L'ESCOLA
EL POBLE
ACTIVITATS
LA REVISTA
ENLLAÇOS
   
Al cap d'un temps una abadessa de nom Emma va fer reconstruir l'església de Sant Quirze.

De mica en mica al costat del camí que anava a Besora s'hi van anar fent les primeres cases. Així es va anar formant el poble de Sant Quirze de Besora.

Sant Quirze va creixent
---

Les comunicacions

Sant Quirze tenia uns camins, anomenats camins de ferradura, que la gent feia servir per anar d'un lloc a l'altre. Per la riba dreta del Ter hi havia un camí, la calçada romana, però en l'època dels bandolers era una mica perillós. Llavors la gent per anar a Ripoll i a Torelló feia servir un camí per la riba esquerra que passava prop de cases i nuclis habitats. Aquest camí va tenir uns quants segles d'utilització fins a mitjans del segle passat que va arribar la N-152.
L'any 1852 va arribar a Sant Quirze la carretera que avui coneixem com a N-152. Era una carretera que anava de Vic a Ripoll i no passava per cap poble. Aprofitava una part de l'antiga via romana, peró a la sortida de Sant Quirze s'enfilava una mica més amunt que la via. La carretera passava lluny del poble.

Les comunicacions
Només hi havia una casa de pagès al lloc on avui hi ha la Cugulera i un petit nucli a l'hostal Nou.
L'any 1879 va arribar el tren. En un principi servia per treure el carbó de Sant Joan de les Abadesses. Per Sant Quirze va anar bé, perqué ajudava a les indústries a establir-se al poble. Els primers temps de l'arribada del tren només era utilitzat per portar càrrega. Més tard, ja aquest segle, hi van poder anar també viatgers. El tren portava carbó i cotó al poble. S'emportava fusta del bosc per fer les travesses de les noves vies que es construien arreu del país i el material que es fabricava.
Al voltant de l'any 1890 es va fer la carretera de Sant Quirze a Berga i a la cruïlla de les dues carreteres van fer un hostal que es deia Hostal del Ter. Abans es necessitava molt més temps que ara per viatjar i aquest hostal, a més d'habitacions, tenia un magatzem per als carros i quadres per als animals, per tal de poder atendre a tots els viatgers.

L'EVOLUCIÓ DE LES COMUNICACIONS
Les comunicacions 1
En aquesta imatge es veu com ja ha nascut la N-152, que en alguns trossos segueix l'antiga calçada romana. A l'any 1852 hi havia una casa de pagès on ara hi ha la Cugulera i el petit barri de l'hostal Nou. El poble de Sant Quirze quedava lluny de la carretera.
Les comunicacions 2
Podem observar com s'amplien les comunicacions. Ja hi tenim la carretera que va a Vidrà que comença a la N-152 i el ferrocarril que servia per a transportar el carbó, el cotó per les fàbriques tèxtils i els viatgers.
Les comunicacions 3
Mes tard s'afegeix la carretera que va Berga, formant així una cruïlla de comunicacions molt important i en la que hi ha l'Hostal del Ter, lloc de parada obligatòria pels antics viatgers, doncs hi havia habitacions, magatzem pels carros i quadres pels animals.