Recepta 13
“Fem Braç de patata”
Cicle:
C. Superior
Alumnes:
1r de CS
Lloc:
Laboratori
Dia de gravació:
3-6-2008
Responsable:
Laura Mur i Lurdes Daura
LA RECEPTA

Ingredients:

- 1 paquet de puré de patata o un quilo de patates amb pell.
- 1 llauna de tonyina de 200 grams.
- 3 ous durs
- 50 grams d’olives farcides.
- 6 filets d’anxova.
- 1 pebrot vermell escalivat.
- 1 bol de salsa de tomata.
- 1 bol de maionesa.
- 1 boleta de mantega.
- 1 rajolí de llet
- Una culleradeta d’oli i un pessic de sal.

Elaboració:

Per a fer el braç primer haurem de fer el puré que podem fer amb patates bullides o bé amb puré de patata de compra que és molt més fàcil de fer.

Farem el puré seguint les indicacions del fabricant i el deixarem refredar.

En un bol barrejarem la tomata fregida, la tonyina, l’ou dur trossejat i ho reservarem.

Un cop estigui a temperatura ambient, l’estendrem per damunt d’un film transparent que haurem preparat al taulell. Si no en tenim podem posar el puré sobre un drap humit.

Al damunt hi anirem posant el farcit que hem preparat fa un moment i un cop escampat farem el braç amb molt de compte.

Traurem el plàstic i untarem tot el braç amb maionesa. Després el decorarem per damunt amb tires de pebrot, anxoves i olives farcides. O amb el que més ens agradi.

El plat ja es pot menjar. Com podeu veure és un plat molt estiuenc, i si fa calor i us apeteix més fresc el podeu posar una estona dins de la nevera abans de dinar.

Bon profit!

POESIA

La patata

La patata és essencial
per a fer una dieta sana.

Fregida, amb un xic de sal.
Bullida, a cada menjada.
Al forn és bona a l’hivern
i amb puré per la xicalla.

La patata és aliment
que es combina a cada casa.
Amb verdures, excel•lent,
més que bona, amb carn picada.

Sempre millor amb poca sal
per fer una dieta com cal.

Laura Mur

La cuina

Amb més d’un fogó
i sempre una aigüera,
la cuina és saló
de cuiner i cuinera.

L’armari no hi falta,
ple d’olles, cassons,
paelles, cassoles,
safates i tassons…

I plats, gots, coberts,
estalvis, balança,
embut, bols, salers
i tasses amb ansa!

No hi manca la sal,
ni pebre o safrà,
ni sucre, ni oli,
ni res per guisar.

I remenant sopes,
bullint macarrons,
fregint les patates,
batent fort els ous,

cuiners i cuineres
d’aquest bell saló
aprenen, jugant,
l’antiga lliçó.

Verdura

Patata bullida
i algun pesolet
o bé les bajoques
de cos llarg i estret.

Un raig de bon oli,
les faig a trossets,
les tasto: que bones!
Em llepo els ditets.

Refranys i dites

Menja, beu i fes-te fort, i quan et criden fes-te el sord.

El badall no pot mentir, o vol menjar o vol dormir.

El que menja molt per la nit, no dorm assossegat al llit.

Menjar sense treballar? O és molt ric o ha de robar.

Qui menja, beu i dorm, fa lo que vol.

Si menges més del que guanyes, vestiràs tela d’aranyes.

Al qui té fam, el pa negre li sembla blanc.

És regla sana no menjar quan no es té gana.

Si bona figura voleu tenir, molta verdura heu de consumir.

Bona teca i bona carn, a ningú no desagrada.