paral·lelament a la carretera general. A Palafolls (Maresme) hi acaba l'A-19 la nova autopista litoral, que ve de Barcelona, vorejant la costa. L'Eix Transversal (C-25) que uneix Girona amb Lleida, travessa la comarca passant a prop d'Arbúcies-Sant Hilari i de Santa Coloma de Farners. Al N de la comarca trobem l'aeroport de Girona-Costa Brava, revitalitzat últimament amb rutes europees organitzades per companyies de baix cost. El port pesquer i esportiu de Blanes, és el més important de la zona.

La població
La població de la Selva al començament del s XVIII no passava gaire dels 12.000 h. La creixença fou ràpida fins a la fi del segle (prop de 26.000 h) gràcies en part al dessecament de l'estany de Sils.
Les crisis agràries i les de les indústries forestals (suro, …) expliquen l'estancament durant un segle (51.524 h [1860]; 54.517 [1960]).
L'impuls turístic, però, i la industrialització, especialment a Blanes, originà una ruptura de tendència. Els nuclis més poblats són Blanes i Lloret de Mar, els quals representen un 47% de la població total de la comarca.

La història
Hi ha molt poques notícies sobre el poblament prehistòric a la comarca. És significatiu que hom no conegui cap monument megalític, llevat d'un menhir a Sant Hilari Sacalm.
Durant l'època ibèrica són coneguts poblats costaners en els termes de Tossa de Mar, Lloret, Blanes i algun altre a l'interior (Caldes de Malavella).
Durant la romanització es tenen documentats dos nuclis urbans, petits: Blandae (Blanes) i Aquis Voconis (Caldes de Malavella), aquest amb categoria de municipi romà, i possiblement Blandae també. A la resta de la Selva hi hagué poblament dispers, de vil·les romanes, algunes importants, com la de Tossa.
La primera demarcació de la Selva fou d'origen eclesiàstic. Amb la divisió territorial del 1936, Viladrau i Espinelves passaren a Osona, però s'incorporaren Fogars de Tordera i Amer.

Inici
Amunt