EDUCAR PER LA MORT
A part de l'angoixa que ens produeix aquest tema. educar per la mort no és diferent que educar pel consum. l'auto-estima. la salul o altres aspectes. En tots ells:
• Els interessos que tenen els infants, els dubtes i les capacitats de comprensió van canviant a mida que es van fent grans.
• Els fills aprenen del que veuen que fem, de les nostres actituds, del que diem i del que no diem en el transcurs de la vida quotidiana.
• Hi ha molts moments i situacions en que podem educar sobre el tema de forma indirecta. Per exemple: igual que saber esperar pot estar relacionat amb l'educació pel consum, saber acceptar que "no tot pot durar sempre" esta relacionat amb l'educació per la mort.
Hem de tenir clar, però, que estar educats per la mort no ens soluciona el problema ni ens estalvia el dolor que una mort propera ens pot causar, això si, ens pot ajudar molt a afron-tar-la, pair-la i superar la situació que provoca.
EVOLUCIÓ DEL CONCEPTE DE LA MORT
Fins l'edat de 4/5 anys els intants s'interessen i pregunten coses sobre la mort per "curiositat científíca". A ells no els angoixa, voldrien rebre respostes objectives i senzilles. Sovint. els pares els responem amb dificultat, evitant-ho sempre que podem i amb una gran càrrega emocional. D'aquesta forma els infants van aprenent que aquest és un tema sobre el què mes val no preguntar gaire.
Als més petits, fins als 3 o 4 anys, els és molt difícil d'entendre que la mort és irreversible. Si maten un mosquit i després en veuen un altre, pensen que és el mateix queja ha tornat. De mica en mica, i amb la nostra ajuda. van comprenent que quan es mor és per sempre. Tot i així, poden pensar que viu en un altre lloc o d'una altra forma.
El dolor de la separació s'experimenta a totes les edats. Quan es mor una persona, o fíns i tot un animal, al qual estimen, el troben a faltar molt. Poden pensar que els han abandonat voluntàriament i sentir ràbia cap al mort, o bé pensar que els han abandonat degut a alguna cosa que ells no ha fet bé i culpabilitzar-se. A vegades als adults ens sembla que és millor amagar la mort de les persones estimades als infants per estalviar-los el dolor, però l'únic que els estalviem és la possibililat de que l'expressin. Aixi com la possibilital de donar-los ajuda i companyia per a que ho superin. Quan l'infant veu el mort, quan sap on ha anat a parar el seu cos, pot expressar el seu dolor sene ressentiment, guardar-ne una imatge honesta, deixar d'esperar que torni, i començar, amb l'ajuda dels adults, a huscar altres formes d'omplir el buit que la seva absència ha deixat.
Entre els 5 i els 7 anys van entenent moltes més coses de la vida i de la mort. Ja no li diuen a la mare "quan jo signi gran i tu siguis petita....". Comprenen que tots els éssers vius nei-xen, creixen i moren, i també que quan es mor es per sem-pre i s'acaben totes les funcions vitals. Es comencen a plantejar la possibilitat de la mort dels pares amh angoixa. Una por o una angoixa diferent de la nostra, perquè es concreta en coses properes i quotidianes: "qui em portaria a l'escola?" "no podríem anar junts d’excursió el diumenge".
Tot i saber que no és possible, a vegades ens pregunten amb un bri d'esperança "tu no et moriràs mai, oi?" o bé diuen "jo no vull que et moris mai". Si els diem quc no morirem mai no els ajudem gaire a superar aquestes pors, perquè, en el fons ells saben que no és veritat. El que podem fer és, per una part, reconèixer les seves pors, maritenir-nos més a prop d'ells en els moments o dies que se'ls fa present aquesta angoixa, i per altra part, explicar que encara falta molt per que ens morim i que quan això passi ja no tindran ni les necessitats ni les pors que d'ara. o també que sempre tindran persones que se'ls estimaran i en tindran cura.
Entre els 8 i els l0 anys es plantegen la pròpia mort i accepten que han de morir un dia o altra. Si els donem comprensió i un marge de llibertat, ells mateixos són capaços d'anar familiaritzant-se amb aquest aspecte inevitable de la vida. Sovint ho faran a traves de l'humor, de jocs i històries de por, de cançons macabres, o, fins i tot, de conductes que podríem considerar poc reverents amb els morts o els cementiris.
A la majoria d'adolescents els preocupa mes la qualitat de la vida que la mort. Quan la vida perd sentit, o es torna massa dolorosa consideren que la mort pot ser un mal menor. Comprenen molt bé el sentit de l'eutanàsia. I quan tenen problemes grossos que no saben com solucionar poden pensar en l'alternativa del suïcidi. L'amor, el suport i la comprensió de la l'família en el seu camí cap a l'autonomia els ajuden a tenir un major sentiment de control sobre la seva vida, a estar segurs de les seves capacitats per superar els problemes i tenir bones expectatives per al futur. En aquestes condicions es fan més responsables de la seva salut i de mantenir i treballar per una vida amb qualitat.
ELS NOSTRES FILLS/ES APRENEN DEL QUE FEM, DEL QUE ELS DIEM 1 DEL QUE N0 ELS DIEM.
Educar en el si de la família gaire bé mai vol dir que els pares agafín un tema, es programin un moment adequat i l'expliquin tot d'un cop. No, els pares eduquem als nostres fills fent-los participar de la nostra vida, dels nostres valors i de la nostra forma de fer i donant respostes i explicacions a preguntes concretes o a fets de la vida quotidiana.
Per educar en qualsevol tema, els pares, no ens podem limitar a tenir informació i traspassar-la als fills, cal que reflexionem sobre quines experiències els estem possibililant i quines actituds els estem mostrant:
• Estem receptius a les emocions i als temes que interessen als nostres fills?
• Sabem expressar-los les nostres emocions?
• Evitem tractar el tema de la mort?
• Els apartem de situacions relacionades amb la mort?
• Quin paper prenem en els actes socials relacionats amb la mort.
• Podem parlar de persones estimades que van morir fa temps?
• Tendim a solucionar-los tots els problemes en lloc d'ajudar-los a resoldre'ls?
A alguns pares ens costa acceptar les emocions dels nostres fills, especialment les negatives: la por, la tristesa, la frustració, el ressentiment... Potser pensem que, si els fem cas, l'únic que farem és perllongar-les, o potser, tenim por que si els escoltem ens posem tant a la seva pell que no serem capaços d'afrontar aquests sentiments. D'aquesta forma els ensenyem que hi ha coses que no es poden compartir i les úniques estratègies que els hi donem pcr seguir endavant és oblidar o distreure's. Contràriament, els infants necessiten un adult capaç d'escoltar i comprendre sense desmuntar-se. La fortalesa de l'adult, que pot parlar amb tranquil·litat, donar consol i trobar punts positius, els ajuda a tranquil·litzar-se, a mirar els problemes amb més objectivitat i a buscar formes d'afrontar-los.
Amb les preguntes que ens fan passa mes o menys el mateix, si no estem receptius o fugim del tema aprenen que d'allò mes val no parlar-ne amb els pares. Els infants necessiten parlar per ordenar les seves idees, a vegades volen respostes, però molt sovint el que volen és un interlocutor que els pregunti i els ajudi a anar trobant les seves pròpies respostes.
Tots tenim alguna forma de seguir pensant en les persones que havíem conegut i que ja són mortes. Nosaltres també els podem comunicar les nostres creences i les nostres actituds en vers la mort. Els infants, amb l'ajuda dels seus pares, també arribaran a comprendre que, encara que al morir s'acabin totes les funcions vitals, per als qui han estimat una persona, aquesta sempre segueix existint. No hauríem de deixar de parlar de les persones que han mort, als infants els ajuda a acceptar la mort podcr-ne parlar.
TREBALLEM LES ACTITUDS RELACIONADES AMB EL TEMA DE LA MORT
Hi ha actituds, formes de fer i habilitats que, si les treballem amb els fílls, els ajudaran a afrontar les preocupacions per la mort, a pair el dolor que una mort propera suposa i a reconstruir la vida després d'una pèrdua. Algunes d'entre elles són:
Aprendre a acabar les coses, a gaudir de les coses bones (una estona de joc, les vacances...) tot i saber que tenen un final i saber acabar-les bé. Tenir consciència de que les coses tenen un inici i un final ens motiva a aprofitar plenament cada moment, a més, quan s'ha acabat podem recordar, podem explicar i compartir amb altres les nostres vivències. Als més petits, per tancar l'activitat de forma agradable, els podein ajudar fent rituals de acomiadament tant senzills com donar un petó, dir el que més els ha agradat. mostrar un resultat o un aprenentatge, endur-se alguna cosa de record. D'altra banda. després, podem transformar el que hem tet en una història compartida, per riure o per explicar als altres, que algunes vegades podrà prendre la forma d'un dibuix, d'un àlbum de fotos.
Ser positiu, saber agafar les coses bones de cada situació per tirar endavant, encara que també n'hi hagi de dolenles. Sovint les expectatives que teníem no es compleixen o ens surten entrebancs que difículten els nostres plans. Podem desanimar-nos completament o, després d'expressar la pena o la frustació, començar a cercar les possibilitats que la situació ens ofereix.
Saber expressar les emocions, els dubtes i les inquietuds per mitjà del llenguatge. Per poder-ho fer, els infants, necessiten uns pares atents als senyals que manifesten. Igual que els ensenyem a prendre consciència de que estan passant fred quan comencen a tenir la pell de gallina o a tenir els llavis morats, també podem ensenyar-los a donar-se compte de quan comencen a estar inquiets, a sentir-se insegurs, a sentir ràbia o altres emocions. Prendre consciènda els possibilita expressar, compartir, "domesticar" la emoció i, a vegades, buscar formes d'actuar sobre el fet que la genera.
Saber demanar ajuda. Encara que ds pares estem atents a les necessitats dels nostres fills, no som ni clarividents ni mags. Pot passar que alguna cosa no la captem. Els hem de traspassar la responsabilitat de demanar ajuda, per a no donar-los ajudes que no necessiten, limitant la seva autonomia. Per aprendre a demanar ajuda necessiten haver tingut adults disposats a ajudar-los, que els creguin, que no els ridiculitzin quan manifesten els seus límits o les seves pors, i també adults que els estimulin a responsabilitzar-se. Com en tot, als inicis els hem de guiar més: potser farà falta que, davant d'un plor, d'un "no en sé" o "no puc", en lloc de resoldre'ls el problema, els animem a precisar quina és l'ajuda que necessiten. Per exemple: "va, vine explica-m'ho" o "tajudaré a buscar per on començar". Tambe els podem preguntar: "on t’has encallat?" "què podria fer per ajudar-te?"
Gairebé tothom està disposat a donar ajudes concretes, i les persones que saben demanar-les les obtenen amb facilitat. També són més hàbils per declinar aquelles que no necessiten. Si es mor algú proper, a aquests nens, o persones, també els serà més facil buscar les ajudes que necessiten en cada moment, que poden ser des del consol i la comprensió fins a la distracció o el suplir funcions concretes que feia l'altra.
Tenir sentit de l'humor. Gràcies a l'humor som capaços de representar-nos les nostres dificultats com una cosa que podem compartir amb els altres generant alegria. Sense l'humor moltes de les dificultats pèrdues o situacions doloroses serien viscudes com tragèdies. Els infants aprenen molt de pressa dels seus pares aquesta habilitat per treure'n un partit positiu de les petites desgracies. Al nen que ha caigut la mare li cura els genolls tot dicnt "quina patacada nano!" i el nen, més tard, ensenya els genolls pelats als amics i representa amb gran comicitat i orgull com ha estat la seva caiguda.
LLIBRES PER A INFANTS 1 PARES
Hi ha força llibres per infants i joves que tracten el tema de la mort. La majoria estan en forma de conte. A continuació us oferim el comentari d'uns quants llihres:
M. CORTINA I A.PEGUERO (2001) On es el iaio? Edicions Tàndem. València.
Es un conte dirigit a infants de 4/7 anys. l'avi de la nena del conte ha "desaparegut" i ella busca l'explicació que la satisfaci més entre tot el que li diuen i el que ella pensa.
B. LABBÉ I M. PUECH (2001)
La vida i la mort. Col·lecció pensa-hi. Ed. Cruïlla. Barcelona.
És un llibre per pensar dirigit a intants de 8/12 anys. Explica de forma divertida i entenedora les relacions entre la vida i la mort i el valor tan d'una com de l'atra.
WILHELM.H (1989)
Jo sempre t’estimaré. Ed. Joventut. Barcelona
Es un conte per infants de 6/9 anys que ens explica la història d'un nen i la seva gossa que es va fent vella fins que es mor.
POCH.C.(1996)
De la vida i de la mort. Reflexions i propostes per a educadors i pares. Ed. Claret. Barcelona.
Aquest llibre ens ofereix una visió general de com enfoquem la mort en la nostra societat i de com ho transmetem a les noves generacions.
LEE, C.(1995)
La muerte y los seres queridos: cómo afrontarla y superarla. Ed. Plaza i Janés. Barcelona.
En aquest llibre, a partir d’entrevistes a psicòlegs i a persones que han sofert alguna mortl propera, es vol ajudar a comprendre al dolor que provoca la mort i donar eines per viure el dol de una forma positiva.
PEDICULOSIS ( piojos ) :
DESCRIPCIÓN :
Los vulgarmente llamados piojos ( pediculus humanus capitis ) son insectos parasitarios, que viven en el cuero cabelludo y cabello del ser humano, alimentándose de sangre. Solamente pueden vivir en el cuerpo humano.
Miden entre 1 a 2 mm. en su estado adulto, poseen seis patas que terminan en pequeñas garras (que utilizan para agarrarse firmemente al cabello) tórax , abdomen y una cabeza pequeña con una boca preparada para la punción (picadura) y posterior succión de sangre; En el momento de la mordedura o picadura segrega una toxina (saliva) irritante que provoca una picazón insoportable y ganas de rascarse sobre todo en la parte de la nuca y detrás de las orejas.
CICLO DE VIDA :
Pasan por tres etapas :
Huevos (liendres): La hembra depositan los huevos con un pegamento especial que se adhiere al cabello a medio centímetro del cuero cabelludo .Los huevos se desarrollan y incuban diez días más tarde. Poseen un color que puede ser blanco, gris, perlado o color plata.
Larvas (náyades): Una vez incubado se llama ninfa y apenas es visible a simple vista. La ninfa no puede reproducirse porque no esta completamente desarrollada, después de 12 días se convierten en adultos .
Adultos (piojos): Una vez adultos su etapa de vida dura unos 30 días aprox. en los cuales las hembras adultas ponen de 5 a 10 huevos diarios, dando comienzo a otras generaciones. Tienen un color de marrón oscuro a negro.
DUDAS FRECUENTES :
Al contrario de la creencia de que los piojos saltan o vuelan , nada más erróneo, los piojos solamente pueden desplazarse por el cuero cabelludo arrastrándose. Son unos insectos muy especializados y prefieren unas cabezas a otras; según la publicación mensual Consume Reports las liendres en África prefieren cabezas ovales y las liendres de América prefieren cabezas redondas. También es curioso que padecen más pediculosis las mujeres que los hombres, no hay diferencia entre niños y niñas; no distinguen ni edades ni clases sociales, sin embargo las personas de raza blanca tienen mayor riesgo de sufrir esta patología. Prefieren los cabellos secos y porosos, a los cabellos grasos en los cuales les es más difícil adherirse.
TRATAMIENTOS :
En primer lugar diagnosticar en que fase de encuentra la infestación , pues los piojos adultos son más fáciles de eliminar al contrario que los huevos y larvas.
Usar lociones y champús a base de piretrinas al 1%. (se puede sustituir por alcohol)
Las lociones se aplican por la noche masajeando el cuero cabelludo y cabello de forma que se reparta uniformemente por toda la cabeza , a continuación se cubre la cabeza con un plástico o toalla y se deja en exposición toda la noche. A la mañana siguiente lavaremos la cabeza con el champú y posteriormente aclararemos la cabeza con agua y aplicaremos vinagre blanco para conseguir reblandecer la quitina o reservorio (caparazón donde se encuentran los huevos y larvas) . Una vez lavada y aclarada la cabeza se procederá a peinar con un peine de púas finas (liendrera) para eliminar los huevos y larvas adheridas al cabello; después cada día peinaremos con el peine para controlar el estado y arrastrar las larvas que queden. Repetir el tratamiento al cabo de 7-10 días para asegurarse que no ha sobrevivido ninguna ninfa.
MEDIDAS HIGIÉNICAS :
Sumergiremos los peines y utensilios en agua muy caliente y lejía para desinfectarlos, la ropa la lavaremos en agua muy caliente, los objetos que no pueden lavarse los rociaremos con insecticida y los envolveremos en una bolsa de plástico durante quince días. Pasar el aspirador por toda la casa. No compartir peines, pañuelos y otras prendas de ropa, con otras personas que estén infectadas, las niñas es preferible que lleven el pelo recogido, y los niños el cabello corto. Usar champús suaves para mantener el manto hidrolipídico (cuero cabelludo) en perfecto estado y con un p.h. ácido, de lo contrario generaremos un hábitat ideal para estos parásitos.
La infestación por parásitos como los piojos no es peligrosa para la salud, ni significa falta de higiene , siempre y cuando se actúe en consecuencia y rápidamente , para evitar posibles infecciones por contacto y alergias.
Tony Pérez
Estilista y Especialista en tricología Capilar