DIDÀCTICA: ELS PUNT CARDINALS

Els quatre punts cardinals són: NORD (N), SUD (S), EST (E) i OEST (O).

Que on és el Nord?
Doncs cap allà on mires quan el teu nas apunta cap el Pol Nord. Quan el teu nas apunta al Nord, el teu cul apunta cap al Sud, la teva mà dreta cap a l'Est i la teva mà esquerra cap a l'Oest.
2

Però com puc saber cap on és el Pol Nord per apuntar-hi el nas?
1 - Amb una brúixola, que sempre assenyala el Nord.
2
2 - I si no tens cap brúixola, assenyalant amb la teva mà dreta cap allà on surt el Sol (sempre surt per l'Est) o amb un rellotge d'agulles.
2

Així, si te'n vas al mig dell pati de l'escola amb una brúixola, veuràs que per apuntar el teu nas cap al Pol Nord t'hauràs de posar mirant cap a la Serra del Verd.

Quan t'hi hagis posat, llavors l'Est et quedarà en direcció cap a la Knauf i, més enllà, cap a Berga. El Sud et quedatà en direcció a la Roca de la Bandera i, més enllà, en direcció a Solsona i l'Oest, el tindràs en direcció a Coll de Jou.

I on és el nord als mapes?
El normal és que els mapes estiguin dibuixats de manera que el Nord sigui a la part de dalt del mapa. Per tant, el Sud és a la part de baix, l'Est a la banda dreta i l'Oest a la banda esquerra.

Si estan dibuixat d'una altra manera, en algun racó del mapa ja t'indicarà cap on és el Nord.


LA ROSA DELS VENTS

Si a les 4 direccions dels punts cardinars hi hafegim les 4 direccions intermitges, tindrem la figura que tens aquí al costat. Es coneix amb el nom de la Rosa del Vents. 2

Se li dóna aquest nom perquè són les 8 direccions dels vents que tenen nom propi.

Al gràfic que tens a sota hi trobaràs (amb lletres grises) el nom que se'ls hi dóna comunment a Catalunya a aquests vuit vents.

És molt habitual, però, que a cada contrada a alguns d'aquests vents se'ls anomeni d'una manera particular. Els noms escrits en lletres blaves són el nom específic amb que es coneix aquell vent a la Vall de Lord.

Si vols sentir un fragment de la "Jota marinera", de la M. del Mar Bonet, en la qual s'esmenten aquests vuit vents, clica damunt els altaveus