EL VIATGE
Aquest no és un viatge com qualsevol altre, no parlaré de ciutats, ni de països, tampoc de continents ni oceans sinó d’un viatge molt especial, un bistec de carn viatjant pel nostre cos.
Són les dues del migdia, tenim gana i sentim l’oloreta de menjar, que tenim avui per dinar?, la mare ens ha preparat un bon bistec de carn, així que sense més esperar, et seus a la taula i comences a menjar.
Però... No t’agradaria saber on va aquest bistec quan te’l menges?
Doncs bé, és un viatge molt llarg i complicat, estàs preparat per endinsar-te dins el cos humà? Doncs si es així endavant!!
Aquest és el punt de partida del nostre viatge: la boca, ens fiquem el bistec i el masteguem amb les dents, després, les glàndules salivals es preparen per llençar la saliva ja que és necessari per barrejar bé el aliments, després el traguem i passa per la faringe i l’esòfag, a continuació va a l’estómac, que és un sac musculós amb dues vàlvules, que es tanquen quan entra el menjar, allà hi ha les glàndules gàstriques que secreten el suc gàstric.
Després aquesta bola alimentària passa a l’intestí prim, allà intervenen la bilis, el suc pancreàtic i el suc intestinal, al llarg d’aquest viatge la bola alimentària es va fent cada vegada més líquida, aquest és el punt més important de tot el trajecte, aquí, a l’intestí prim, els nutrients passen a la sang on segueixen el seu llarg viatge fins arribar a totes les cèl·lules del cos, la resta de menjar, que no es pot aprofitar, passa a l’intestí gros, allà l’aigua s’absorbeix i la resta surt a l’exterior per l’anus.
I aquí s’acaba al viatge pel cos humà.
GLÒRIA SORIGUÉ I ARNAU
3-A ESO