Recepta 1
“Fem panellets”
Cicle:
Inicial
Alumnes:
Judit Llop, Laia Hernández, Meritxell Montaña, Marc Serra, Francina Serra
Lloc:
Laboratori
Dia de gravació:
2-11-2006
Responsable:
Laura Mur i Lurdes Daura
FEM SALUT
- Sabies que els panellets estan fets bàsicament amb fruita seca i són un aliment molt adequat per als nens perquè ens aporten molta, molta energia?.

- Els panellets es fan amb productes naturals. Les ametlles, el sucre i els ous i, per tant són molt sans.

- Les ametlles són un fruit sec igual que les nous, les avellanes, etc. Igual que ells porten un àcid que es diu “oleic” i que és molt bo per a prevenir malalties cardiovasculars ( del cor).

- Es molt bo per a persones de totes les edats prendre una ració de fruita seca al dia.

LA RECEPTA
INGREDIENTS

• 1 quilo de sucre en pols.
• 1 quilo d’ametlla molta.
• 2 o 3 ous.
• 2 patates petites o 3 moniatos petits.
• 200 grms. de pinyons.
• 1 pot de cireres.
• 1 paquet de codonyat.
• 50 grms. d’ametlles seceres i pelades
• 50 grms. de coco ratllat.

ELABORACIÓ

1- A un bol gran posarem l’ametlla ratllada, el sucre, les patates o moniatos, els rovells de l’ou i es barreja tot bé fins que queda una massa compacta.
2- Es separa la massa en tantes boles com tipus de panellets volem fer ( de coco, pinyons, codonyat, ametlla i cireres).
3- Es fan boles i es decoren amb el que vulguem.
4- Quan fem els de pinyons els passem primer per la clara i després els anem omplint de pinyons.
5- Es van posant a una safata i després es posen uns minuts al forn.
6- Es deixen refredar abans de treure’ls de la safata i quan estan freds ja ens els podem menjar.

POESIA

- Per tots Sants Castanyes i panellets.
- Ditxós és el mes que entra amb panellets i acaba en greixets.
- Comença el mes de novembre,
Castanya va, castanya ve,
i panellets també.
(Fragment de Novembre de Miquel Martí Pol)

- Arri, arri tatanet,
Anirem a sant Benet,
Comprarem un panellet,
per dinar,per sopar,
per en Jordi no n’hi ha

- Quina fruita tan seca
té l’ametller!
Aquesta closca dura
com la trauré.

També les avellanes i els pinyons...
No en puc menjar!
De coc, ni pensar-hi.
Per la castanya,
els cacauets i pipes,
també cal manya...

Peresós, treu les noses
del fruit que vols.
No en menjaràs si esperes
que es pelin sols.
(Joana Raspall)

QUATRE ESTACIONS EN TORONJA A LES TERRES DE L’EBRE

Primavera blava
Sota un ametller,
curullades branques
de flors de paper.

(Fragment poema d’Imma Pena)