LA PREHISTÒRIA

 

Índex

 

1.       LES ARMES I LES EINES PREHISTÒRIQUES                      -2-

2.     EL FOC I LES SEVES PROPIETATS                                       -3-

3.     LA CAÇA I L’ALIMENTACIÓ                                                 -4-

4.     LES PINTURES RUPESTRES                                                  -5-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra Caler Yañez

Irune Guardia Mate

Diego Rojas Lozano  

Kevin Delgado Sánchez 

Miquel Pujol Costa


LES ARMES I LES EINES PREHISTÒRIQUES

 

La capacitat per fabricar instruments va ser un dels elements clau per entendre l’adaptació dels homínids en aquelles condicions ambientals, i de vida en general.

Tradicionalment l’homo hàbilis, conegut com el primer fabricant d’instruments, va ser el primer a treballar les pedres per fer eines i armes. La  talla  es  feia  per  percussió és a dir golejant una pedra amb una altre,  o per pressió, tècnica que permetia construir objectes  punxeguts.

Les armes com ara: les llances, la destral, la bifacial  i els còdols, els arcs i fletxes, eren molt importants per poder caçar animals. Estaven fetes de fusta o pedra, ossos dels animals i el sílex. Les armes servien per caçar i tallar coses.

Aquestes eines feien la funció d’arma contra la presa. Una de les altres eines que apareixen, és el rascador, per trencar pells. També servia per matar preses més petites. L'últim que es va trobar, va ser una  mena d’agulla  rudimentària feta amb el corn dels  animals i els còdols treballats.

En el paleolític superior també es van fabricar instruments d’os, vori i fins i tot agulles, arpons, penjolls, mànecs i altres objectes.

 

Eines del Paleolític

EL FOC

 

Sembla que els prehistòrics van conèixer el foc a partir d’un llamp o d’un volcà. El foc va ser conegut per l’home gairebé fa 500.000 anys abans de Crist. Quan els homes van aconseguir dominar i encendre el foc van aprendre ha dominar un dels elements que més importància tindrien en la humanitat.

Mantenir encès aquest foc que trobaven i portaven als pobles era molt important, ja que no sabien com tornar-lo a encendre. Quan l’home prehistòric va aconseguir encendre el foc va dominar un dels elements que més serviria  en la història de la  civilització.

            PRIMERS ÈXITS

EL primer mètode d’encesa va ser una punta seca sobre una fusta seca. Un altre sistema consistia en fregar una liana en una ranura feta a la fusta. El més comú va ser el de la rotació (fer girar) d’una punta de pal sobra una fusta. També mitjançant espurnes produïdes amb pedres.

Quan els homínids van dominar el foc, van començar a descobrir-ne les possibilitats:


LA CAÇA I L’ALIMENTACIÓ

 

A la prehistòria hi havia tres formes bàsiques d'alimentació: la caça, la pesca i la recol·lecció de fruites.

Una de les formes que tenien els homes en aquella època per cercar menjar  era la caça. Sempre la feien en grups, per protegir-se. Els homes de la tribu abans de caçar rodejaven els animals i després atacaven. Caçaven rens, mamuts, cavalls, cérvols i bisons, segons les nombroses pintures rupestres.

Els primitius caçaven per menjar, però aprofitaven les pells per fer-se cabanyes i roba i els ossos per fer objectes, gairebé tots de caça. Per treure la carn de la presa, usaven les puntes de pedra i els còdols treballats. També usaven destrals de mà, fetes amb pedra i fusta, llances, arcs i fletxes per caçar animals.

 


LES PINTURES RUPESTRES

 

Les pintures rupestres són pintures sobre roca, a l’aire lliure o en coves.

Aquestes pintures es van fer duran l’ultima etapa del paleolític. Pintaven per tenir sort en la caça. els pigments són les que donen color a la pintura, el marro i el negre, per exemple, s’aconseguien del carbó de fusta .

Les pintures rupestres tenen valor d’art i són molt importants  per conèixer diferents aspectes de la vida d’homes i dones i de medi ambient del paleolític.

Hi ha dues escoles de pintures rupestres : llevantina i cantàbrica.