Taller de llegendes


Primer trimestre: llegendes de Girona.


Primer trimestre

Durant el primer trimestre hem treballat algunes llegendes relacionades amb nostre entorn immediat que tenen com a protagonistes fades, follets, gegants i bèsties fabuloses.

 

Segons en Marc Molledo:"En Banyeta és trapella i fa bromes".

 

Els nens de Cicle Inicial s'han inventat algunes fòrmules perquè la bruixa pugui fer bé les seves pòcimes:

"Granota i pèl moixí torna l'aigua en un bon vi."

"Llengua mentidera i porta de rat-penat et converteix en un gat.""

"Ungla de porc i cua de mussol et converteix en un llençol."

"Dent de cocodril i cua de rata et converteix en una estàtua."

"Bava de cargol i cua d'esquirol et converteix en un mussol."

"Ala d'ocell mort i pota de porc et converteix en un abricoc."

 

Els nens han conegut unes quantes llegendes de Girona com "la sirena de les dues cues", "el pop de les Gavarres", "la llegenda de les Estunes de Banyoles".Hem treballat una llegenda de les Gavarres: "el pou de la goja" i hem inventat un final diferent.

"A can Ponjoan de Calonge hi havia una goja que tenia per estatge el pou que hi havia davant de la casa"

També hem preparat una exposició per ensenyar els diferents tipus de fades que existeixen a qualsevol aplec de llegendes.

En Carles Vivó va venir al primer trimestre a l'escola i ens va explicar unes quantes llegendes. També ens va fer uns dibuixos molt divertits que van ser utilitzats en el taller d'art per a poder fer uns punts de llibre molt divertits.

 


Segon trimestre: llegendes de Catalunya.

En aquest trimestre treballem llegendes relatives al món de la història humana i llegendes de Catalunya. Hem treballat "La llegenda d'en Cap d'Estopa", "La llegenda de les quatre barres", "La llegenda d'en Galceran de Pinós i en Genís de Santserní", "El pi de les tres branques"...

En el curs passat vam treballar "la llegenda de les quatre barres" a la setmana cultural i vam fer uns escuts molt divertits.

 

En Genís de Santserní segons la Carla Contreras.

" En Pinos i en Santserní

són presoners.

El dolor mai no té fi.

És una llança pit endins."


Tercer trimestre: llegendes del món.

En el tercer trimestre treballarem llegendes relatives al món natural i llegendes sobre l'origen de les coses. Estudiarem llegendes àrabs i descobrirem aspectes que desconeixem sobre aquestes cultures tan properes i tan desconegudes. També sabrem l'origen del violí segons una llegenda zíngara i l'origen de l'ornitorrinc segons Rudyard Kipling.

Els nens finalment s'inventaran una llegenda a final de curs a partir de les estructures treballades.


Un cabàs de llegendes

Tota l'escola treballa de manera conjunta perquè tots ens poguem enriquir d'un treball engrescador i motivador.

A l'escola també treballem llegendes per conèixer l'entorn inmediat. En Pere es va inventar una llegenda relacionada amb el pou del glaç i la Núria Sances, practicant d'Educació Infantil, està preparant, amb la Mònica i la Susanna, una representació d'una llegenda que fusiona dues llegendes del nostre poble:"la llegenda de la roca Dalmaua" i "la llegenda de les campanes enterrades d'Aiguaviva".

La Dolors, al taller d'Art, ha dibuixat una sirena molt divertida que té dues cues i que els nens han acolorit amb molta traça. En diferents sessions els nens també van acolorir "el pou de la goja" seguint la tècnica de l'aquarel·la.

 

Els nens de Cicle Mitjà i Superior de l'escola van escenificar la llegenda d'en Cap d'Estopa a partir de siluetes.