Sant Jordi 2003

Certamen Literari

Modalitat: Conte             


Nivell:  2n Cicle Mitjà

 

LA   PERLA   MÀGICA

 

Fa molts i molts anys en un país oriental va passar una història extraordinària .Una padrina anomenada Yamaoka,  malalta, prima i quasi cega, vivia amb el seu nét Ying , un noi de quinze anys ,robust i treballador, en un turonet allunyat de la ciutat. La seva vivenda era una pobra cabana feta de canyes de bambú i fang i la teulada de fulles de palmera lligades amb joncs . En Ying s’aixecava ben d’hora i amb el seu cistell de bambú baixava a les valls a tallar herba , de la qual bona part venien al mercat i amb l’altra alimentaven els pocs animals que tenien

 

Va vindre una gran sequera i degut a això , va haver d’anar a buscar l’herba molt lluny.Un dia es va adonar que hi havia un tros on l’herba era més alta i més verda que les altres i va córrer a tallar-la  i això ho va anar fent dia darrera dia. Cansat de caminar tant, va decidir transplantar l´ herba al seu hort . Mentre l’ excavava , entre les arrels va veure una brillantor que el va encegar i, espantat, va fer un pas enrera.  Encuriosit, va passar la mà entre l´herba i va trobar una perla rosada. Molt content va anar a ensenyar-la a la seva padrina  i li va dir que la guardés al pot d’arròs  per vendre-la a la ciutat.

L’endemà van veure que l’herba estava seca però el pot d’arròs estava ple.No se’n sabien avenir de com s’havia omplert el pot i, després de molt pensar, van sospitar que la perla tenia relació amb

el que havia passat.

Van voler comprovar les seves sospites introduint-la en el tupí 

d'oli , el qual    també    va   créixer. 

Per   a  estar –ne  més   segurs   ho    van   tornar   a   provar   amb les   monedes   i   quina  alegria     van  tenir quan  aquestes 

s´havien   multiplicat  .

A partir d’ aquell dia  ja no li calia  tallar  herba, compraven els millors menjars i  vestits i  també van decidir  fer-se  una casa  nova.

Els  veïns     van rumiar i rumiar com havien  canviat de  vida en tan poc temps. El seu veí, Siam, ric ,avariciós i malvat,  que vigilava  el  moviments  de la parella, va veure des del carrer una gran brillantor.

 

S´hi va atansar i va sentir els elogis que feien de la joia valuosa i va veure que la posaven en una capseta damunt l`armari. Va anar cap a casa i preparà un pla: agafaria la perla quan la padrina dormís i el nen estés fora .

Un matí,  a l’alba,  va aixecar la finestra que estava entreoberta , i va entrar silenciosament . En Siam  va col·locar una perla a la collita de soja i li va desaparéixer . Després, estranyat, ho provà amb les joies i li passà el mateix. Enfuriosit llençà la perla perquè es va adonar que era la causa de totes les seves desgràcies . Arrepentit, va decidir tornar-la i en Ying va acceptar les seves disculpes. Va decidir recompensar-lo de les seves desgràcies recuperant-li amb els poders de la joia tot el que havia perdut.

El jove Ying va voler provar si la perla funcionaria  per retornar la

vista a la seva àvia, i quina alegria van tenir quan la padrina ho veia tot perfectament.

 

Després de comprovar-ho amb d’altres dolències dels seus veïns, va decidir  fundar un hospital, que seria el primer en tot el país.

 

 

Aquest conte ens ha ensenyat

que l’ avarícia trenca el sac,

però quan ha estat ben usat

a la gent ha curat.