Història

El centre Sant Josep Oriol va néixer fa una seixantena d' anys com a escola unitària al barri de la Trinitat Nova. Es van aprofitar uns barracons que s' havien aixecat per a la construcció dels pisos del barri. La Parròquia els va reivindicar i els va condicionar; aquests barracons van ésser reformats per les autoritats del Ministeri i de l' Ajuntament i es comença com Escola Unitària amb dos unitats. Aquesta successió de reformes coincideix amb l' ocupació dels habitatges construïts al barri. Després de més remodelacions, l' any 1.968, es construeix l' edifici actual i comença a funcionar com Centre de Suburbis. Al curs 1.969-70 es ampliat amb el servei de menjador. En aquesta data es desenvolupa un projecte d' Escola Activa, basat en les tècniques americanes del "team teaching" amb departaments, laboratori d' idiomes i un sistema de treball individualitzat i de gran grup. En aquesta època l' escola es nodreix de nens de tota Barcelona, i es crea el Transport Escolar. En el curs 1978-79 l' escola ja és de Règim General. A l' any 1.980, per votació del Claustre, es converteix en Escola d' Ensenyament en Català, sent una de les escoles pioneres de tota Catalunya. No s' ha interromput mai aquest ideal. A partir de l' any 1988 deixen de subvencionar el servei de Transport escolar i desapareix, ja que en tots els barris de Barcelona hi han escoles suficients. En el moment actual som una escola pública d' Educació Infantil i Primària i el nostre alumnat és majoritàriament del barri.

L'Escola

L’escola consta de quatre plantes, dos patis i un espai d’hort. Les seves aules són espaioses i tenen molta llum natural. Disposa d’una aula d’informàtica, una aula de música, una aula d’educació emocional, una biblioteca, un laboratori,una aula-taller de plàstica i una aula d’anglès. Els trets d’identitat de l’escola són: - Aconfessional i pluralista: Respecta les diferents cultures, maneres de pensar i és oberta a tothom. - Coeducadora i tolerant: Educa per a la convivència i respecte als altres, sense cap mena de discriminació per raó de gènere. - Educació integral: És una escola que educa sobre totes les capacitats personals i de respecte als altres, fomentant l’autoestima dels alumnes. Estimula el desenvolupament integral de l’alumne tenint en compte les característiques personals que fan únic/a cada persona. - Socialitzadora i dialogant: Educa sempre en el respecte entre companys i companyes afavorint el diàleg, mantenint una relació real i efectiva entre els pares i mares, mestres, alumnes i altres professionals implicats en la comunitat escolar. - La llengua d’aprenentatge: Des de l’inici, la llengua catalana ha estat el vehicle usual per a l’ensenyament i la relació a l’escola. Pel que fa a la llengua anglesa, s’introdueix de forma oral des d’Educació Infantil i des de Cicle Inicial s’introdueix també la part escrita. - La línia metodològica: Admetre la diversitat de ritmes evolutius i de capacitats de sociabilitat, de relació i valors com a l’adquisició de tècniques i continguts bàsics. Fomentar i exigir respecte envers els mestres i altres treballadors del centre. L’educació de la cultura de l’esforç i de la responsabilitat personal i col•lectiva. L’educació per fomentar l’autoestima i la confiança. El respecte, la tolerància i la convivència. Fomentar l’activitat i la iniciativa en la recerca dels coneixements. Treballar l’educació emocional. - Pluralisme i valors democràtics: Orientar i ajudar els alumnes en el difícil aprenentatge de la convivència i solidaritat, així com en l’adquisició d’una actitud crítica envers allò que ens envolta.

Com arribar-hi

L'Escola Sant Josep Oriol està ubicada al carrer Aiguablava 121. Pertany al barri de la Trinitat Nova i al Districte VIII de Nou Barris. Es troba a la falda de Collserola. El centre està ben comunicat i podem accedir mitjançant transport públic. Molt a prop trobem les estacions de metro "Trinitat Nova" (Línies 3 i 4) i l'estació "Casa de l'Aigua" (Línia 11); i les parades de les línies de bus 50, 51, 80, 81 i 127. Cliqueu a sobre de l'enllaç per trobar-nos en el mapa.

[Obrir mapa]

Estem situats tot just al costat de La Casa de l’Aigua. La Casa de l’Aigua ha esdevingut símbol de la transformació de la Trinitat Nova. La Casa de l’Aigua és una antiga estació de bombament, d'estil modernista, ubicada al barri de la Trinitat Nova. S'ha rehabilitat recentment i l'espai serà un equipament de referència a la ciutat que funcionarà com a centre d'interpretació de l'aigua i d'educació ambiental.

A Educació Infantil tenim aules adaptades a nens petits amb lavabos a la seva mida i amb aula annexa per realitzar altres activitats. Es treballen racons de música, de jocs i d’informàtica. Tenim una ludoteca amb racons de joc: cuineta, botigues, garatges, construccions, disfresses… Comptem amb una sala de psicomotricitat amb el seu material corresponent (blocs d’escuma, circuits…) per treballar l’equilibri i el domini del cos. El nostre pati és molt assolellat i disposa d’una estructura de joc infantil amb tobogan i material de jocs de pati.

EDUCACIÓ INFANTIL

A Educació primària tenim un aula d’anglès amb material audiovisual i biblioteca d’anglès. Disposem també d’un aula de dansa i d’un aula de música dotada amb instruments i material auditiu i sensorial. Comptem també amb un aula-taller de plàstica adaptada a la matèria. El nostre pati és gran assolellat i disposa d’una pista de futbol-sala/handbol i d’una pista de minibàsquet, amb material esportiu corresponent. A la planta baixa gaudim d’un teatre i sala d’actes. A l’exterior cuidem entre tots del jardí i de l’hort de l’escola

EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Tenim la fortuna de gaudir d’un privilegiat entorn natural. Ubicats a la falda de Collserola, podem realitzar excursions per la natura i fins tot arribar al mirador de Torre Baró. A l’altre cantó del carrer Aiguablava ens aguarda la Casa de l’Aigua. La Casa de l’Aigua ha esdevingut símbol de la transformació de la Trinitat Nova. La Casa de l’Aigua és una antiga estació de bombament, d'estil modernista, ubicada al barri de la Trinitat Nova. S'ha rehabilitat recentment i l'espai serà un equipament de referència a la ciutat que funcionarà com a centre d'interpretació de l'aigua i d'educació ambiental. Des de les finestres de la nostra escola podem contemplar una vista espectacular que abarca gran part de la ciutat de Barcelona i la seva costa.

ENTORN NATURAL

L’escola ofereix servei de menjador escolar al llarg de tot el curs. El seu objectiu primari: proporcionar als nens/es una dieta nutritiva el més equilibrada possible. El menjador escolar és un àmbit ideal per desenvolupar l’Educació per a la Salut, tenint com a finalitat formar nens/es, amb coneixements, actituds i hàbits per a la salut individual i col•lectiva. El preu del menjador inclou: menú, personal de monitoratge, material de menjador, material d’higiene i material per a les activitats o tallers.

SERVEI DE MENJADOR

 • Informació de contacte
 • Adreça

  C/Aiguablava 121

  Barcelona 08033

  Telèfon

  93 354 69 71

  Metro

  Línia 3 i 4: Estació Trinitat Nova

  línia 11: Estació Casa de l'aigua

  Fax

  93 354 59 44

  Bus

  Línies 50,51,80,81,127