Com que aquest any parlarem de CIÈNCIA, les mestres de l’escola m’han encomanat a mi que sóc un gran científic perquè us en parli... Però primer em presentaré, em dic BIGMAN i com que tinc una nau que pot viatjar pel temps us explicaré tot el que he vist de la ciència.

Fa més d’un milió d’anys que les primeres persones van triar unes pedres per fer-ne eines: Algunes podien fer-se primes com un ganivet i servien per tallar, d’altres eren tan dures que podien servir per picar i així van anar descobrint tota una ciència de les pedres i les eines.

I per què diem que feien ciència?  Doncs perquè mirant i observant les pedres tenien una idea: Potser em pot servir per trencar nous? Potser em pot servir per partir una carbassa o per tallar una branca? Aleshores ho provaven, ho experimentaven i veien què havia passat, i amb el resultat sabien quina idea era la bona: si aquella pedra servia per trencar nous, o bé partir una carbassa o bé tallar una branca d’un arbre.

Des d’aquells temps els homes han descobert, experimentat i inventat moltes coses, com ara el foc, la roda, fer-se vestits, i més endavant màquines, la llum elèctrica, els vaixells i els avions, els telèfons...

Hi ha hagut molts científics, que són els que fan la ciència, però us vull parlar de dos científics que són molt importants: Isaac Newton i Albert Einstein.

I ara us podeu preguntar perquè serveix la ciència?

 Penseu-ho vosaltres mateixos, mireu al vostre voltant i veureu que molt abans no coneixien el foc, no hi havia màquines, no tenien llum, no podien anar en vaixell o avió per ex.

 i ara de tantes coses noves que s’han descobert  podem fer viatges per tot el món i alguns planetes,  parlar per telèfon o per ordinador amb persones que estan molt lluny, sabem moltes coses de medecina per curar-nos i coneixem moltes coses dels animals.

Doncs us animo a fer experiments, fer invents, descobriments i jocs, o sigui a fer de científics però sempre amb el mètode científic:

        Primer: pensant i buscant idees

        Segon: experimentant i provant,

        Tercer: comprovant els resultats.

 

 i aleshores sí que sereu uns autèntics...     CIENTÍFICS

 

                                                                En Bigman

CALENDARI D'ADVENT

Cada dia obrim una capsa

que ens parla d'inventors, científics...

Els matemàtics com en Pitàgoras

ens ensenyen a pensar problemes

Cada capsa és una sorpresa científica
Teníem una petita científica a mà, la Crinan que va venir per parlar de restes òssees que ella mateixa ha trobat i ha classificat. Que interessant!

De l'Edison als problemes, del Newton al Cosmos, del telèfon a la percepció visual i a la natura...hem fet un llarg recorregut!

                                                     

 

CEIP.VALLMANYA, Sant Esteve de Palautordera

LA CIÈNCIA