Recepta 51
"Cotís de Satapim "
Cicle:
Tota l'Escola
Alumnes:
Tots els nens
Lloc:
Aulas, Laboratori, Pati, Sala d'actes...
Dia de gravació:
25 i 28 de Novembre de 2013
Responsable:
Tots els nens
LA RECEPTA
 

Estris:

  • Batedora elèctrica
  • Batedora
  • Bols de diferents mides
  • Bàscula
  • Escumadora
  • Mànega pastissera
  • Safata de forn
  • 1 Cassó gran
  • Ganivets i culleres
  • Llengua pastissera
  • Paper siliconat
  • Draps i agafadors

 

Ingredients:

Pas 1: Trufa(EI)

  • 1 l de nata per a muntar
  • 100 grams de sucre
  • 50 grams de cacau en pols

Pas 2 : Biscuit(CI)

  • 1/4 de kg de sucre
  • 1/4 de Kg de farina
  • 8 ous
  • Essència de llimona

Pas 3: Crema ( CM)

  • 7 rovells
  • 1 litre de llet
  • 200 grams de sucre
  • 70 grams de farina de panís (Maizena)
  • La pell d'una llimona
  • Una rama de canyella.

Pas 4 (CS)

  • Bescuit
  • Trufa
  • Crema
  • Fondant de diferents colors ( blau, negre,groc, blanc, taronja.
  • Guarniments

Elaboració:

Pas 1

Barregem el sucre i el cacau.

La nata per a muntar ha d'estar fresca. La comencem a muntar i quan es comença a muntar hi afegim el sucre amb el cacau.

 Guardem les cremes que hem obtingut a la nevera.

  

Pas 2 

En un bol barregem el sucre amb els rovells amb la batedora manual.

En un altre bol posem les clares les batem a punt de neu amb la batedora.

Al primer bol anem incorporant amb compte la meitat de les clares que tenim a punt de neu i la farina. Quan ja està hi anem afegint la resta de clares.

Posem la massa obtinguda al motlle i coem al forn durant uns vint minuts a 170º/ 180º.

Un cop cuit reservem.

 

Pas 3 

Posem la llet amb el sucre, la pell de la llimona i la branca de canyella al foc.

Mentrestant a un bol petit desfem bé en una mica de llet la farina de panís (Maizena)i els rovells.

Quan la llet arrenqui el bull, tirem la mescla anterior i remenem fins que torni a bullir.

Traiem de foc, cobrim amb film i reservem.

 

Pas 4

Acabarem de muntar el cotís de satapím.

Per a fer-ho necessitarem tot el que han fet els nostres companys. Quan tinguem tots els elements preparats ja podem començar a muntar.

A partir d’ara anirem muntant. Tallarem el bescuit a la mida que necessitem.

Anirem posant la trufa i la crema.

Farem del fondant. El fondant bàsicament és sucre amb glucosa i colorants.

Cal estirar-lo bé abans de cobrir el que vulgueu.

 

FEM POESIA

ENDEVINALLES

 

No sóc
ni llet ni neu ni gel
ni núvol del cel.
Però sí blanc i lleuger
Què puc ser?

( full de paper)

__________

Obres les tapes,
i dins dels seus fulls...
t'atrapes!

(llibre)

_________________ 

Tinc una missió ben clara:
recollir i col·leccionar
cada un dels exercicis
que el mestre
et vulgui manar.

(llibreta)

__________________ 

Cap agut,
cos llargarut
i escric
amb el teu ajut.

(llapis)

____________________ 

Omplo tota la pissarra
amb constant dedicació,
fins que un esborrador,
menjalletres, negre i prim,
em deixa d'una passada
convertit en un polsim.

(guix)

_________________ 

Si em fregues bé,
contra el paper,
comprovaràs,
no ho dubtis pas!
Que el que has escrit
mai no ha existit!

(goma d'esborrar)

__________________ 

Sóc el símbol d'esta escola,
Sóc als llibres i als papers
porto ulleres, tinc un llapis
i el meu nom què fàcil és!

---------

POEMES

(EI)

P-3

Les galetes fan galtetes,
Les rosquilles fan quisquilles
I i els cocs? Els cócs fan panxots.(Laura Mur)

_______

Començo l'escola
se'n va la calor
i menjo castanyes
quan ve la tardor.(Laura Mur)

________

P-4

Una pastanaga baliga-balaga,
un enciam baliga-balam,
i una ceba
baliga-balaga-baleba!(Laura Mur)

________

El plat que més m'agrada
és sens dubte l'ou ferrat
i sempre, sempre que en menjo
me'n pren un troç el meu gat.(Laura Mur)

______

(P-5)

D'un cop de ceba al cap
m'ha sortit un nyap.
M'he empipat!
Li he donat una puntada
i ha acabat ben esclafada.(Laura Mur)

_________

La tardor

Ens convida la tardor
A una taula ben parada;
Panellets i codonyat,
figues, nous, també castanyes.

De pinyons un bon grapat
I al bell mig hi ha la magrana
Amb el seu vestit rosat.( Laura Mur)

Per esmorzar, per berenar;
també per dinar i per sopar.
El més senzill...
...el més humà
És el nostre estimat entrepà!

 

LA TIETA DELSCONFITS 

Vigileu amb les tietes
que us ofereixen confits.
No heu vist una rialleta
mentre us llepàveu els dits?

Jo dic que la meva és bruixa
i no és pas per la berruga.
Quan vinc sempre és a la cuina
i d’allà ja no es belluga.

M’ofereix dolços, pastissos,
que em costa molt rebutjar.
Caramels, confits, anissos,
cada dia per berenar.

( Núria Albertí)

 

LA MEVA MESTRA(EL MEU MESTRE) 

M'explica coses de món,
de mates i geografia,
ens llegeix faules i contes
i llibres de poesia.
M'ajuda a preparar exàmens,
Els treballs i la lliçó.
Li hauria de fer més cas...
Sempre sol tenir raó! 

Alguns cops s'enfada
i crida!
Es queda seriosa
i em renya!
Però si em poso a pensar;
Quantes coses que m'ensenya! 

A vegades, m'atabala,
m'omple de feina
i em rondina!
Però, si m'entristeixo,
amb suau tendresa
m'anima. 

Saps del que estic segur?
Del molt i molt que m'estima!

Lola Casas

-----------

Classe de mates

 20+5=25
Aquesta suma, la tinc.
10-7=3
Una resta en un no res.
9*9=81
Ho ha endevinat algú?

7 bombons a repartir.
Quants me'n tocaran a mi?

1/2 d'una coca
Un trencat per anar fent boca.

 

Metres

Per mesurar.
Uns quants quilos
per pesar.

I molts litres
per nedar!

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7...
Si comptp seguit,
arribaré a l'infinit!

( Lola casas)

________________ 

Taller de cuina

Amb sucre blanc,
ous i farina,
(passada pel sedàs,
que quedi esponjosa i fina)
hem fet un pa de pessic
decorat amb xocolata.
Veritat que ha quedat bonic?

I també...

Amb motlles
en forma d'estrella
hem fet un munt de galetes,
rodones i dauradetes.
Què cruixents!
Quin crec-crec
faran les dents!

( Lola Casas)

_________________

Fent Tele, fent cuina

Fent tele, fent cuina
què bé ens ho hem passat!
Cinquanta receptes
que tots hem tastat.

Mentre fèiem cuina
també hem treballat
gimnàstica, mates,
anglès, castellà,
la música i plàstica
i, com no, elcatalà.

Mentre fèiem tele
també hem recitat
dites i poemes.
Els hem oblidat
i hem fet mil errades
i hem dit malament!
milions de vegades.
Però finalment
sortia el programa
i ja no recordàvem
la estona passada.

Fent tele, fent cuina
ens hem adonat
que una escola és una cuina
amb ingredients molt variats,
que cuinats amb temps i ganes
donen els més saborosos plats.

(Laura Mur)

---------------