Recepta 3
“T’apeteix una pizza?”
Cicle:
Superior
Alumnes:
Ona Fernández, Aleix Ardévol, Ricard Mesegué, Judith Bielsa, Jonathan Abascal, Aida Roigé, Judit Gutiérrez, Pau Serrano, Eva Juan, Jordi García
Lloc:
Laboratori
Dia de gravació:
30-1-2007
Responsable:
Laura Mur i Lurdes Daura
FEM LA RECEPTA
PRIMERA PIZZA
(PIZZA que hem anomenat “Rissita”)

INGREDIENTS PER A LA MASSA
• 500 grams de farina.
• 140 cl. d’aigua.
• 50 cl. d’oli.
• 25 grams de llevat de pastilla.
• Un pessic de sal

INGREDIENTS PER A POSAR A LA PRIMERA PIZZA
• 1 pot petit de tomata fregida.
• 3 llaunes petites de tonyina.
• 200 grams de bacon fumat.
• 200 grams de xampinyons.
• 30 grams d’orenga.
• 250 grams de Mozzarella ratllada.
• Olives negres per decorar
• Sal i oli d’oliva

ELABORACIÓ
Primer fem la massa
1- A un bol petit barrejarem l’aigua tèbia amb el llevat.
2- A un bol gran posarem l’oli la sal, l’aigua amb el llevat i anirem afegint la farina. Quan ja no puguem barrejar més ho posarem al taulell i seguirem treballant la massa fins que no agafi més farina.
3- Taparem la massa amb un drap i la deixarem reposar una mitja hora en un lloc calent.
4- Tallarem tots els ingredients molt prims i els anirem preparant per a muntar la pizza.
5- Prepararem la tonyina, la tomata, la mozzarella i l’orenga.
6- Primer muntarem la safata on la vulguem coure amb oli per a que no s’enganxi. Quan ja estigui preparada, estirarem la massa sobre el taulell amb l’ajuda d’un corró i després la posarem a la safata que hem preparat.
7- Posarem la tomata sobre la massa d’una de les pizzes que tenim preparades i l’anirem decorant al nostre gust amb el bacon i la tonyina, al final i posarem l’orenga i el formatge.

SEGONA PIZZA
(PIZZA VEGETAL que hem anomenat “APROI”)

INGREDIENTS PER A LA MASSA
• 500 grms. de farina.
• 140 cl d’aigua.
• 50 cl. d’oli.
• 25 grams. de llevat de pastilla.
• Un pessic de sal.

INGREDIENTS PER A POSAR A LA PIZZA VEGETAL
• 1 Ceba
• 18 xampinyons
• 1 carabassó
• 1 pebrot
• 1 albergínia
• olives negres
• 150 grams de pernil dolç.
• 250 grams de mozzarella ratllada
• sal i oli d’oliva

ELABORACIÓ
Primer es fa la massa com hem detallat abans.

6- Primer muntarem la safata on la vulguem coure amb oli per a que no s’enganxi. Quan ja estigui preparada, estirarem la massa sobre el taulell amb l’ajuda d’un corró i després la posarem a la safata que hem preparat.
7- En aquesta segona pizza anirem tallant tots els ingredients molt petits i els anirem posant sobre la pizza.
8- Posarem sal i oli d’oliva i ho cobrirem amb el formatge Mozzarella.
- Ja la tenim a punt?
- Si us agrada podeu afegir sobrassada per donar-li més gust.
9- Un cop estan preparades s’han de posar al forn a 180º uns vint minuts i ja es podem menjar.

FEM POESIA

Blanca sóc i molt boniqueta
no sóc viuda ni casada
i no hi ha festa major
que no siga convidada
(La sal)

Què és això?
Molt blanqueta sou senyora,
sempre blanqueta sereu.
No hi ha festa ni festeta
en que vos no hi estigueu.
(la sal)

Amb tres lletres formaràs
una cosa d’aliment,
d’un color molt transparent
que per sopar n’usaràs
(L’oli)

Al camp verdeja,
a casa blaqueja,
serveix d’aliment
i com més fresc, més calent.
(El pa)

GRA DE BLAT

El meu cor de suau farina
us permet tastar i menjar
pasta de moltes mides,
coques,galetes i pa.
(Lola Casas)

POLSIM DE SAL
La bona cuinera
amb seny ha trobat
la justa frontera
entre el dolç i el salat.
I amb la màgia
d’un pessic
et canvia el gust d’un plat
(Lola Casas)

LA SOPA
Fum que vas a la teulada
i que n’ixes floc a floc,
dins a la lluna afilada:
- Vora l’olla salta el foc –

La mare crida i trascola
i vigila de reüll
la sopa de farigola
que està si bull si no bull.

Si, de lluny, el fum albires,
plega, pare ton fadic;
ja s’entaulen les cadires
i les sopes fan bonic.

Fins la boca més llamenca
de desig d’haver-te es mor,
sopa humil, sopa rossenca,
mostrejada amb oli d’or.

Troballa que ens fores duta
per una savi saberut,
l’herba humil de roca eixuta
et penetra de virtut.

A la setena bocada
troben la conversa els grans
i a la última cullerada
hi ha la son per als infants
(Josep Carner)