QUÈ EN SABEM?

- Són els rèptils més grans que existeixen.

- Són vertebrats i ovípars.

- Tenen una forma del cos i unes possibilitats molt especials, sobretot a l’hora de caçar.

- Els cocodrils i els caimans no són iguals.

QUÈ EN VOLEM SABER?

- En quin medi viuen?

- Per què tenen aquesta forma, color, etc,

- Classificació

- Alimentació

- Reproducció

COM SÓN ELS COCODRILS?

Nom donat a un grup de rèptils de l’ordre dels COCODRILIANS que es caracteritzen per tenir el musell relativament ample i rugós i la quarta dent de la mandíbula inferior es veu quan la boca és tancada. Les espècies més grosses poden fer fins a 10 m i els mascles tenen un comportament territorial a l’època de la cria.

Els cocodrils són carnívors però a vegades mengen peix. Les femelles ponen de 20 a 80 ous i algunes espècies fins a 100. La pell del cocodril es molt famosa pels caçadors col·leccionistes.

Els cocodrils neixen al cap de 4 mesos d’incubació. El seu hàbitat s’estén de l’Equador fins a Florida. Hi ha moltes espècies, com per exemple el gavial que tenen el musell molt allargat.

 

COM SÓN ELS CAIMANS?

Són de la família cocodrilius.

Els caimans fan uns 6 metres de llargada i tenen el cos molt robust. Es poden diferenciar dels cocodrils perquè normalment quan tanquen la boca se’ls veu la mandíbula inferior.

Són de color verd oliva i quan es van fent més grans es van tornant d’un verd més fosc.

La pell del caiman no és gens valuosa per fer articles de pell i la seva carn tampoc és gaire bona. Poden nedar molt ràpid gràcies a la cua.

Normalment habiten en rius i torrents de fons rocallosos. Als llocs del món on se’n poden trobar més és a Guaiana i al Brasil.

 

COCODRILS CAIMANS
MIDA De 7 a 10 metres 6 metres
BOCA Quan tanca la boca se li veu la quarta dent. Quan tanca la boca se li veu la mandíbula superior
ESPÈCIES 14 de diferents 7 de diferents
PELL És molt apreciada i valorada. No és valuosa.
HÀBITAT Rius tranquils i profunds, ribes fangoses Rierols i torrents de fons rocallós i de corrent ràpid
DISTRIBUCIÓ De l'Ecuador a Florida Guaiana i Brasil

 

L'HÀBITAT DELS COCODRILS: LA BASSA

Els cocodrils viuen normalment en rius tranquils i basses de pluja sorrenques. A la bassa i als seus voltants conviuen amb diferents espècies: hipopòtams, ocells aquàtics, peixos, etc…

La bassa està ben plena durant l’època de les pluges i es va buidant durant l’estació seca. La temperatura a vegades sol arribar a 50º C, encara que a vegades es queda una mica per sota, sobretot quan plou.

En els llocs on trobem les basses el clima té dues estacions principals: l’estació seca i la de les pluges, totes dues de 6 mesos de durada.

A dins de la bassa només hi ha hipopòtams i cocodrils. Els hipopòtams són com els reis de la bassa ja que els cocodrils no els poden caçar. Les cries d’hipopòtam han d’anar amb molt de compte perquè si se separen dels pares els cocodrils els poden atacar.

A l’època de les pluges els cocodrils viuen de peixos i alguns ocells aquàtics, però durant l’estació seca és diferent: molts animals moren de calor i de sequera i els que queden han de començar l’aventura d’aconseguir aigua per beure. Poden beure aigua dels pous, normalment plens de vespes, o de la bassa, plena de cocodrils.

Els cocodrils aprofiten els ramats d’animals que es van a abeurar per caçar les preses més dèbils del grup.

A la sorra que hi ha al voltant de la bassa hi ha molts ous de diferents espècies d’ocells. Els ocells han d’anar-se a mullar les plomes a la bassa perquè sinó els ous quedarien cuits. És una gran oportunitat pels cocodrils.

Cap a finals de l’estació seca l’aigua s’ha convertit en fang molt espès i els animals intenten sobreviure. Els hipopòtams marxen, alguns cocodrils també per buscar un lloc fresc tot esperant que torni l'època plujosa. El gran cocodril de la bassa, s’enterra al fang buscant la humitat i pot acabar morint. Quan la bassa es buida es veuen restes i esquelets dels animals que havien viscut a la bassa.

 

LA CAÇA DELS COCODRILS

Els cocodrils i els caimans, cacen amagats a ran d’aigua de la bassa aprofitant els moments que els animals venen a beure aigua, ja que és l’únic lloc on durant l’estació seca n’hi queda.

Quan els cocodrils i els caimans han agafat presa l’amaguen sota l’aigua ràpidament. S’afanyen a emportar-se-la perquè no l’hagin de compartir amb els altres cocodrils. Quant tenen la presa ofegada se la mengen i desprès comencen a donar voltes perquè l’aliment que han menjat, els hi baixi avall.

Normalment cacen: boes , cérvols , drils, ocells aquàtics, micos, etc, però rarament ataquen l’espècie humana.

 

L'ALIMENTACIÓ

A continuació parlem de com s’alimenten les diferents classes de cocodrils i caimans que hem observat. Tots ells tenen una forma d’alimentar-se semblant basada en vertebrats i invertebrats. Sempre mengen aliments frescos acabats de caçar.

 

Cocodril del Nil

Cocodril del Nil: segueix un menú molt variat: consumeix qualsevol tipus d’animal, però només menja quan està dins de l’aigua. Quan ha menjat deixa la boca oberta perquè un determinat ocell li netegi la dentadura i les genives.

Cocodril Nan: És un animal força pacífic; s’alimenta de petits animals, concretament larves, bacteris i peixos. Possiblement també menja fruita

Cocodril nan
Cocodril d'agulla Cocodril d’agulla: cocodriylus cathafractus. Menja peixos que atrapa mentre neden amb una dentada lateral molt ràpida que s’empassa senceres les seves preses.

Caiman comú: s’alimenta essencialment de peixos, però també d’aus i petits mamífers. Mata a les seves víctimes ofegant-les.

Caiman comú
Caiman nan Caiman Nan: Li agrada l’aigua fresca i oxigenada. El seu aliment consisteix en peixos. Durant els períodes de sequera el caiman nan entra en estivació.

Fals Gavial: Té un règim alimentari constituït essencialment per peixos que captura amb un ràpid cop lateral de les mandíbules.

Fals gavial
Cocodril Marí i cocodril de Nova Guinea: Mengen peixos i crustacis però per a satisfer la seva gana ataquen a tot tipus d'animals, inclús a l’home Caiman de la Xina: essencialment s’alimenta de molusc, crustacis, granotes i peixos que nedin lentament.

 

LA REPRODUCCIÓ

Tots els cocodrils es reprodueixen per ous, per tant són ovípars. Els ous són més o menys regulars i amb la closca dura i blanca. Les femelles escullen un forat de terra ben sec prop del seu lloc habitual de vida.

Excaven un forat i ponen els ous; el número d’ous és d’entre 20 i 60, recobrint-los després amb fulles seques. Algunes espècies com l’aligator americà fan un forat i el recobreixen de llot i vegetació morta. La calor ambiental i la descomposició de la matèria orgànica s’encarreguen d’incubar-los.

La femella vigila el niu i els ous, però en altres espècies va cada dia a dormir-hi.

Els petits cocodrils poden ser menjats per aus rapinyaires. La femella esclafa els ous que no s’han obert. Altres espècies de cocodrils els porten a la boca fins a la bassa. Creixen 30 cm. Per any encara que fins a 6 o 7 anys no poden reproduir-se.

 

QUINES SÓN LES PARTS DEL COS D'UN COCODRIL?

http://www.pbs.org/wgbh/nova/crocs/clickable/

Si vols més informació de la web original clica a l'enllaç

Tail: Cua - Behavior: Comportament - Coloration: coloració - Skin: pell - Ears: orelles - Eyes: ulls - Nostrils: nariu del nas - Teeth: dent - Throat: gola - Stomach: Estòmac - Hind Feet: pota del darrera - Calm Water: aigües tranquiles.

 

COLONITZADORS DEL MÓN

Quan parlem de cocodrils hem de tenir en compte que estem parlant d’un dels animals més antics de la història del planeta que encara avui en dia estan vius.

A continuació hi ha un mapa on indica les diferents zones del món on es poden troben cocodrils i caimans. Veureu que és una espècie que s’ha estès pràcticament per tot l’Hemisferi Sud. Com podeu veure estan molt escampats per la part d’Amèrica Central i Amèrica del Sud. Al continent africà hi trobem només 3 espècies. A la part d’Àsia del Sud i Indonèsia també hi ha una gran diversitat de races i espècies de cocodrils.

Segons sembla l’existència dels cocodrils es remunta al Triàsic, fa uns 230 milions d’anys. Durant aquesta època hi havia 14 branques diferents de la família crocodrilios i a partir d’aquí van anar sent cada vegada menys fins arribar a les 3 actuals (crocodrilios, gaviàlids i aligatòrids). Els científics han trobat aquesta informació gràcies als fòssils que van descobrir arreu del món.