Recepta 28
“Pastís de pa de Motlle ”
Cicle:
2n CICLE INICIAL
Alumnes:
Tots els nens de 2n de CI
Lloc:
Laboratori
Dia de gravació:
Desembre de 2010
Responsable:
Lurdes Daura i Laura Mur i Trini Ferrús
LA RECEPTA
  • INGREDIENTS:

    -Un pa de motlle, si pot ser sense crosta, si no li haurem de treure.
    -Quatre tomates.
    -Tonyina en llauna.
    -Palets de mar.
    -Olives farcides.
    -Anxoves.
    -Ou dur, ...
    -maionesa
    -Enciam.

    ESTRIS DE CUINA QUE ENS FARAN FALTA

    -Motlle
    -Cullera gran
    -Ganivet
    -Bol
    -Ratllador
    -Tisores de cuina

    PREPARACIÓ:

    - Primer ratllem les tomates.
    -Ara obrim les llaunes de tonyina i la posem en un bol, tallarem també els palets de cranc. Lesolives farcides també les tallarem i les reservarem pel guarniment . Hi podem posar altes coses, utilitzant la imaginació i al vostre gust.
    -Quan ho tinguem totes tracta de muntar-ho en un motlle: posem una base de pa, untem tomata ratllada i un rajolí d’oli i ho cobrim amb una capa de tonyina. Tornem a posar una capa de pa i repetim la operació posant la tomata i ara hi posarem els palets de crans tallats, i per últim repetirem el procés però ara hi tornarem a posar tonyina, acabant amb una base de pa muntadet amb tomata.. Ho posem a refredar a la nevera.
    - Al cap d’unes hores ho desemmotllem en una safata, el cobrim amb maionesa i el decorem amb ou dur ratllat, anxoves i unes olivetes.
    -També hi podem afegir una mica d’enciam talladet petit.
    - Escolta, escolta. Tinc un petit problema.
    - Quin problema tens ara?
    - A mi m’agradaria fer-ne a casa, però resulta que a la meva germana petita no li agrada gens la tonyina.
    -Doncs s’hi pot posar pernil dolç, salmó fumat, ...
    - Quina idea més bona!
    - Cadascú hi pot posar allò quemés li agradi.

    - I ara...Que vagi de gust!

FEM POESIA

DITES

-Saps què vol dir...?

 

-Ser un tros de pa, ser molt bona persona
-No tenir un pa a la post, ser molt pobre
-Tenir cara de pa de ral, tenir la cara ampla i rodona
-Treure’s el pa de la boca, privar-se del necessari per donar-ho als altres
-Posar-hi més pa que formatge, exagerar en explicar alguna cosa
-Negar a algú el pa i la sal, no voler tenir tractes amb algú
-Malaguanyat el pa que es menja, es diu d’una persona inútil
-Ser pa i mel, ser molt bo
-Ser més llarg que un dia sense pa, durar tant que sembla que no s’acaba mai
-Guanyar-se el pa amb la suor del front, guanyar-se la vida treballant
-Ser el pa de cada dia, ser una cosa normal, quotidiana

 

TOTS A TAULA

Un pastís
I canelons,
Fins i tot
Uns bons torrons.

Tall rodó
(amb ceba fina)
Cassoleta de tonyina,
D’aquella
Que no té espina.

Amanides,
Grans rostits,
Que són
Per llepar-se els dits.

I gelats
Curulls de nata,
Amb el fons
De xocolata.
L’àvia té,
En tot moment,
(i per la data escaient)
El menú més excel·lent.

 

LA CARA RODONA

La cara rodona.
La cua de plàstic,
De metall o fusta.
La sopa m’estima, i la boca em busca.

COMENÇO COM LA GANA.

Començo com la gana,
i al mig hi tinc la “i”
i acabo com l’abet.

FORN DE PA

Pa de mig
Barra de quart,
Llonguets
I pa de pagès
Rodó de molla pigada.
I tot un munt de panets.
Així que el sol s’ha llevat, el forn de la cantonada
Ha omplert el cel del carrer
D’aroma de crosta daurada.

L’ENTREPÀ

Riiing! Riiing!
El timbre crida!
Sortim al pati a jugar.
Quina gana que ens agafa
Cansats de corre i saltar!
Sort que li fem mossegada
A un fabulósENTREPÀ

Inventar embarbussament

endevinalles

 

Gra de blat

El meu cor de suau farina

Us permet tastar i menjar
Pasta de totes mides,

Coques, galetes i pa.

La cuinera

Sóc la cuinera de la pega,
Sóc la cuinera dels disbarats.
Se m’ha agafat la salsa,
Se m’ha cremat l’entrant
I l’ànec que he guisat
Se m’ha socarrimat.
M’he escaldat amb la sopa,
M’he cremat amb el tall
I l’ànec m’ha deixat
Més negre que un pecat