Els Vestits dels Romans

Alumnes de 5è-C

A la classe hem fet un temple romà, els temples romans es feien servir per venerar als déus. Nosaltres hem posat una deessa, Minerva.
Teníem dos maniquís en Marcus i l'Aurelia, com que estaven despullats, hem investigat com es vestien els romans i hem vestit els nostres maniquins de diferents maneres.

- Gràcies a les restes arqueològiques coneixem com vestien els romans.
- Els vestits no eren tant nombrosos ni en tenien tanta varietat com ara, eren més senzills i constaven de menys peces que els nostres.
- També hi havia menys varietat de teixits i els més utilitzats eren la llana, el lli i la seda. La llana era filada i teixida a casa per les esclaves, sota la direcció de la mare de família, o es confeccionava en tallers muntats a l'efecte. El lli era recomanat per la seva suavitat, finor i consistència, i la seda, com que provenia dels països d'orient, no es va utilitzar fins més tard, quan els romans van aprofundir la relació amb aquells pobles. Les pells van ser utilitzades pels camperols i pastors, i a Roma, com a objecte de luxe en època imperial. No varen conèixer ni el ras ni el vellut.

-Els colors dels teixits variaven segons el gust i les possibilitats econòmiques: els pobres preferien llanes de color terrós perquè no s'embrutaven tant, mentre que la gent amb diners feia servir teixits blancs o tenyits de colors molt vius, que agradaven molt a les dones.
- La roba es rentava normalment a casa. Es planxava quan encara era humida, entre dos taulons lligats amb cordes fullonica . Així feien els plecs artificials als vestits i els conservaven ben plegats.
- Essencialment els homes i les dones vestien igual, tot i que es diferenciaven pels colors i els tipus de teixits. Els infants portaven túnica.

Ens ha agradat molt vestir-los i conèixer com anaven vestits els romans.

Ens ho hem passat molt bé!!