* El treball que veureu a continuació ha estat realitzat pels alumnes dins de la programació de Medi Natural, seguint els passos de la metodologia anomenada Treball per Projectes. Hi ha alguna part que s'ha hagut de suprimir pel fet de ser una edició en format Html. Els que l'han elaborat són el Toni, la Laia, el Quim, el Ricard, la Laura, la Cristina i l'Anna (Tots alumnes de 4t a 6è de Primària de l'escola de Vilada).

NOTA: La càrrega d'aquesta pàgina és una mica lenta ja que les imatges són de força qualitat i ocupen molta memòria. Tingueu paciència... gràcies


 

QUÈ EN SABEM DE LES PLANTES CARNÍVORES?

- Mengen animals

- Tenen fulles adhesives

- Són peludes

- Fulles en forma d’ampolla.

- Són del regne vegetal.

- Tenen aigua enganxosa a l’entrada de la boca.

 

QUÈ EN VOLEM APRENDRE?

- On viuen?

- Espècies

- Quant temps poden viure?

- Què mengen?

- Condicions ambientals

- Estructura de la planta (tamany, forma, color, etc.)

- Reproducció

- Tenen algun sentit?

- Viuen aïllades o en colònies?

- Tenen cervell?

 


* Fins ara, la part que heu llegit correspon als coneixements previs que tenen sobre el tema que anem a estudiar. Després d'aquest pas cada añumne/a va proposar alguna cosa de les que volia aprendre i a partir d'aquest punt es va començar a treballar en petits grups. Aquí comença la feina grossa del Treball per Projectes.


 

ESPÈCIES DE PLANTES CARNÍVORES

A tot el món hi ha unes 420 espècies de plantes insectívores o carnívores. Nosaltres n'explicarem algunes de les més importants classificant-les per la manera d'agafar les seves preses.

 

DROSERA ROTUNDIFOLIA  (Rocio de Sol)

La Drosera Rotundifolia caça per tentacles enganxosos, en forma de punta i a dalt de tot hi ha boletes d'enzims. Estén la seva magnifica corona que brilla amb la llum del sol. Pocs insectes esresisteixen a la brillantor de la planta. Els tentacles enganxen a l'insecte i el xuclen. Al cap d'uns dies l'insecte es queda sense substàncies.

 

 

NEPHENTES (planta de gerro penjant)

Les trampes neixen al final de les fulles. Els insectes se senten atrets pel seu color i les ratlles. La superfície de les parets es relliscosa, així que l'insecte intenta posar-se sobre la paret cau a dintre i s'ofega amb el líquid que hi ha el fons. Cadascun dels gerros poden arribar a fer un metre de fondària.

 

 

DIONEA MUSCIPULA  (l'atrapa mosques)

Es la planta carnívora més espectacular de totes. Creix a Carolina del Sud, als Estats Units, i no té res d'atractiva… Les seves dues mandíbules rodejades de punxes. La "venus fly "es potser la més comuna de les plantes carnívores perquè és considerada una "trampa activa".

A cada costat de la planta hi ha tres cabells foscos que són molt fàcils d'alertar, són extremadament sensitius. Quant un insecte en toca un d'ells no passa res. La planta ha estat alerta, però el mecanisme pot haver estat activat per el vent, o una peça de pols. Quant la presa toca per segona vegada causa la reacció passant els nervis com impuls elèctric a través de la planta i es tanca a l'instant.

Els insectes petits poden escapar-se fàcilment entre les dents. En canvi els insectes grans no passen i la planta se'ls menja. La planta hi surt guanyant perquè si es menja l'insecte petit s'està el mateix temps digerint, una presa sense gaires vitamines, minerals i nitrogen.

 

HÀBITAT DE LES PLANTES CARNÍVORES

Les plantes carnívores les podem trobar gairebé en tots els continents ja que poden viure en climes molt variats depenent del lloc on estan. Poden viure des de climes tropicals fins a zones fredes i on és molt difícil trobar el nitrogen del terra i per això cacen. A Catalunya les plantes carnívores habiten a les turberes d’espagnes, als Pirineus. Els tipus que podem trobar-hi són:

  • Herba de la gota anomenada resplador de la nit (Drosera rotundifolia)

  • Viola d’aigua (Pinguicola grandiflora) que es troba al Massís del Port, a les terres de l’Ebre. També es troba al Pirineu en parets rocoses on hi regalima aigua abundant.

  • Al Delta de l’Ebre hi ha una planta carnívora aquàtica anomenada Orticularia Vulgaris que menja puces d’aigua microscòpiques .

    A fora de Catalunya podem trobar plantes carnívores a la Península Ibèrica, als Estats Units (Sarrasenies i Dionea), Àfrica, Argentina i Brasil. Normalment viuen en colonies, en turberes, aigues estancades o pantanoses poc profundes. Com totes les plantes necesiten llum i aigua per poder viure.

 

LA REPRODUCCIÓ

Les plantes carnívores són plantes amb flors, per tant la reproducció la fan mitjançant el fruit. La majoria de plantes carnívores estan uns 4 anys per poder florir, fer les llavors i reproduir-se. Per poder florir, ha de ser l'estiu i la temperatura ha d'estar entre 21 i 26ºC. Si a l'hivern estan a menys de 3ºC es moren.

Les plantes carnívores, com moltes altres plantes, tenen una part de la planta que és masculina i una altra que és femenina, aquestes s'ajunten i fan el fruit que permetrà que s'escampi l'espècie gràcies a les llavors i neixin més plantes carnívores.

N'hi han que tenen una sola flor (flors simples) i n'hi ha que tenen moltes flors d'un mateix brot (flors compostes).

 

ALIMENTACIÓ I DIGESTIÓ

Les plantes carnívores mengen animals perquè no tenen prou aliment (nitrogen) al lloc on viuen; sobretot mengen insectes petits i carn encara que algunes poden menjar llangardaixos. Algunes espècies com la drosera mengen unes 2.000 espècies per estació.

 

Algunes plantes insectívores agafen les preses gràcies a una substància dolça i enganxosa que tenen a dins o a sobre i que amb la llum o l'olor atrau els insectes. Acaben la digestió al cap de 10 dies aproximadament.

La planta anomenada Grassilla estirales fulles com una mena de llengua verda que es com una tira insecticida que li serveix per caçar mosques i mosquits.

 

 

No poden menjar res mes gran que la seva mandíbula. A vegades alguns animals els hi prenen la presa que han agafat.

La Dionea muscipula tanca la boca de seguida i així les preses no poden escapar.

Algunes glàndules segreguen una substáncia que la seva missió es de capturar immobilitzar les preses mentre les altres, unes substàncies gàstriques són les responsables de digerir l’insecte.

Un cop l'insecte ha estat digerit i la planta ha absorbit tot el nitrogen la planta està a punt per tornar a menjar.

 

PER FER EL TREBALL HEM CONSULTAT A…

 LLIBRES I VIDEOS CONSULTATS:

Wapiti, edita edicions Milan S.A., Espanya, Desembre.

Adaptacions de les plantes(video de la Genaralitat de Catalunya).

Paràsites i insectívores.

WEBS D’INTERNET CONSULTADES:

http://www.plantasmedicinales.org/etno/etno1.htm

http://www.sarracenia.com/galeria/floor2.html (museu)

http://www.geocities.com/rainforest/2982/espagnol/frame.html

http://www.terra.es/personal/raumar/monograficos/carnivoras/carnivoras.htm

http://www.business.fartunecity.com/wait/704

http://www.todoservicio.com.ar/jardineria/viveros/planta4.htm

 


* Fins aquí el treball del projecte de les PLANTES CARNÍVORES. A continuació tens dues opcions tornar a la pàgina principal de l'escola o a la pàgina de les activitats. Tria una de les dues opcions:


 

 

Per sortir de les activitats i anar a l'inici clica a:

[Pàgina principal de l'escola]

Actualitzat el 8 de febrer de 2002