L'ESCOLA
EL POBLE
ACTIVITATS
LA REVISTA
ENLLAÇOS
   
Per defensar-se de les lluites van començar a fer castells dalt de muntanyes. Es va construir el castell de Besora i el cavaller que hi vivia, en Gombau de Besora, manava a la gent de la comarca.

A Barcelona hi vivia una comtessa, l'Ermessenda, que era la que governava per sobre dels senyors que vivien en els castells.
Temps de castell i cavallers
---

Al costat del riu Ter: Les fàbriques tèxtils

PARLEM DE LES FÀBRIQUES A SANT QUIRZE...

Van ser moltes les empreses que van escollir les voreres del riu Ter com a lloc per a construir les seves fàbriques.
A Sant Quirze en tenim dos exemples. Les dues es dedicaven a filar i a teixir.
La primera, anomenada Can Trinxet, més coneguda actualment per Can Tomàs, era un molí de farina per a la gent del poble, després servia per preparar la matèria que utilitzaven els paraires i teixidors. Quan aquests van anar a menys, els telers es van reformar per adaptar-se a la industrialització i és quan comença realment el seu funcionament. Era el 1820.
L'altra fàbrica, va ser Can Guixà, era més moderna, va obrir el 1857. Els seus propietaris eren uns pagesos que van venir de la comarca de l'Anoia. Utilitzava la màquina de vapor per fer anar les màquines, per això tenia una xemeneia molt alta.
Amb el pas del temps totes dues van utilitzar la força de l'aigua del riu per fer anar les màquines, Es van construir les rescloses, per conduir l'aigua cap uns canals i fer-la arribar fins els lloc adient per tal què la fàbrica funcionés. Mitjançant uns desaigües aquesta aigua podia tornar al riu.

CONDICIONS DE VIDA

Les persones que en aquell temps treballaven a la fàbrica, ho feien en unes condicions molt dures. Treballaven durant 12 hores cada dia, inclòs el dissabte.
Tenien uns sous molt petits, cobraven entre 10 i 15 pessetes cada setmana, els que feien d'encarregats podien arribar a cobrar una mica més. Aquestes quantitats són pròpies de l'any 1900, per tant, pot ser que abans encara cobressin menys.
Com que el sou que portava el pare a casa era molt petit, també havien de treballar la mare i els fills, que en lloc d'anar a l'escola, també anaven a la fàbrica.
Amb el temps van anar canviant una mica aquests aspectes. A Espanya, la llei del 13 de 1900, regulava el treball de les dones i els nens. Aquesta llei determinava que el treball de les dones no podia excedir de les 11 hores diàries (66 h/setmana) i als nens un treball màxim de 6 hores diàries).
ALGUNES ANÈCDOTES

Hi havia una nena que tenia 7 anys i baixava a peu cada dia de Besora per anar a treballar a Can Guixà. Mentre treballava, s'adormia. Aleshores les altres dones que treballaven amb ella, la deixaven dormir en unes caixes i la tapaven perquè l'encarregat no la veiés. Se suposa que l'encarregat era molt comprensiu i feia veure que no ho veia.
També expliquen d'una família que vivia a Cussons, tenien molts fills, aquests baixaven a Sant Quirze a treballar a Can Guixà. Aquests nens tenien un problema i era que no tenien rellotge i per saber quan tenien de marxar cap a treballar es guiaven per les estrelles, però el dia que estava núvol, anaven perduts i aleshores arribaven a la fàbrica molt més aviat i per esperar l'hora de començar a treballar es posaven a dormir en algun racó de la fàbrica.

OSONA I RIPOLLÈS
ALGUNES FÀBRIQUES
Les fàbriques a Osona i Ripollès
1- FILPUR

2- LA PREPARACIÓ TÈXTIL
3- BOTEY - SARA LEE
4- FIL GÈNESIS - EL ROIG

5- LA FARGA DE BEBIÉ

6- CAN TRINXET / CAN TOMÀS
7- CAN GUIXÀ

8- FABRA COATS
9- ALMEDA ALEMANY

10- EL PELUT
11- MASSANA

12- INDÚSTRIA RIVA

13- PUIGNERÓ

FABRICACIÓ DE FIL EN UNA FILATURA

1.- El cotó, obtingut a les plantacions, arriba a les fàbriques empaquetat en bales.
2.- Unes màquines anomenades batans netegen el cotó i fan una mena de catifa enrotllada o tela de batà.
3.- Aquesta catifa es porta a les cardes on es pentina amb un cilindre que té moltes pues de ferro i s'allisa formant un mantell o napa que s'enrosca en forma de cordó gruixut o metxes.
4.- A les metxeres aprimen i cargolen aquestes metxes i les enrotllen en bobines.
5.- Per acabar unes altres màquines, continues, aprimen i cargolen encara més la metxa fins a obtenir el fil que s'enrotlla en els cons.

FABRICACIÓ DEL TEIXIT EN UNA FÀBRICA DE TEIXITS

Els teixits s'elaboren en els telers, però abans cal fer tot un procés de preparació.
1.- Del fil en cons, unes maquines anomenades rodeteres en faran unes bobines de fil, els rodets.
2.- Aquest rodets es portaran a l'ordidor, on es farà una gran bobina de fil anomenada plegador, on el fil es disposa en tires paral·leles que es diuen ordit.
3.- Les màquines de fer bitlles amb el fil dels cons faran unes altres bobines de fil que es diuen bitlles i que van dins la llançadora que té el teler.
4.- El plegador es posa a la part del darrera del teler, des d'on l'ordit es desenrotllant poc a poc. A la part central del teler la llançadora amb la bitlla al seu interior va encreuant els fils de l'ordit. Aquest encreuament

LA FILATURA
LA FÀBRICA DE TEIXITS
Maquinària - Producte
Maquinària - Producte
- Batans: tela de batà
- Cardes: napa
- Metxeres: metxa
- Contínues: cons de fil

- Rodeteres: rodets
- Ordidor: plegador
- Màq. de bitlles: bitlles
- Teler: teixit

INVESTIGANT UNA MICA ...

Els alumnes de Quart hem trobat que en el nostre poble hi havia encara més fàbriques relacionades amb el tèxtil. La majoria ja estan tancades.
Nom de la fàbrica Tipus Lloc
Can Trinxet / Can Tomàs
Can Guixa
Can Pedret
Can Paniego
La Llana
Els Biquinis

Filats
Filats
Teixits
Teixits
Filats
Confecció

Pg. del Ter
C. Sant Josep
C. Emma
C. Emma
C. Domènec Domingo
Ctra. de Vidrà